Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A színházi világban az ötlet ér a legtöbbet”
2024-06. szám / Bécsi Éva

„Február óta sok dolog történt, annak ellenére, hogy csak néhány hónap van a hátunk mögött, nagy sikereket értünk el. Most a kemény munka korszaka jön, de Budapest legerősebb csapatát sikerült összehoznom…” – mondja Nagy Viktor, aki év elején vette át a Magyar Színház igazgatói
székét. Az új feladatról, az elmúlt hónapok tapasztalatairól és a 2024/25-ös évad terveiről számolt be.

Az elmúlt bő negyedévben került a színház élére. Hogyan zajlott a kinevezés, milyen érzés a színház élén állni?
N. V.: Addig mindig minden szép és jó, amíg az ember csak izgatottan várakozik, és meg nem nyer egy ilyen pozíciót. Mindig az a hosszabb folyamat, amíg az ember eldönti, hogy pályázni fog, bevallom, én nagyon későn döntöttem el, csak valamikor augusztusban adtam be a pályázatomat. Természetesen jólesett és örültem neki nagyon, hogy megnyertem, de meg kell mondanom, hogy utána egy-két napig nem tudtam aludni. Voltam már hasonló helyzetben, össze kell kapni ilyen­kor magát az embernek, csapatot szervezni, és együtt megvalósítani a kitűzött célokat.

Hogy állnak most a munkafolyamatok?
N. V.: Szerintem egyre jobban, hiszen túlzás nélkül mondhatom, hogy Budapest legerősebb csapatát sikerült összehoznom. Most a kemény munka korszaka jön. Február óta is sok dolog történt, volt egy bemutatónk a stúdióban, felújítottuk és bemutattuk a Rómeó és Júliát, részt vettünk olyan társadalmi szerepvállalásban is, mint az Alkoss szabadon! gyermekrajz-kiállítás. Annak ellenére, hogy csak néhány hónap van a hátunk mögött, nagy sikereket értünk el.
hirdetés

Mire számíthatunk a következő évadban, mi a színház víziója?
N. V.: Van egy hosszabb és egy rövidebb távú vízió. Elsősorban egy erős brandet szeretnénk felépíteni a színháznak, kiemelve azt, hogy mi egy ifjúsági és családi színház vagyunk. Hat hónapos kortól százéves korig mindenki számára élvezhetők az előadásaink. Mivel repertoárszínház vagyunk, ezért több sikeres darabot műsoron tartunk az előző ciklus előadásai közül, ezek mellett pedig természetesen minden évad­ban szeretnénk újakat hozni a nagyszínpadra és a stúdióba egyaránt.

Milyen darabokkal készül a 2024/25-ös évadban?
N. V.: Az új évadban két felújítás lesz, és készülünk három bemutatóval is. Az első mindjárt egy ősbe­mutató, Mark Twain Koldus és királyfi című művéből Tolcsvay László és Müller Péter Sziámi ír színpadi adaptációt, én fogom rendezni a musicalt, amelyet december 6-án mutatunk be. Ez a musical igazi családi előadás lesz, tele szuper dalokkal és gyönyörű díszlettel. Ezt Eperjes Károly rendezésében a Hamlet követi a nagyszínpadon, február 7-én mutatjuk be a világirodalmi klasszikust. Fontos része a Magyar Színház víziójának, hogy minden évben bemutassunk egy olyan klasszikust, ami a gimnazistákat és egyetemistákat célozza meg elsősorban, mégpedig azért, hogy korhű előadásokkal is találkozzon az ifjúság. Azért is választunk ilyen ikonikus darabokat, mint a Rómeó és Júlia vagy a Hamlet, mert ezeken keresztül próbáljuk megszerettetni a klasszikus drámairodalmat. Az évadban bemutatjuk a Charlie Chaplin A kölyök című filmjéből készült musicalt, Pozsgai Zsolt szövegével és Nagy Tibor zenéjével, az én rendezésemben. Tavasszal visszahozzuk Eperjes Károly főszereplésével a felújított Legyetek jók, ha tudtok című előadást. Végül, de nem utolsósorban pedig felújítva visszatér a hatalmas sikernek örvendő Rumini is. Ez egy izgalmakkal teli mesejáték, főként az általános iskolásokat megszólítva, de garantálhatjuk, hogy az egész család számára tökéletes kikapcsolódást jelent. A nagyszínpadi darabok mellett természetesen a stúdióba is hozunk új előadásokat, Hamvas Béla A bor filozófiája című esszégyűjteményéből készül előadás, és Eperjes Károly Az igazat mondd, ne csak a valódit című estje is látható lesz. Babaszínházi és színházi nevelési előadásaink is nagy hangsúlyt fognak kapni, ennek keretében új interaktív előadás bemutatójával készülünk Káin és Ábel ringbe száll címmel. Ezek várnak ránk, a következő évadban biztos, hogy nem fogunk unatkozni, de úgy érzem, hogy ez a társulat könnyedén fogja venni a nehéz akadályokat is, és jól fogunk teljesíteni.

A hosszú távú célok közül mit emelne ki?
N. V.: Babonás vagyok! A színházi világban az ötlet ér a legtöbbet, ezért még nem árulok el részleteket.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor