Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
„Zenében utazunk”Szépség és optimizmus & Beethoven Journey
MÁV Szimfonikus Zenekar 2024/2025
2024-05. szám

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2024/25-ös évadban öt bérletes, valamint három gyermekeknek szóló tematikus koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg neves hazai és külföldi vendégművészek közreműködésével. Elisabeth Leonskaja, Thomas Sanderling,
Gustav Rivinius, Ránki Dezső, Baráti Kristóf, Maxim Rysanov, Xavier de Maistre… Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok kiváló vendégművészei közül, akikkel olyan koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2024 szeptemberétől, mint a Müpa, a Zeneakadémia, a Festetics Palota. A zenekar rendszeres hang­versenyeinek további helyszínei a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme, az Eötvös10, a Budapest Jazz Club és a MÁV Szimfonikusok próbaterme.

A MÁV Szimfonikus Zenekar munkáját Farkas Róbert vezető karmester mellett olyan elismert művészek segítik hosszú évek óta, mint Kobayashi Ken-Ichiro tiszteletbeli vendégkarmester, továbbá akikkel az új évadban is találkozhat a közönség: Csaba Péter, Takács-Nagy Gábor és Kesselyák Gergely állandó vendégkarmesterek.

Szépség és optimizmus
Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere a szépség és az optimizmus évadára invitálja a közönséget. A szeptemberi nyitóhangversenyen, a Zeneakadémián Haydn Királynő-szimfóniájának szépsége mellett Ravel erotikával fűtött remekművei, a Seherezádé dalainak álomvilága és a Boléro feltartóztathatatlan áradása fogják közre Debussy A tenger című szimfonikus költeményét. Az est szólistája Deniz Uzun mezzoszoprán lesz, akit a hazai közönség a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny különdíjasaként ismerhetett meg.

Októberben, szintén a Zeneakadémián vezényli Sosztakovics Ünnepi nyitányát, mely a szerzőtől meg­sz­okott iróniával szemben optimizmussal teli, továbbá a fiatal Králik Abigél hegedűművész tolmácsolásában hangzik el Szymanovszki 2. hegedűversenye, mely a lengyel Tátra népzenéjének örömteli hangzásvilágából épül fel. Csajkovszkij 6., Patetikus szimfóniája pedig méltó befejezése lesz a koncertnek.

Az idei év novemberében visszatérő vendégszólista lesz Elisabeth Leonskaja zongoraművész, akinek művészetét a mérték, az őszinteség és a nyitottság határozza meg. Külön öröm, hogy a Müpában két Mozart-zongoraversenyt is játszik a fiatal generáció kivételes tehetségei közé tartozó Berecz Mihállyal. Az est másik fénypontja Richard Strauss Imigyen szóla Zarathustra című grandiózus alkotása, amelyet Nietzsche írása ihletett, és amit áthat a természet tisztaságának és a lélek fejlődésének szépsége.

Az új évben, 2025 februárjában Eötvös Péter zeneszerző emléke előtt tiszteleg a MÁV Szimfonikus Zenekar, akinek Concerto Grosso című csellóversenyének 2023-as magyarországi bemutatója után most a Hárfaversenyét is megismerheti a hazai közönség. Az est szólistája Xavier de Maistre, akinek a szerző a művet ajánlotta. A megemlékezéshez méltó párosítást kínál Stravinsky Chant funèbre című műve, végezetül pedig Mozart Jupiter szimfóniája által megérezheti a közönség a szomorúságból való felemelkedés erejét.

2025 tavaszán, május 29-én a Zeneakadémián a lodzi Arthur Rubinstein Filharmónia Kórussal ad közös koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar, amelyen Penderecki, Górecki és Łukaszewski darabjai mellett Johannes Brahms Német requiemje is felcsendül. Ez a requiem a katolikus liturgiával ellentétben a pro­tes­táns szellemiséget követve nem a halottakért mondott miseként, hanem az élők vigasztalásaként értel­mez­hető, az egész művet áradó optimizmus hatja át.
hirdetés


Beethoven Journey
Beethoven összes szimfóniája szerepel a MÁV Szimfonikusok 2024/25-ös évadában Takács-Nagy Gábor vezényletével.

Takács-Nagy Gábor már hegedűművészként és kamaramuzsikusként is Beethoven műveinek alázatos in­ter­pre­tá­lását tekintette fő céljának, és ezt az attitűdöt folytatja karmesterként is. Köztudott, hogy a világban minden jelentős karmester létrehozta a maga Beethoven-szimfónia sorozatát. Mindegyikőjüket megihlette ennek a bámulatos sorozatnak a szellemisége, mindegyikükben feltámadt a közlési vágy, hogy meg­mu­tassák, mit jelentenek nekik ezek a csodálatos remekművek.

Takács-Nagy Gábor, a MÁV Szimfonikusok állandó vendégkarmestere először a múlt évben vállalkozott arra, hogy elvezényelje Beethoven összes szimfóniáját a Verbier Festival Zenekarával. A zenei anyag lemezen is megjelent a világhírű kiadó, a Deutsche Grammophon Gesellschaft gondozásában, Beethoven Journey címmel. Örömteli és szenzációs, hogy a 2024/25-ös évadban a MÁV Szimfonikus Zenekarral közönség előtt is előadja mind a kilenc szimfóniát Budapesten, ötestés hangversenysorozatban.

A zenekar új hangversenybérletei már elérhetők, érdemes áttekinteni a teljes műsorkínálatot: https://mavzenekar.hu/berletek-2024-2025/






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor