Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Megnyitott a Rózsakert Szabadtéri Színpad
2024-06. szám / Kováts Dénes

Javában készülnek a VIDOR Fesztiválra, és indul a színházbérletek értékesítése is – változatos nyári programokat kínál a Móricz Zsigmond Színház. Nem pihennek a nyíregyházi Móricz Zsig­mond Színházban, hiszen a kőszínházi évad után a Rózsakert Szabadtéri Színpad várja a szín-
házszerető közönséget, kezdődik a színházbérletek értékesítése, augusztus végén pedig a hagyományos VIDOR Fesztivált rendezik meg a szabolcsi megyeszékhelyen. A színház igazgatóját, Kirják Róbertet rövid áttekintésre, a helyzetkép felvázolására kértük.

A néhány éve megújult, csaknem ezer férőhelyes Rózsakert Szabad­téri Színpad nyaranta a kellemes kikapcsolódás színtere, ahol változatos programok várják a közönséget. Ezúttal mit kínáltok?
K. R.: A szokásoknak megfelelően nyáron is igyekszünk jobbnál jobb programot kínálni nézőinknek, zenés estekkel, vígjátékokkal, filmve­títésekkel, meccsközvetítésekkel. Nagy sikerre számíthat a MÁZS-MILLER 100 produkció (Mészáros Árpád Zsolt és Miller Zoltán jubi­leumi estje), koncertet ad Gubik Petra (vendége Bereczki Zoltán), Dés László (négy színművész közreműködésével) és Zséda is. Zenés da­rabok­ban sem lesz hiány. Az Anconai szerelmesek premierjével kezdünk, amit további három előadás követ, ami újdonság, korábban a bemutató után csak ősszel, a Nagyszínpadon folytattuk. Ezt követően a Csókos asszony operett, a Gül baba daljáték és a Szép nyári nap Neoton-musical várja a közönséget. A jóízű kacagás kedvelőinek az elmúlt két évad legnagyobb sikerdarabját, a Ma este megbukunk, vala­mint a Bolha a fülbe és a Legénybúcsú című vígjátékokat ajánljuk (mindhárom saját produkció), továbbá a Tombol az erény és a Funny Money – Rossz pénz nem vész el című bohózatokat. A fiatalabb korosztályt mesefilmvetítések várják a Rózsakertben, a focikedvelők pedig hatalmas LED-kivetítőn tekinthetik meg a labdarúgó Európa-bajnokság magyar vonatkozású mérkőzéseit a szabadtéri nézőterén.

A nyár a színházbérletek értékesítések időszaka is. Milyen reményekkel?
K. R.: A júniusi évadzáró társulati ülés után kezdjük meg a bérletek megújítását, árusítását. Az elmúlt évben összességében szépen növekedett a bérleteladások száma, a Krúdy Kamarában például bő harmincszázalékos növekedést tudunk realizálni, de a Nagyszínpad esetében is előre léptünk. Ha ebben az évben továbbra is emelkedő tendenciát mutat, akkor már elégedett leszek.

Még ugyan nem publikusak az előttünk álló évad előadásai, de azért tekintsünk kicsit előre!
K. R.: Vígjátékok, zenés darabok és fajsúlyosabb mondanivalójúak egyaránt várhatók, s természetesen a kicsiknek mesék. A szervezést már az előző év október-novemberben el szoktuk kezdeni, hogy a februári szerződtetési tárgyalásokon már komplett évadot tudjunk hirdetni, elmondhassuk színművészeinknek, mire számíthatnak. A padlás az ifjúsági és a felnőtt bérletbe egyaránt bekerül, hiszen ez a musical jellemzően minden korosztálynak tetszik. A bérletes előadások száma nem lesz kevesebb, csak a saját bemutatóink száma csökken 14-ről 12-re. A Krúdy Kamarába és a Bárány Frigyes Stúdióba is vendég előadást hívunk, de hogy mit, az az évadzáróig, június 14-ig még maradjon titokban. Volt már ilyenre példa korábban is, néhány évvel ezelőtt a Nézőművészeti Kft. előadását hívtuk meg, Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel a főszerepben.
hirdetés

Az előjelek szerint jó évadnak ígérkezik a 2024/25-ös is. A mérce elég magasan van!
K. R.: A dilemma mindig adott egy-egy új évad tervezésekor, tudunk-e jobbat alkotni, vagy legalább olyat, mint az előző. De egyrészt mindig találunk olyan színdarabokat, amelyek elnyerhetik közönségünk tetszé­sét, másrészt valamennyire már a rutinunk is kialakult. Talán az is jelzi tevékenységünk és színházunk elismerését, hogy megválasztottak a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete elnökének.

A VIDOR Fesztivált már hagyományosan, több éve rendezi meg a nyíregyházi teátrum. Idén mikor lesz pontosan a rendezvény?
K. R.: A Móricz Zsigmond Színház immár 23. alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált, idén augusztus 23. és 31. között. A Vidámság és Derű ORszágos seregszemléje egy 9 napon át, 4 helyszínen párhuzamosan futó színházi versenyprogram, melyben a hazai teátrumok vígjátéktermésének legjavát igyekszünk házhoz hozni a közönségnek. A fesztivál a hazai és a külföldi könnyűzene legnépszerűbb előadóit is vendégül látja, műsorprogramjában ezen kívül tradicionális világzenei koncertek, irodalmi beszélgetések, felolvasó- és bábszínházak, mutatványosok, képzőművészeti kiállítások is szerepelnek. A 49 helyszínen párhuzamosan futó összművészeti fesztivál nyitott mindenki előtt a kulturális esélye­gyen­lőség jegyében, ugyanis a programok 90 százaléka teljesen ingyenes.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor