Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Könnyűzenét oktatók továbbképzése Békéscsabán
2024-06. szám / PTM

Debrecen, Tata és Pécs után Békéscsabára is képzési napot szervezett a Hangőr Egyesület Pop­ta­nítás munkacsoportja elsősorban olyan könnyűzenét oktató tanároknak, akiknek nincs pedagógiai
végzettségük. Az „Aki ért hozzá, az jól tanítja” programban ismét módszertani, pszichológiai és fejlődéslélektani előadásokat hall­gat­hattak az érdeklődők.

A Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja által korábban végzett kutatások azt mutatták, hogy sokan oktatnak pedagógiai előkép­zettség nélkül könnyűzenét. Ennek egyik oka, hogy még mindig nincs könnyűzenei tanárképzés Magyarországon, a másik, hogy az ilyen irányú zenetanulás iránt folyamatosan nő az érdeklődés. Az is látszik, hogy a tanításhoz nem elegendő egy hangszer kiváló ismerete. A tudás átadásához, a tanulók képességeinek hosszú távú kibontásához módszertani és pedagógiai ismeretek is szükségesek, a diákok meg­ér­téséhez pedig alapvető gyermeklélektani, pszichológiai tudás sem árt.
Az „Aki ért hozzá, az jól tanítja” képzési program tavaly indult a Hangfoglaló Program támogatása révén. Az első módszertani, kommunikációs, gyermeklélektani és pszichológiai blokkokból álló képzési napokon kiderült, hogy a résztvevők között fele-fele arányban voltak pedagógiai végzettségűek és ilyen elő­kép­zettséggel nem rendelkezők, illetve minden harmadik érdeklődő nem könnyűzenét oktatott. Jól látszott, hogy az elfoglalt tanároknak nagy segítség a „házhoz vitt” képzés, illetve ha lehetőség van rá, akkor mindenki próbálja frissíteni a tudását, szeret hasonló területen dolgozókkal találkozni. Emiatt is döntött úgy a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja, hogy 2024-ben is folytatja az utazó képzési programját.
hirdetés

A februári pécsi képzési nap után, negyedik helyszínként Békéscsabára jutott el a program, ahol a Táliber Alapítványnak köszönhetően a Liget Látogatóközpont ifjúsági tere adott helyet az oktatásnak. A résztvevők között itt is voltak komolyzenei zeneiskolában tanítók, illetve általános iskolai ének-zene tanárok, de könnyűzenei képzőhelyek oktatói, sőt diákjai, illetve különböző zenével foglalkozó civil szervezetek képviselői. Békéscsabán is kiderült, hogy a zenével foglalkozó pedagógusok mennyire fontosnak tartják a módszertani, illetve a gyerekek jobb megértését segítő ismereteik bővítését, és az ilyen kérdésekről szakemberekkel, valamint kollégákkal való beszélgetési lehetőséget.
Az „Aki ért hozzá, az jól tanítja” képzési napnak ezúttal is előadója volt Hodossi Nóra pszichológus, zenész, az ELTE oktatója, Irinyi Tünde klinikai szakpszichológus jelölt, Dr. Klem Dénes, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zenei Intézetének adjunktusa, illetve Benkő Zsolt gitáros-tanár. A szervezők az eddigi képzési napok alapján úgy gondolják, hogy ősszel legalább egy megyeszékhelyre még szeretnék elvinni a programot.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor