Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – július
2024-06. szám

Czakó Virág Quartet
Czakó Virág két éve alapította jelenlegi zenekarát. Bár külföldi tanulmányai miatt az utóbbi időben kevesebbet hallhattuk itthon, most újra fellép az Opus színpadán. A fiatal énekesnőt olyan

nagyszerű előadók inspirálták, mint Ella Fitzgerald, Carmen McRae és Diana Krall, ugyanakkor a nagy klasszikusok mellett az új utakat kereső fiatal énekesnők, köztük Samara Joy is nagy hatással vannak rá. Ezen az estén népszerű amerikai jazzsztenderdek fognak el­hang­zani, latin bossa novákkal és néhány groove-os feldolgozással kiegészítve. A számokat a kiváló gitáros, Rieger Attila hangszereli jellegzetes könnyedséggel, amelyhez beszédes, harmonikus gitárjáték társul. Színpadra lép a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb és legfoglalkoztatottabb dobosa, Richter Ambrus, valamint Czakó Péter, az idősebb generáció egyik tapasztalt zenésze, aki nemcsak a jazzben, hanem a magyar népzenében is járatos.


BMC – Opus Jazz Club
07. 06., 20:00



Symbiosis 5, vendég: Ávéd János
A Symbiosis 5 tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen találkoztak, és 2020-ban kezdték el a közös munkát. Saját kompozíciókból álló repertoárt fejlesztettek ki, amely ötvözi a modális és a kortárs jazz elemeit. Az együttes 2021-ben szerepelt először nagyobb színpadon: a Babel-Laureate World Jazz Versenyen, ahol harmadik helyen végzett. Ezt követően 2022-ben külföldi nemzetközi versenyeken szerzett elismerést; nyáron a spanyolországi Getxo International Jazz Competition and Festival, majd télen a Sibiu International Jazz Competition első helyén végzett. További elismeréseket és díjakat gyűjtöttek be a tavalyi évben is, januárban például nemcsak a Müpa Jazz Showcase szakmai és közönségdíját nyerték el, hanem két különdíjban is részesültek. A csapat ismét vendégszólistával lép az Opus színpadára, ezúttal Ávéd János csatlakozik hozzájuk.

BMC – Opus Jazz Club
07. 12., 20:00



Colin Vallon – Vincent Courtois: Sonata
Tűnődve ismételt motívumok, időtlen népdalok, vad groove-ok és szögletes szólamok döntik a hallgatót kábulatba, mintha egy visszatérő álomban lenne, amelyre mindig csak félig emlékszik. Vincent Courtois és Colin Vallon kiterjesztett hangszeres technikákkal gondoskodik a különleges hatásról: a vonó susog és fütyül, a preparált zongora gamelánt idéz, így szőnek együtt olyan hangzásokat, ami messze esik a megszokott duóformációktól. A The Demons of Tosca, az Aki Takase nevével fémjelzett Carmen Rhapsody, a Daniel Erdmann-nal és Robin Finckerrel közös Nothing Else, illetve a Sanne Rambags és Julian Sartorius társaságában felvett Twigs után ez a hatodik alkalom, hogy a francia jazzetalon, Vincent Courtois újabb formációval ad koncertet az Opusban, majd rögzít lemezt a BMC Records számára. Ezúttal Colin Vallon svájci zongorista lesz a partnere, aki az ECM Recordsnál rögzített trióalbumain is tanúságot tett talán legnagyobb erősségéről, hogy bármilyen hangulatot és érzelmet képes szokatlan hangkombinációkba sűríteni.

BMC – Opus Jazz Club
07. 17., 20:00


Growler
Képzeletgazdag kompozíciók, heves groove-ok és kalandvágyó improvizációk kövezik ki a Growler nevű új nemzetközi kvartett útját, amelynek vezetője Jason Robinson amerikai szaxofonos-zeneszerző, tagjai pedig a Budapesten élő amerikai har­sonás, Christopher Cox, a virtuóz nagybőgős, Scott Walton, illetve Porteleki Áron magyar dobos, akinek tevékenységei a népzenétől az elektronikus zenéig ívelnek. Ez a koncert lesz első európai turnéjuk utol­só állomása, hogy aztán a budapesti SuperSize stúdióban rögzítsenek lemezt. Műsorukban játszanak számokat Robinson legutóbbi két al­bu­má­ról (Ancestral Numbers I & II) is, de a zenekar elsődleges célja, hogy bemutassa Robinson, Cox és Walton művészi együttműködését, amely 30 évvel ezelőtt, Kaliforniában kezdődött, és számtalan zenei anyagot inspirált.

BMC – Opus Jazz Club
07. 20., 20:00

bmc.hu


hirdetés



































vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor