Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„És akkor az Ördögről még nem is beszéltünk” – A Mefisztóland a Katona József Színházban
2024-03. szám

2024. április 27-én mutatja be a Katona József Színház a Mefisztóland című produkciót Dömötör András rendezésében. A darab szerzői Dömötör András, Laboda Kornél és Benedek Albert.

Hogyan született a darab? Hogyan zajlott a hármasban írás?
A darab első változata még 2016-ban készült a berlini Maxim Gorki Theater felkérésére, ahol András akkoriban sokat dolgozott rendező­ként. A terv az volt, hogy egy elképzelt ország kulturális életének alakulásán keresztül próbáljuk meg bemutatni azt a fajta politikai átrendeződést, amely egyre több európai országban tetten érhető mos­ta­nában. Erre a Mefisztó című regény kiváló alapanyag volt, ahonnan aztán persze rendesen elrugaszkodtunk.
Közösen átbeszéltük és összeraktuk, hogy mi az a konkrét történet, amit szeretnénk látni a színpadon, aztán kitaláltuk, hogy ehhez milyen jelenetekre lesz szükség, végül mindenki vérmérséklete és érdek­lő­dé­se szerint választott, hogy milyen részeket írna meg szívesen. Párhu­za­mo­san írtunk hárman, de a végső szó minden esetben Andrásé volt, és a darab végső formáját is ő alkotta meg.

Mennyiben különbözik a katonás szöveg a berlinitől?
A körülmények szülték a legnagyobb eltérést a két szövegben. Berlinben ugyanis öt színész játszott minden szerepet, így bizonyos találkozások eleve nem voltak megoldhatók. Mivel a Katonában tizenkét színész van a darabban, most lehetőségünk volt ezeket a találkozásokat is megírni, amivel rengeteget gazdagodott a Mefisztóland világa. Sőt új karakterek és történetszálak is születtek.
hirdetés

Másik változás, hogy az új változat önkritikusabb és önreflektívebb lett. A darab nem politikai kiáltvány, sokkal inkább azt igyekszik megmutatni, hogy az egyes emberek hogy képesek – vagy nem képesek – egy olyan változásra reagálni, amit ugyan a politika generál, de az élet minden területére kihatással van. És akkor az Ördögről még nem is beszéltünk.


Mik a benyomásaitok az olvasó- és a visszaolvasó próba után?
A színészek az olvasópróbán hallották először a darabot, és bár már akkor is látszott, hogy tud működni a dolog, az igazi hatás a másnapi visszaolvasó próbán jött el, mikor már a szereplők maguk olvasták a szöveget. Itt már elég sokat röhögtünk, és reméljük, a nézők is így tesznek majd. Közben azért nem lesz könnyű dolguk, mert nyersebb pillanatok is lesznek bőven az előadásban. És horrorból sem lesz hiány.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor