Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A színház legnagyobb varázslata az, hogy bármi színház lehet”
2024-05. szám

Színház – zene – tánc – fesztivál Zalaegerszegen: Tompa Gáborral (Tompagábor Kornél), a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház igazgatójával beszélgettünk a teátrum idei, 18. évadáról.

A Kvártélyház – ha a sport nyelvén fogalmazunk – idegenben kezdi évadát: június 21-én és 22-én a Meseautó musical comedyvel vendég­szerepel a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban. A tájelőadás után visszatér a zalaegerszegi bázisra, a Kvártélyház udvarába, ahol sokféle előadással várja a közönséget, elsőként június 25. és 29. kö­zött a XI. ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztiválon.
T. G.: A program összeállításánál alapvetés a jó ízléssel kezelt eklektika. Ezen a héten esszenciálisan a színházi élet sokszínűsége meg tud jelenni ezen a pici színpadon. Folytatódik az a rendez­vény­sorozat, ami az EgerszegFeszttel, a KvártélyházNyár előtt kezdődik, és a nyári szezon után a Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Terítékkel folytatódik. Nagyon izgalmas ez a mostani felhozatal a stand-uptól Csehovig. Mucsi Zoltán már másodszor szerepel a fesztiválprog­ramban: idén egy életrajzi stand-up esttel (Egy életem: Mucsi Zoltán) várja a közönséget. Bősze Ádám is második alkalommal van a Kvártélyházban, most a magyar nép leghíresebb dallamaival ismerteti meg a nézőket Dalra magyar! című komolyzenei stand-upjával. Korábban Zalaegerszegen, a Kvártélyház színpadán nagy sikereket elért (Charley nénje – a szerk.) Bakos-Kiss Gábor egy fantasztikus előadást hoz Győrből Frank Sinatra életéről (Frankie – A király és a kárhozott). Nagyon örülünk, hogy a Déryné Programban érkezik előadás Beregszászról (Anton P. Csehov: Egyfelvonásos komédiák). Ez abból a szempontból is különleges, hogy Beregszász Zalaegerszeg testvérvárosa. Nagyon fontosnak gondoljuk, hogy ez az előadás itt van, főleg Kárpátalja mostani helyzetében. Június 28-án egy meglepetéssel készü­lünk a Kvártélyház közönségének: felnőtteknek szóló színházi beavató előadással.

A ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál programja után saját előadások kerülnek színpadra: a tavaly bemutatott Ájlávjú – Te édes, de jó vagy, légy más című jókedvű musical-revü és az új bemutató, a HAIR, mely több szempontból is különleges a teátrum életében.
T. G.: A Meseautó, az Ájlávjú és a HAIR a saját előadásunk. Ami nagyon érdekes, hogy a Meseautót ebben a szezonban nem játsszuk itthon, viszont azzal kezdjük az évadot június 21-22-én a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban. Fontosnak gondolom, hogy a Kvártélyháznak vendégjátékai legyenek. A tavalyi premierünket, az Ájlávjút idén is játsszuk. Ezt a párkapcsolati játékot nagy örömmel fogadta a közönség, és nagyon várja megint. Mi is nagyon szeretjük, izgalmas játéklehetőség a benne játszó fiatal színészeknek. A történet mondhatni egyetemes: a férfi-nő viszonyban hogyan szalad körbe mindig ugyanaz. Mindig ugyanaz a gondolat az emberiség egész történetén és a generációkon át. Az új bemutató, a HAIR különlegessége, hogy két különböző premierje lesz: a majd’ 20 méter széles Barlangszínházban július 27-én, augusztus 2-án pedig egy másfajta bemutató lesz ugyanebből Zalaegerszegen, hiszen a mi színpadunk kisebb. Ez a produkció, nem változatlan formában november 30-ától a Soproni Petőfi Színház bérletrendszerébe is bekerül. A Kvártélyház, a Soproni Petőfi Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem aktív közreműködésével jön létre ez a produkció. A Hair mitikus előadássá vált már, a ’60-as évek végén mutatták be Amerikában, és önmagán túlmutat. Amikor valaki kimondja ezt a két szót, hogy Hair és musical, akkor mindenkinek eszébe jut valami korosztálytól függetlenül. A darab megszületése óta generációk értelmezik újra és újra, máshogy és másképp ugyanazt: a béke beteljesülésének vágyát.
hirdetés

Hogyan született a koprodukció gondolata, hiszen ilyesfajta együttműködésre a Kvártélyház életében eddig még nem volt példa, és hogyan esett a választás a Soproni Petőfi Színházra?
T. G.: Mondhatni egyszerű és magától értetődő volt ez az együttműködés: egy fél mondattal említettem Kiss Józsefnek, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának, hogy ebben az évadban a HAIR-t mutatjuk be és keresünk egy társat – vagy többet – ehhez. Azonnal és egyértelműen mellé állt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A nyári évadot, ahogy azt már a közönség megszokhatta, a Zalai Táncegyüttes estje zárja augusztus 21-én. A Kvártélyház fesztiváljai június közepétől szeptember közepéig kínálnak programokat a zalae­gersze­gieknek és a városba látogatóknak. Az EgerszegFeszt és a Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték mellett a fesztiválszezon gerincét a KvártélyházNyár adja.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor