Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Csókol, Attila!” – drámapályázat a József Attila Színházban
2024-06. szám / Boros Norina

A József Attila Színház nyílt drámapályázatot hirdetett „Csókol, Attila!” címmel, amelynek nyertes alkotóit összesen 5 millió forintos díjazásban részesítik. A díjak elosztásáról a zsűri dönt, és a győz­tes művet 2025. szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján mutatják be a József Attila
Színházban. A színház művészeti vezetőjével, Hargitai Ivánnal beszélgettem, aki szerint míg a regényírás magányos tevékenység, ahol az író egyedül dolgozik az üres papírral, addig a drámaírás sokkal hálásabb, mert a színházi szakemberek társalkotóként kapcsolódnak be a folyamatba. Ez izgalmas műhelymunkává alakul, ami az igazi értékét adja. Végül pedig a legnagyobb megmérettetés a nézők előtt zajlik.

Mi inspirált arra, hogy drámapályázatot hirdessetek?
H. I.: Az évforduló alkalmából, 2025-ben ünnepeljük József Attila, szín­há­zunk névadójának 120. születésnapját. Szobrot emelhetnénk a tisz­teletére, vagy elnevezhetnénk róla egy termet, ám úgy véljük, hogy egy költő – aki életében talán nem aratott olyan hatalmas sikereket, mint utóélete során – legnagyobb öröksége az lenne, ha élő irodalommal kapcsolhatnánk össze a nevét. Új kortárs darabok születése fel­vi­rágoztatná a magyar színházi életet. A magyar költészet mindig is világszínvonalon mozgott, és ugyanez elmondható a prózáról is, ám a drámairodalom terén még lemaradt a nyugat-európaitól. Van még mit pótolnunk, különösen a mennyiség tekintetében, ami az élő színházi anyagot illeti. Dániában és Németországban már külön színházak fog­lal­koznak ezzel, és szinte kvóta van arra, hogy hány kortárs darabot kell bemutatni. Nálunk ez, sajnos, még nem jellemző, talán azért sem, mert a színházigazgatók közül kevesen vállalkoznak arra, hogy akár egy tehetséges, de ismeretlen magyar író művét színpadra állítsák. A nézők között sincs túl nagy érdeklődés az ilyen típusú előadások iránt, és sokszor az a félelem is ott lebeg a levegőben, hogy nem hoz majd kellő bevételt. Minden támogatás, amit nyújthatunk a kortárs drá­maírók generációjának, kiemelkedően fontos. Ha József Attila fentről figyelne minket, biztos vagyok benne, hogy büszke lenne.

Hogyan történt a zsűri összeállítása, és kik alkotják annak tagjait?
H. I.: Tasnádi István progresszív drámaíró, friss szemlélete a színházról kiemelkedővé tette őt, méltóvá arra, hogy a zsűri tagjai között helyet kapjon. Szakonyi Károly pedig nem csupán remek színházi adaptációkat alkotott, hanem kiváló színdarabokat is, így alaposan ismeri a színház világát és annak nyelvét – a szép­sé­gét, a nehézségeit és hogy mennyire eltér a szépirodalomtól. A zsűri továbbá tartalmaz irodalomtörténészt és irodalmárt is, valamint engem, a színház művészeti vezetőjét. Vállaltuk, hogy a győztes művet megren­dez­zük, ami a jelentős pénzdíjon túl sokkal nagyobb érdemnek számít.
hirdetés

Miért gondolod, hogy nagyobb érdem, mint maga a több millió forintos pénzjutalom?
H. I.: Ez nem csupán annyit jelent, hogy bemutatunk egy darabot; sokkal hosszabb folyamatról van szó. Ez egy olyan folyamat, amely során a drámaíró megtanulja, hogyan alkalmazkodik a szöveg a színpad szabályaihoz. A rendező, az író és a dramaturg szorosan együtt dolgoznak, később pedig bekapcsolódik a jelmez- és díszlettervező, a zeneszerző és a színészek is. Ez egy komplex munka, amit egy kortárs darabbal végzünk. Egy pályakezdő írónak felbecsülhetetlenül hasznos lehet ez a tapasztalat, de ha a pályázatot egy ismert drámaíró nyeri, akkor mi tanulhatunk tőle.

Milyen szempontok alapján fogod értékelni a pályázatokat?
H. I.: A cél az, hogy minél érdekesebb és izgalmasabb művek szülessenek. Nincsenek műfaji meg­kötések: lehet prózai, zenés, monodráma vagy bármi más. Nem az a legfontosabb, hogy 200 előadást játsszunk belőle, hanem hogy egy olyan izgalmas előadást hozzunk létre, amely mélyebb megértést feltételez.

Mennyi beérkező pályaművel lennél elégedett?
H. I.: Nem a pályaművek száma a lényeg. Akkor lennék igazán elégedett, ha 8-10 olyan kiváló mű érkezne, amelyek közül nehéz lenne választani. Az lenne az igazi kihívás, hogy melyiket mutassuk be, mert mindegyik kiemelkedő. Ideális esetben a feladatunk az lenne, hogy ezeket a fantasztikus műveket vidéki színházaknak is ajánljuk bemutatásra.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor