Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Városmajori Szabadtéri Színpad ajánlata – 2024
2024-05. szám

Babaház
Ibsen 1879-ben írta meg a Babaház című drámáját, míg a női emancipáció hívei lelkesedtek érte, ad­dig a polgári közönség felháborodott rajta. Európa-szerte vitáktól volt hangos a sajtó és a színházi nézőtér. Pedig a cselekményhez egy megtörtént eset szolgált alapul, amit egy fiatal norvég írónő, Laura Kieler mesélt el Ibsennek.

Nóra és Helmer látszatra idilli házasok. Szeretik egymást. Mindenük megvan: pénz, pozíció, gyerekek, bár a pénz és a pozíció inkább Helmeré, Nórának maradnak a gyerekek. Amikor Helmer tudomására jut egy régi bűn, amit Nóra – férje érdekében – elkövetett, a megértés legcsekélyebb szándéka nélkül taszítja el fele­ségét magától. Nóra ekkor jön rá, hogy házassága nem igazi szövetség, ő maga pedig csupán díszes keret férje portréján. Összecsomagol, és gyerekeit hátrahagyva, elhagyja családját.
Elhagyhatja-e egy anya a gyermekeit? Mit vár el a társadalom egy nőtől, és mit bocsájt meg egy férfinak? Inkább nők és férfiak vagyunk, női és férfiszerepekkel, vagy elsősorban emberek és egyenlők?
A világ szerencsére változott az ősbemutató óta, és Ibsen kérdésfelvetése is jócskán megelőzte saját korát. De vajon a mi korunk meghaladta-e már Ibsent? A Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka egyetlen estén, június 11-én a nyár folyamán a Városmajori Szabadtéri Színpadon.


Három magas nő: Hegyi Barbara, Marjai Virág és Nagy Enikő
A Nem félünk a farkastól, az Amerikai álom és az Érzékeny egyensúly írója, Edward Albee ezúttal az örökké aktuális kérdéskörbe ugrott fejest – és Pulitzer-díjjal távozott onnan: bizony, halandók vagyunk mindahányan, s az évek szállnak, mint a percek… Játsszuk azt, hogy előre tudjuk a sorsunkat! Mikor a legjobb, ha már túl vagyunk rajta, ha benne vagyunk a közepében, esetleg ha még minden előttünk áll?
Ebben a mély érzésű, izgalmakkal teli történetben bemutatkozik Három magas nő: Hegyi Barbara, Marjai Virág és Nagy Enikő. Három kü­lön­böző kor, három különböző életút. Vallomásaik során felidézik a női sors megannyi színét: ifjúságot, szerelmet, házasságot. Ám ahogy az Art-Színtér előadása végigvezet bennünket, nézőket is ezeken a színeken, lassanként kirajzolódik, hogy a három nő tulajdonképpen egy, és ami a szemünk előtt pereg (az évekkel, percekkel együtt), az valójában egye­len ember színe-java, élettörténete. A Három magas nő talán kevésbé ismert, ám nem kevésbé érdekfeszítő Albee-darab, amelyet Jantyik Csaba rendezői tolmácsolásában láthat a közönség június 20-án, a Városmajori Szabadtéri Színpad idei nyári kínálatában!
hirdetés


Kalamazoo – az ember sohasem túl öreg ahhoz, hogy szerelmes legyen!
Kalamazoo egy létező város Michiganben, de átvitt értelemben használja az angol annak meg­ne­vezésére is, ha valami nagyon távoli, szinte elérhetetlen dolgot akar megjelölni. Lehetetlenségeket. Például az időskori szerelmet, ami ritka, mint a fe­hér holló… Vagy mégsem?
Az a Kalamazoo, amit az Orlai Produkciós Iroda jóvoltából a Broadway sikerei után Budapesten is láthatunk, egy díjnyertes dráma, és pont egy ilyen, az élet második felében beteljesülő szerelemről mesél. Ráadásul az édes-bús kalandot Hernádi Judit és Kern András tolmácsolásában követhetjük végig. A történet szerint Peg, a konzervatív, madárrajongó hölgy egy ismerkedős oldalon talál rá az izgalmakat fémdetektorral kereső, özvegy Irvingre, és meg is érkezik a szerelem, első látásra. Ám az első randevú és a másnap reggel után a két idősödő romantikus komplikált helyzetben találja magát: a közös jövőhöz bizony még az ő korukban is fel kell nőni. Addig viszont még rengeteget lehet röhögni, és erre ez a komédia nekik és nézőiknek is számtalan lehetőséget nyújt. Az előadás a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 27-én és augusztus 8-án látható!





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor