Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Fonó lemezajánlata – május
2024-04. szám

Megjelent a Besh o droM új lemeze: Hova lesz a séta?
A negyedszázados Besh o droM torta helyett lemezzel ünnepel, 10 dal szerepel a Fonó gondozásában megjelent új albumon. A tőlük megszokott unikális hangzást ezúttal főként magyar

nyelven felcsendülő népdalokból, szomszédos országok dallamaiból, ritmusaiból sodorták össze, a számok mindegyike magán viseli a zenekar elnyű- hetetlen energiáit és széles zenei látószögét. A helyenként rock vagy drum and bass köntösbe bújtatott dalokat fiatalkoruk meghatározó zenei emlékei ihlették, hegyezve a most fiatal hallgatók fülét. Az album zenei anyaga a Jeruzsálem, Budapest, Bristol tengelyen jött létre, és várhatóan az idei fesztiválszezon egyik csemegéje lesz. „A vázlatokat én Jeruzsálemben gyúrogattam, Ádám meg Bristolban, küldözgettük egymásnak őket neten, csiszolgattuk a dalokat, aztán amikor már jók voltak, mentek a zenészeknek. Nem egyszerű, könnyebb és jobb beülni egy terembe és zenélni, de legalább ma már meg lehet oldani az alkotói folyamatot így is.” – Barcza Gergely a válaszonline-nak. A Hova lesz a séta? című album kapható a Fonó webshopjában, a digitális felületeken és a terjesztőknél.



Megjelent Bognár Szilvia – Király Nóra – Kovács Zoltán: Parallel
„Párhuzamok, összefonódás, közös gyökerek. Áttételesen és közvetlenül is. Kultúrtörténeti vagy zenei vonatkozásban, máskor a szövegek tekintetében, de mindenképpen évszázadokon és országhatárokon átívelő, európai távlatokban... és persze kifogyhatatlan kí- váncsiság, rácsodálkozás minderre. Ez adta az alapot a Király Nórával való közös muzsikálásunkhoz. Találkozásunk után nem sokkal, az első közös turné szabad estéin rögtön dalolásba, ötletelésbe fogtunk. A pandémia nem sok szerencsés fejleménye között szá- munkra ezen anyag kidolgozása volt az egyik nagy örömforrás.” – Bognár Szilvia. Király Nóra az európai középkori és reneszánsz muzsika számtalan darabjának ismerője, Bognár Szilvia a magyar népzene kifogyhatatlan kincsestárával foglalkozik három évtizede. „Mivel a különböző korok, nemzetek dalainak összefűzése alapvetően eltér a hagyományosnak mondható régizenei, népzenei előadói gyakorlattól, megszólalá- sunkban sem ragaszkodtunk az autentikus hangzáshoz. Felkértük Kovács Zoltán nagybőgős zeneszerzőt a közreműködésre, a dalok hangszerelésére. Így az énekhang és a gótikus hárfa mellett csakhamar megtalálta helyét a nagybőgő, az ír buzuki, itt-ott némi furulyaszó vagy csörgő is.” – vallják az alkotók. A Parallel című album kapható a Fonó webshopjában, a digitális felületeken és a terjesztőknél.
hirdetés


Fonó Budai Zeneház / XI., Sztregova utca 3. / www.fono.hu




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor