Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat

Poptörténeti Pont a Bergendy testvérek szülőházán
2024-06. szám / K. B.

Bergendy István (1939-2020) és Bergendy Péter (1941) szolnoki szülőházának falára került fel az újabb Poptörténeti Pont május utolsó napján. Az emléktáblát a Beatkorszak Nap Szolnokon program keretében, a család több tagjának jelenlétében leplezték le.

– Kevesen tudják, hogy a Bergendy együttes névadói, a legendás testvérpár nemcsak Szolnokon született, de 1959-ig az Ady Endre út 13. szám alatt található épületben élt, miközben a helyi iskolák padjait koptatták, zenét tanultak, 1957-ben pedig zenekart is alapítottak – emelte ki Pap Béla, a szolnoki könnyűzene kutatója május 31-én, a Bergendy István és Péter egykori otthonának falára került Poptörténeti Pont avatásán. Hozzátette, a Bergendy fivérek előbb a Ver­seghy Gim­názium zenekarában játszottak, majd Rocky néven alapítottak együt­test, amivel Szolnokon és a környék több szórakozóhelyén is fel­lép­tek. – Miután mindketten egyetemisták lettek, a család úgy dön­tött, Budapestre költöznek, ám utána sem maradtak hűtlenek a város­hoz. Országosan ismert zenészként is sokszor és sokat játszottak Szol­nokon.
hirdetés

Az újabb Poptörténeti Pont avatásán Bajnai Zsolt, a Beatkorszak Projekt vezetője arról beszélt, hogy a 2015-ben indult kezdeményezésnek köszönhetően eddig közel három tucat, a magyar könnyűzene szempontjából egykor fontos helyszínt jelölhettek meg. Szolnokon sem ez az első ilyen tábla, hiszen 2017-ben a valamikori szabadtéri színpadhoz került Poptörténeti Pont. A QR-kóddal ellátott táblák kerültek már Budapest és Szolnok mellett Sopronba, Szombathelyre, Pécsre, Szegedre, Debrecenbe, Miskolcra és Marosvásárhelyre is, az egyes helyszínekhez kapcsolódó bővebb információk, kép- és hanganyagok pedig a beatkorszak.hu oldalon érhetők el. A Beatkorszak Projekt vezetője a Bergendy fivérek szülőházánál arról is beszélt, hogy a következő Poptörténeti Pontot július végén Miskolcon helyezik majd el, ahol az EDDA egykori próbahelyét, Zselencz Zsöci László nagymamájának a házát jelölik majd meg ilyen módon.
A szolnoki Poptörténeti Pont avatásán a helyi zenészek és rajongók mellett jelen volt Bergendy István özvegye és leánya, valamint Bergendy Péter lánya, unokája, sőt dédunokája is, akik meghatódva hallgatták a megemlékezőket és Farkas Róbert zenetanár trombitaátiratait a legendás zenekar legismertebb dalaiból. Ráadásul az égiek is kegyesek voltak az emlékezőkhöz, hiszen mire Bergendy Istvánné, Pap Béla és Bajnai Zsolt a táblához léptek, hogy leleplezzék azt, az eső is elállt. Így a Bergendy együttes talán legismertebb számának dallamára egy pillanatra megállt a nyüzsgő város, hogy a sokaknak örömet okozó szülöttjeire emlékezzen, akik előtt immár bármikor fejet lehet hajtani az újabb Poptörténeti Pont előtt.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor