Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Az Egri csillagok az MVM Dome-ban
2024-06. szám

„Hősökre, példaképekre ma is szükségük van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat.” – Vidnyánszky Attila vezérigazgató.
­A Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes együttműködésével 2024. szeptember 6-án és 7-én Budapesten, az MVM Dome-ban egy nagyszabású színházi előadásra kerül sor háromszáznál több táncos és további közel száz művész részvételével. Az esemény rendhagyó lesz, mert a nézőtéren helyet foglaló több mint hatezer, a Honvéd Ka­dét Programban részt vevő középiskolás diák a Dobó István várka­pi­tányt alakító Trill Zsolt Kossuth-díjas színművésszel közösen szavalja el a várvédők esküjét.

A Nemzeti Színház, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös sajtóeseményén részt vettek: Dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfej­lesz­tésért és védelmi iparért felelős államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, valamint Zsuráfszky Zoltán, a Nem­zet Művésze, Kossuth-díjas táncművész, társrendező-koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. A sajtótájékoztatót a Magyar Honvédség Központi Zenekara nyitotta meg a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola Technikum honvéd kadétjainak ünnepélyes bevonulásával.

Vidnyánszky Attila vezérigazgató köszöntőjében kiemelte: „Hősöket szeretnénk bemutatni egy olyan világban, amely »hőstelenít«. Ahol a színházak, a művészeti alkotások gyakran az ember kicsiségéről beszélnek. Mi pont az ellenkezőjét hirdetjük, és azért harcolunk, hogy bemutassuk: vannak nagy tetteink, vannak igaz hőseink, akiknek a cselekedeteibe kapaszkodni tudunk. Akik hitet adnak nekünk, zászlót tartanak a kézbe, amely alá össze tudunk gyűlni.” A Nemzeti Színház vezérigazgatója kiemelte, hogy volt már egy „főpróbája” ennek a történetnek két évvel ezelőtt az MVM Domeban, ezért reméli, hogy ismételten feledhetetlen, nagy színházi aktus lesz az Egri csillagok. „Az igazi iránti vágy ott van az emberekben. Nem véletlen, hogy Gárdonyi Géza csodálatos regénye a legnépszerűbb mű még mindig, hiszen ott van bennünk a vágy a magyarságunk megélésére, ott van bennünk az elköteleződés, hogy ha kell, készek vagyunk áldozni a hazánkért, készek vagyunk akár az életünkkel, vérünkkel is odaállni az ügy mellé. Amiről mi beszélünk ebben az előadásban, arra elképesztő igény van a társadalomban. Amit az is jól mutat, hogy még meg sem hirdettük a második előadást, és már a jegyek háromnegyede elfogyott.”

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Dr. Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár kiemelte, hogy szeptember 6-án és 7-én, az Egri csillagok előadáshoz kapcsolódva, a Magyar Honvédség bemutatkozik az MVM Dome épülete előtt. Az érdeklődők haditechnikai eszközöket láthatnak, továbbá toborzást elősegítő interaktív programokkal és élményközpontú bemu­ta­tókkal (lézerlövészet, VR szimulátorok) is készül a Honvédelmi Minisztérium.
hirdetés

„2024-ben is van mit tanulni az Egri csillagokból! A gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli világunkban valós igazodási pontot ad. Nemzeti kultúránk megismerése segíti az egyes emberek nemzeti iden­ti­tástudatának elmélyülését, a haza és a honvédelem iránti elkötelezettség felébresztését, megerősödését. A hazafias nevelés a jövőnk kulcsa. Globalizált világunkban nem egyszerű a hazafiság érzését, a nemzeti lelkületet elültetni a fiatalokban, ezért is fektetünk egyre nagyobb hangsúlyt a honvédelmi nevelésre. És az Egri csillagokkal most egy nagyszerű lehetőséget kaptunk. A szomszédunkban dúló háború miatt, valamint a világban zajló történések indokolttá teszik, hogy a magyar haderő képes és alkalmas legyen megvédeni a magyar emberek életét, értékeit és kultúráját.”

Zsuráfszky Zoltán a Nemzeti Színházzal való együttműködésről szólva emlékeztetett arra, hogy az Egri csillagok mellett a közösen létrehozott Körhintát és a Csíksomlyói passiót is bemutatták már különleges helyszínen. Kitért arra, hogy bár együttesük az ország legnagyobb hivatásos táncegyüttese, mivel a színházi változathoz képest jóval nagyobb térben jön létre az előadás, további táncosokat is be fognak vonni az MVM Dome-beli produkcióba.
Zsuráfszky Zoltán szavait követően az egri várvédők táncát láthatták a jelenlévők (a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában), majd a Nemzeti Színház színművészei – Szilágyi Ágota, Berettyán Nándor és Berettyán Sándor – a műhöz és az előadáshoz kapcsolódó személyes élményeikről meséltek, végezetül pedig elhangzott Dobó István esküje Trill Zsolt Kossuth-díjas színművész előadásában.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor