Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Rock és színház
2024-05. szám / K. B.

A könnyűzene és a színház kapcsolata kerül fókuszba a Beatkorszak Projekt őszi programjain, amelyek a tervek szerint nemcsak Budapestet, de több vidéki várost és határon túli települést is érintenek majd. A második félév terveiről Bajnai Zsolttal beszélgettünk.

Véget ért a Beatkorszak szabadegyetem ötödik szemesztere. Lesz hatodik?
B. Zs.: Az NKA Hangfoglaló Program támogatásának köszönhetően igen. Szeptember és november között ismét a Lumen kávézóba invitáljuk a magyar könnyűzene iránt érdeklődőket. A korábbiaktól elté­rően azonban a hatodik szemeszterben egyetlen nagyobb téma köré szervezzük az előadásokat, reagálva ezzel a szeptember elején Ma­rosvásár­he­lyen és majd az év végén Budapesten rendezendő konfe­renciáinkra, amelyek a könnyűzene és a színház rendszerváltás előtti kap­cso­latát járják körül.

Miért éppen a színház és a könnyűzene kapcsolata kerül fókuszba az év második felében?
B. Zs.: A korábbi rendezvényeinken vetődött fel az ötlet, hiszen amikor A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című műről volt szó, kiderült, hogy szinte azzal egy időben Nagyváradon is volt egy hasonló premier, amikor pedig az István, a királyt boncolgattuk, akkor a pár hónappal korábbi, vajdasági rockopera került szóba. Nagyon úgy tűnik, hogy bár „hivatalosan” csak 1973-ban nyíltak meg a hazai színpadok a könnyűzenészek előtt, ez nem volt előzmények nélküli, majd pedig a koncertekkel párhuzamosan olyan színházi produkciók születtek, amelyek a rockzene nélkül nem létezhettek volna.
hirdetés

Roppant érdekes például azt vizsgálni, hogy A képzelt riport vidéki premierjein milyen zenekarok he­lyet­tesítették az LGT-t. Nem lesz így túl egysíkú a Beatkorszak Projekt működése?
B. Zs.: Az elmúlt év azt mutatja, hogy érdemes egy témára fókuszálnunk, tavaly ugye a rendszerváltás előtti rockfesztiválok volt az. És miközben a tíz éve futó oral history sorozatunk is részben az idei fő témához kapcsolódik, mással is fogunk foglalkozni. A nagy népszerűségnek örvendő Volt egyszer egy beatkorszak blogon újraindítjuk a podcasteket, személyes emlékeket kereső pályázatot indítottunk, és a rendezvényeknek köszönhetően új szerzők új témákkal és szempontokkal is felbukkannak. Ugyanakkor szeretnénk elindítani a Beatkorszak szabadegyetem vidéki sorozatát is, talán első alkalommal majd Egerben.

És ha minden jól megy, újabb Poptörténeti pontokat is avathatunk még idén. Hol terveznek a magyar könnyű­zenének emlékhelyet állítani?
B. Zs.: Július végén Miskolcon biztosan lesz táblaavatásunk, annak a háznak a falán, ahol az Edda pró­bálni kezdett. Reményeink szerint Poptörténeti pont kerülhet a Bergendy fivérek szolnoki szülőházára, de tárgyalunk nagyváradi és marosvásárhelyi helyszínekről is. Nem engedtük el az 1981-es Dorogi rock­fesz­tivál helyszínének a megjelölését sem. Mindez azt is jelenti, hogy a beatkorszak.hu weboldalon – amit még idén szeretnénk felfrissíteni – újabb rocktörténeti helyszínekről kerülnek fel cikkek, dokumentumok és képanyagok.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor