Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben ′24. június
2024-05. szám

Eötvös 80 / nemzetközi karmesterkurzus zárókoncertje
Júniusban újabb mesterkurzussal, közönségtalálkozóval és koncerttel folytatódik az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramja, amelyek tervezésében még Eötvös Péter is részt vett, ám megvalósulásukat sajnos már nem érhette meg. Az ő munkássága előtt tiszteleg az intenzív

ötnapos kurzus, amelyen ezúttal fiatal karmesterek fejleszthetik tudá­sukat Vajda Gergely vezetésével. Az Ars Nova Ensemble harmadik alkalommal tér vissza Budapestre, hogy a kortárs zene tolmácsolója legyen. A kurzus másik mestere Benoît Sitzia, az Ars Nova Ensemble főigazgatója, aki hosszú időn át számos alkalommal dolgozott együtt Eötvössel. A kurzust lezáró koncerten, június 15-én este a Koncert­te­rem­ben Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György műveit tükör­prog­ramként, kétszer hallhatja a közönség, más-más fiatal karmester ve­zény­letében, egyedülálló élményt nyújtva ezzel a kortárs zene befoga­dá­sára.

BMC Koncertterem
06. 15., 19:00


Hajdu Klára Quartet, vendég: Szakonyi Milán
Hajdu Klára a hazai jazzélet kiemelkedő énekes-dalszerzője és tanára. Fellépett már Európa és az USA számos nagyvárosának klubjaiban és fesztiváljain. Saját kvartettje több mint másfél évtizede a jazzszakma elismert zenekara, amelynek tagjai egytől egyig a hazai színtér meghatározó alakjai. Ezen az estén az együttes Szakonyi Milánnal egészül ki, aki hazánk egyik legkülönlegesebb hangú énekese. Amellett, hogy 10 évig énekelt az ország egyik legnépszerűbb jazz-zenekarában, a Fonogram-díjas Balázs Elemér Group­ban, a magyar könnyűzenei élet oszlopos tagja. Klárával már nyolc éve alkotnak és zenélnek együtt, többek közt a quartet korábbi lemezein is. A zenekar jelenleg legújabb, ötödik albumán dolgozik, amin Milán ismét vendégeskedni fog, így a kvartett legismertebb dalai mellett ez a koncert az ősszel megjelenő lemez anya­gába is betekintést nyújt.

BMC – Opus Jazz Club
06. 21., 20:00



Raquel Kurpershoek & Victor Franco
Raquel Kurpershoek családjából hozza magával a flamenco és a kulturális sokféleség szeretetét: andalúz származású édesanyja Amszterdamban vezet flamenco tánciskolát, művészettörténész édesapja pedig beutazta a világot, és mindenhonnan lemezekkel tért haza. Tanulmányai során Rotterdamban a kubai, brazil és indiai zene, míg Spanyolországban a flamenco éneklés rejtelmeibe ásta bele magát. Emellett jelnyelvet tanult, és nemzetközi díjakkal elismert dokumentumfilmet készített a siketek és a flamenco kapcsolatáról. Első szerzői lemeze, a Nizami (2022) a 12. századi perzsa költő, Nizami Ganjavi epikus költeménye nyo­mán, különféle zenei stílusok nyelvén mesél el szerelmi történeteket. Raquel valósággal lubickol a különféle kultúrák találkozásában, ugyanakkor arra törekszik, hogy a flamenco kifejezésmódját oltsa valamennyi hang­ba, amit csak megszólaltat.

BMC – Opus Jazz Club
06. 29., 20:00


Gerlóczy Zsigmond: Narrow Path
Gerlóczy Zsigmond a szabad, mégis tematikus kohézióra törekvő improvizáció elhivatott hírnöke. Kilencéves kora óta ad teljes egészében rögtönzött szólókoncerteket, amelyekben számtalan zenei impresszió visszatükröződik. Világzene, barokk, bécsi klasszicizmus, posztromantika, bebop, funk, pop – Gerlóczy a zene egyetemes értékeit igyekszik kiemelni a különféle zenei dialektusokból a köztük húzódó, sokszor járatlan ösvényeken haladva. 2023 novem­be­rében jelent meg első szólólemeze, a Narrow Path, ami után a világ neves zenészei üdvözölték Gerlóczyt a jazz élvonalában, majd 2024 márciusában találkozhatott gyerekkori példaképével, a köztudottan elvonultságban élő Keith Jarrett-tel New Jersey-i otthonában. Június 28-ai koncertjén improvizálni fog, de az azonos című bemutatkozó album karakterei is fel-felbukkannak majd.

BMC – Opus Jazz Club
06. 28., 20:00


bmc.hu
hirdetés































vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor