Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A történelem hőseit hozza el a gyerekek számára az Udvari Kamaraszínház
2024-03. szám / Gáspár Kinga

A történeti forráskutatásokra alapozó színházcsinálás egyetlen hazai bástyájában ezentúl nemcsak felnőtt darabok várják a nagyérdeműt, hanem az Udvari Kamaraszínház a gyerekeket is
megszólítja. Továbbra is a történelem színpadán maradva elevenítik fel nemzeti nagyjaink a­lak­ját úgy, hogy a legifjabbak személyesen is találkozhassanak a legendák, a mondák és a történelemkönyvek szereplőivel. Szigeti Réka dramaturg már dolgozik az első előadás szövegkönyvén.

„Már nagyon régóta tervezzük, hogy az Udvari Kamaraszínház gyer­mekdarabot is készítsen, és most eljött az ideje. Több téma is felme­rült, végül úgy döntöttünk, hogy az első darab főszereplője Szent László magyar király lesz: vele találkozhatnak nálunk hamarosan az óvodások és a kisiskolások” – mondja Réka, aki több évtizedes dramaturgi tapasztalattal pontosan érzi e vállalkozás kihívásait.
Gyermekdarabot írni sokkal nehezebb, mint felnőtt előadást gondozni, hiszen a műfaji sajátosságokon túl egy olyan korosztály figyelmét kell tudni megragadni, amely már a digitális tartalomfogyasztásra szocia­lizálódott.

„Először meg kellett találnom, hogyan lehet felkelteni a legkisebbek érdeklődését és 40-50 percig lekötni ennek a korosztálynak a figyelmét. Annyit már elárulhatok, hogy az előadás kulcsfigurája egy ló lesz: Szög, Szent László kedves lova – az ő szemSzögéből bomlanak ki az események. Szent Lászlóhoz pedig nem uralkodói szerepéből közelítünk, hanem az embert szeretnénk megmutatni, aki később uralkodóvá vált. Ő is volt gyermek – erről nem szólnak a legendák –, éppen ezért azt szeretném megmutatni a gyerekeknek, hogy ő is ugyanolyan ember volt, mint mi” – mondja a dramaturg, aki nemcsak szakemberként, de háromgyermekes édes­a­nyaként is érti e korosztály nyelvét, és jó érzékkel nyúl a témához. Pontosan tudja, hogy a gyermekeknek hősökre van szükségük, akikkel azonosulni tudnak. Hősöket azonban rendszerint a mesékből ismernek a legkisebbek, az életre keltett hősökkel találkozni viszont egyedülálló élmény minden gyerek számára.

Andrási Attila Jászai Mari-díjas rendező, az Udvari Kamaraszínház alapítója és vezetője nem véletlenül választotta Szent Lászlót a gyermekelőadások nyitányának színpadra állításához. A lovagkirály, akit a korban kivételes termete miatt „Isten atlétájának” is neveztek, jellemével, tetteivel, de megjelenésével is valódi példakép lehet a mai felnövekvő generációk számára. „Nemcsak az iskoláskorú fiúk számára lehet példakép és hős Szent László, de a lányok számára is, hiszen megtestesíti azt a férfieszményt, amiről minden kislány álmodik. Nem mellesleg nagyon népszerű itt, Magyarországon és az egész Kárpát-me­den­cében: a darabban nemcsak egyházi énekek, hanem többek között róla szóló népénekek is felcsendülnek” – mondja a dramaturg.

A Szent Lászlóról szóló darab bemutatóját májusra tervezi az Udvari Kamaraszínház, ám ezt a darabot sem csak Budapesten játsszák majd, hanem – utazószínházi hagyományainkat is éltetve – Andrási Attila és társulata elviszi az előadást a magyar nyelvterület különböző pontjain élő gyermekekhez. Az előkészületekből már most borítékolható, hogy Szent László és lova, Szög hamarosan ismét bejárják a Kárpát-medencét. Családoknak és pedagógusoknak kiváló lehetőség, hogy a gyermekekkel értelmes, tartalmas programon vegyenek részt.
hirdetés


Áprilisi műsor:
– 5. – 19:00, Budapest (Altemplom) – Halottak napjától Virágvasárnapig
– 10. – 19:00, Budapest (Altemplom) – Anjou – A liliom útvesztői
– 12. – 19:00, Budapest (Altemplom) – Tizennyolc
– 17. – 19:00, Budapest (Altemplom) – Megmaradni
– 20. – 19:00, Budapest (Altemplom) – A rajongók
– 23. – 19:00, Budapest (Altemplom) – A világ és a vége




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor