Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Idén is világsztárok várják a VeszprémFest látogatóit
2024-05. szám / Tompos Vince

Csakúgy, mint az elmúlt két évtizedben, idén is válogatott világsztárok várják a zenerajongókat a VeszprémFesten. A História Kertben és a Jezsuita Templomkertben július 16-20. között meg­va­ló­suló rendezvényen mások mellett fellép a háromszoros Grammy-díjas Toto, a Veszprémben már
régóta otthonosan mozgó José Cura, az éppen európai turnén lévő Paloma Faith, a jazz világsztár Gregory Porter, a pop, a reggae, a jazz és az elektronika határvonalán mozgó Milky Chance, valamint a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Snétberger Ferenc is. Interjú Mészáros Zoltán fesztiváligazgatóval a siker titkáról és a fellépő művészek várva várt koncertjeiről.

A VeszprémFest immár több mint két évtizede egyedi színfoltja a ha­zai fesztiváloknak. A zenei ínyencek kedvelt rendezvénysorozata 2017-ben az Érseki Palota felújítása miatt új szabadtéri helyszínre, a História Kertbe költözött. Az új helyszín lenne a fesztivál egyre növekvő sikerének titka?
M. Z.: A válasz ennél összetettebb, hiszen a fesztivál korábbi szín­he­lye, a Veszprémi Vár Érseki Palotája előtti tér is számos művész szívébe belopta már magát. A barokk épületekkel körbevett, szakrális helyszín összesen két-háromezer fő befogadására volt képes, ezzel ellen­tét­ben a História Kertben három-négyezer ember is kényelmesen elfér. Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt években nagyobb közönség­bázisú előadók léphettek fel a VeszprémFesten. A közönségünk fele pedig hosszú évek óta törzsvendégnek számít nálunk, amihez persze hozzájárul a Balaton közelsége is. Érdekesség, hogy fellépésük alkal­mából nemrég volt alkalmam találkozni a Toto zenekar ügynökével, aki nagy örömünkre arról számolt be, hogy a nemzetközi zenei menedzs­ment szcénában kiemelten jó a fesztiválunk hírneve.

A negyedik tenorként számontartott José Cura visszatérő vendége a fesztiválnak, hiszen már a legelső Veszprémi Ünnepi Játékokon is fellépett. A világhírű operaénekes ebben az évben különleges koncerttel kedveskedik a VeszprémFest közönségének…
M. Z.: Büszkén mondhatom, hogy José Curával kifejezetten baráti a kapcsolatunk. A legelső fesztivált a Kocsis Zoltánnal való közös koncertje nyitotta meg 2004-ben – azóta már kétszer is fellépett nálunk. Bátran kijelenthető, hogy otthonosan érzi magát Veszprémben, ezt bizonyítja a Mendelssohn Kamara­zene­karral való közös fellépése is. Argentin származású operatenorként elhivatott a dél-amerikai zeneművek előadásában, így idei veszprémi koncertjén igazi stíluskavalkádra számíthatunk – az operaáriák mellett argentin dalokat is hallhatunk majd tőle. Meglepetésként egy olyan, az operatörténet klasszikusaihoz tartozó áriát is elénekel majd, amelyet az ő előadásában soha még nem halhattunk.
hirdetés


A Jezsuita Templomkertben Snétberger Ferenc Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma-díjas gitárművész három nap alatt három különböző koncertet ad. Miben különböznek majd ezek a fellépések?
M. Z.: Snétberger Ferenc köztudottan a crossover muzsika szerelmese, így idén két olyan zenészre esett a választása, akik mindketten kiváló szólisták és a maguk hangszereinek nemzetközileg is elismert mesterei. Egyikük a Frankfurti Zene- és Előadóművészeti Főiskolán évek óta oktató Fenyő László, aki sokak szerint az egyik legjelentősebb kortárs csellóművész. Snétberger másik fellépő partnere minden idők legjelentősebb flamenco gitárosának, Paco de Lucíának egykori harmonikása, Antonio Serrano lesz, aki a nagy hatású gitárművész társaságában korábban kétszer is járt már Veszprémben. Snétberger Ferenc és Antonio Serrano Bach-átiratokat és improvizáció-átdolgozásokat adnak majd elő. Ennek a koncertnek is lesz meglepetésvendége, akiről annyit talán elárulhatok, hogy egy európai hírű trombitaművész. A harmadik koncert pedig a Snétberger Zenei Tehetség Központ legkiemelkedőbb tehetségű tanulóiból összeállít formációval való közös fellépés lesz.

Ön kit vár a leginkább?
M. Z.: Nehéz kérdés, de talán az éppen európai turnéján lévő, angol származású Paloma Faith-t, akit nagyon érdekes előadónak tartok. Legutóbb 2015-ben járt Magyarországon, de arra a koncertjére sajnos nem jutottam el. Őt szintén nehéz műfajilag besorolni, hiszen zenéje egyszerre popos, jazzes és alternatív. Természetesen a Milky Chance-re is kíváncsi vagyok, hiszen a folk, rock és reggae határvonalán mozgó csapat szó szerint ontja magából a világslágereket. Büszkék vagyunk arra, hogy idén ők is fellépnek nálunk. De a nemzetközi jazzvilág egyik jelenleg legnagyobb csillagát, a kétszeres Grammy-díjas Gregory Portert sem lehet kihagyni a felsorolásból, aki szintén visszatérő sztárunk, hiszen 2016-ban éppen nálunk adta első magyarországi koncertjét.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor