Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A musicalekben általában két vagy három dal sláger, ebben az összes az”
2024-06. szám / Bódy Kolos Bálint

1974. 2024. Fél évszázad, amely alatt rengeteg minden formálódik, alakul. Több generáció fel­cseperedik, és a kulturális felhozatal is jócskán változik. Léteznek azonban olyan örökzöldek, akik ennyi éven át is képesek fennmaradni és hatással lenni a közönségre. Ide sorolható az EDDA
Művek; a nagy múltú rockbanda életműve pedig júliustól musical formájában elevenedik meg. Ragány Misával, a július 1-jén bemutatásra kerülő, A kör című EDDA-musical egyik producerével és színészével be­­szélgettünk.

Maga a történet – tudtommal – nem konkrétan az EDDA történetét tük­rö­zi vissza.
R. M.: Azért áthallásos több helyen.

A zenekar arcának tekinthető Pataky Attila személye nem is köszön majd vissza?
R. M.: Visszaköszön, viszont csak színpadi poénként.

És Miskolc, mint mindennek a kezdete?
R. M.: A történet egy vidéki kisvárosban tengődő, fiatal gyári mun­kás­ról szól, szóval kimondva nem lesz, de érezhetően hajaz majd a ze­ne­kar múltjára.

A főszereplő egy banda vezetője is lesz.
R. M.: Igen, ennek a fiatalembernek van egy álma: a zenének akar élni. El is indul a nagyvilágba, miután elhagyja őt a nagy szerelme. A mélység után aztán elindul felfelé az útja.

Akkor ez kimondottan egy felnövéstörténet. Az EDDA művei zeneileg hogyan tudják majd alátámasztani mindezt?
R. M.: Oravecz János szövegkönyvíró fogalmazott úgy nemrég, hogy a zenekar szövegei olyanok, mint a Biblia. Bár ezek elsőre nagy szavaknak hatnak, de azért nem túlzás, mert valóban minden élethelyzetre találunk tökéletesen odapasszoló mondatokat. Pataky Attila önmagából táplálkozott, és megélt élményeit festette le a dalokban. Ez pedig úgy hat majd, mintha tényleg a fiktív történetünkre írták volna meg anno.

Tehát a sok lemezük tömérdek dalából kijött egy egész történet.
R. M.: Sőt! Pataky Attila úgy gondolja, hogy még öt hasonló alkotásra való kijönne azokból. A musicalekről azt kell tudni, hogy általában jó esetben szerepel bennük két-három nagyobb sláger a drámai csúcs­pontoknál. Na most ebben a darabban minden elhangzó zene üt és sláger. Ez is az üzenet: a zene a kulcs, a léleknek a mentora, a rezgése, és amíg ez szól, boldogok vagyunk.
hirdetés

Hány dal fért bele? Húsz-harminc?
R. M.: Huszonnégy. Egyébként nagyon sok olyan is hallható majd benne, amire azt mondhatják néhányan, hogy ezt ők nem ismerik. Amikor aztán felcsendül a refrén, egyből beugrik mindenkinek, csak nem tudták, hogy így kezdődik el, vagy hogy ez a címe. Benne van a Hűtlen, az Éjjel érkezem, az Utolsó érintés, a Mert így volt jó vagy az Elsiratlak gyönyörű szerelem, és még sorolhatnám.

A zenekar tagjai mennyire vettek részt a darab elkészülésében?
R. M.: Nagyon-nagyon sok munkájuk van benne. Gömöry Zsolt, az EDDA billentyűse lenyűgöző pre­ci­zitással felügyelte, hogy minden hang a helyére kerüljön. Pataky Attilát pedig régóta ismerjük, aki végül több év ismeretség után bólintott rá, hogy velünk is elkészülhet a zenéikkel operáló musicalötletük.

Többéves procedúra előzte meg tehát a közelgő bemutatót. Hogy állt össze végül a szereplőgárda?
R. M.: Elég könnyedén és szerintem nagyon jól sikerült összeszedni a csapatot. Attila mondta ki a végső igent a szereplőkre, akiket leginkább énekhang alapján választottunk ki. Kovács Áron fantasztikusan énekel, Sári Évi, Singh Viki, Arany Timi, Réthy Zsazsa, Koroknai Árpád – aki jelenleg a Zorall énekese – nemkülönben, és nem mellesleg Pataky Gergő, Attila fia is remek. Nagy Szilárd és jómagam is játszunk, rólunk majd a közönség döntse el, hogy jól énekelünk-e… Május eleje óta folyamatosan próbálunk. Csupa-csupa szív és alázatos mindenki, így nagyon jó élmény együtt dolgozni. Gémes Antos a rendező, a koreográfus Torma Zsolt, a díszlet-jelmeztervező pedig Urbancsek Adél. Koprodukciós partnerünk a ka­pos­vári Csiky Gergely Színház.

A július 1-jei bemutató helyszíne is csodás lesz, ahol rengeteg show-elemmel, LED-falakkal, piro­tech­nikával, egyszóval lenyűgöző látvánnyal készültök.
R. M.: Így van. Az EDDA-musical idén nyáron csak a varázslatos balatoni látképpel szegélyezett Szigligeti Várudvarban lesz látható. Először július 1-jén, majd augusztusban. Várunk mindenkit szeretettel!









vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor