Impresszum | Előfizetés  
  2024. szeptember 8., vasárnap
Mária, Adrienn

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Városmajori Szabadtéri Színpad – a Szemle Plusz nagyszínpadi előadásai
2024-06. szám

A Szemle Plusz amellett, hogy egy színes és alapos színházi körkép, mindeközben szakmai ver­senyprogram is, a neves színészekből és színházi szakemberekből álló zsűri 8 különböző kate­gó­riában oszt díjakat, és rendszerint két közönségdíj és különdíjak is gazdára találnak a színház évadzáró Gáláján.

Urbán András: TÖRTÉNT EGYSZER ÚJVIDÉKEN
Kisebbségi extravaganza sok zenével, tánccal, szellemekkel és indiánokkal
Augusztus 26., hétfő 19:00

Egy színház születésnapi ünnepsége utáni kábulatban a színészek csetlenek-botlanak az üres (?) színházépületben. A sötétből fel-felmerülnek régi idők dalai, régi idők prostituáltjai, a múlt szellemei. Közben a közönség vagy itt van, vagy nincs, a színészek vagy játszanak egy előadást, vagy nem, az indiánok pedig…
Történt egyszer Újvidéken… Mi történt? Az Újvidéki Színház.
Játsszák: Banka Lívia, Crnkovity Gabriella, Elor Emina, Faragó Edit, Ferenc Ágota, Figura Terézia, Giricz Attila, Gombos Dániel, Huszta Dániel, Kőrösi István, Krizsán Szilvia, László Judit, Magyar Attila, Mészáros Árpád, Német Attila, Ozsvár Róbert, Pongó Gábor, Sirmer Zoltán, Szalai Bence.
Rendező: Urbán András.
Az előadás az Újvidéki Színház vendégjátéka.


Martin McDonagh: HÓHÉROK
Fekete komédia
Augusztus 28., szerda 19:00

Anglia, 1965. Ez az az év, mikor a ködös Albionban eltörlik a halálbüntetést. Az észak-angol kisvárosban, Oldhamben, egy kocsmában, amit Harry Wade és felesége visz, összegyűlnek a törzsvendégek, hogy szemtanúi legyenek annak, hogyan reagál a kocsmáros a rossz hírre: ugyanis Harry Wade másodállásban hóhér, méghozzá az egyik legismertebb. Pontosabban a második legismertebb, a világhírű Pierepoint hóhér mögött. Ráadásul megjelenik egy furcsa, délről jött idegen is. Mit tesz az ember, ha nem gyakorolhatja többet a hivatását? Mit tesz, ha örök második? Mit, ha eltűnik a lánygyermeke, és mit tesz, ha arra a kérdésre kell válaszolnia, hogy minden általa kivégzett halálraítélt valóban bűnös volt-e, vagy esetleg volt olyan, akit ártatlanul végzett ki?
Harry Wade, főhóhér: Király Attila / Alice Wade, a felesége: Danis Lídia / Shirley, a lányuk: Bartos Ági / Mooney, egy idegen Londonból: Mikola Gergő / Syd, hóhérsegéd: Csabai Csongor / Fry felügyelő: Honti György / Bill: Dévai Balázs / Charlie: Maróti Attila / Arthur: Megyeri Zoltán / Derek Clegg, újságíró: Figeczky Bence / Pierrepoint, nyugalmazott főhóhér: Kardos Róbert / Hennessy, halálraítélt: Tóth Marcell / Börtönigazgató: Mihály Csaba / Orvos: Kánai Gergely / Őrök: Kiss László, Onda Sándor.
Rendező: Szikszai Rémusz.
Az előadás a tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátéka.


Molnár Ferenc: LILIOM
Augusztus 31., szombat 19:00

Liliom, a „szerethető csirkefogó”. Liliom, a „külvárosi hintáslegény”. Liliom, a „kallódó életművész”. A „pro­le­tár”. Az „áldozat”. Az „asszonyverő”… Molnár Ferenc talán legjobb színdarabja számtalan értelmezésben ke­rült már bemutatásra.
Kovalik Balázs rendezése most darabokra szedi és új formában rakja össze a jól ismert történetet. Az építőkockákból egy „művész” (színész) ellentmondásos életpályája rajzolódik ki, egy művészé, akinek az ő szeretett Julija hiába kínálja fel a normális élet lehetőségét. Az út a reménytől a kitaszítottságon keresztül a kétségbeesett halálig vezet, sőt – ironikus módon – még azon is túl.
„Egyáltalán, ha őszinték vagyunk, semmi egyebet nem tehetünk, mint hogy megöljük magunkat. Mivel azonban nem öljük meg magunkat, mert mégiscsak élni akarunk, színházat írunk és színházat játszunk. Ez a legabszurdabb és leghazugabb dolog a világon.” (Thomas Bernhard)
Játsszák: Alföldi Róbert m.v., Hartai Petra, Spolarics Andrea, Ilyés Róbert, Böröndi Bence, Juhász Vince e.h., Bregyán Péter, Bohoczki Sára, Chován Gábor, Fröhlich Kristóf, Mertz Tibor, Páder Petra, Sas Zoltán e.h., Szőts Orsi, Takács Katalin.
Rendező: Kovalik Balázs.
Az előadás a Budaörsi Latinovits Színház vendégjátéka.



Székely Csaba: AZ IGAZSÁG GYERTYÁI
Történelmi színmű
Szeptember 2., hétfő 19:00

Bözödújfalu az 1940-es évek elején még látszólag a nyugalom szigete, ugyanis megférnek itt példás békességben a legkülönbözőbb vallások, felekezetek és világnézetek. Itt él többek között egy kis székely közösség is, akik a középkor óta követik a zsidó szokásokat. Ők a szombatosok. Többségük a tizenkilencedik század második felében be is tér az izraelita vallásba, és mire történetünk elkezdődik, ők addigra már zsidó identitással rendelkező székelyek. Háborítatlanul élnek együtt a falu többi lakójával, ám amikor Észak-Erdélyt Magyarországhoz csatolják, a budapesti politika hirtelen betör az életükbe. A származás és a vallási identitás ettől fogva élet-halál kérdésévé válik.
Székely Csaba Az igazság gyertyái című műve a bözödújfalusiak megpróbáltatásainak állít emléket. A szerző mély empátiával és sajátos humorral fordul e kifejezetten megrendítő téma felé. Egy olyan közösség életébe nyerünk bepillantást, akik mindig is jól megfértek egymással, kivéve a történelemnek abban a négy évében, amikor a hatalom erőszakkal beleszólt az életükbe. A mű ezt a négy évet meséli el. Az előadás zenéjét Cári Tibor jegyzi.
Kovács Márta: B. Fülöp Erzsébet / Kovác Sámuel, a fia: Varga Balázs / Kovács Sára, a lánya: Kiss Bora / Kovács Mózes, a férje: Henn János / Ráduly István, plébános: Bartha László Zsolt / Demény Ferenc, tanító: Galló Ernő / Geréb Kálmán, falubíró: Nagy István /
Péter Ödön, unitárius lelkész: Kovács Botond / Péter Éva, a felesége: Nagy Dorottya / Péter Gizella, a lánya: Gecse Ramóna / Kónya, csendőrtiszt: Tollas Gábor / Pintér, csendőrtiszt: Ördög Miklós Levente / Botskor Lóránt, csendőrparancsnok: Meszesi Oszkár / Nikolaus Schröder, Gestapo-tiszt: Korpos András / Bürger, fogoly: Adorjáni Nagy Zoltán / Rosenfeld, fogoly: Bálint Örs / Zsidó I: Renczés Viktória / Zsidó II: Ferenczi H. István / Zsidó III: Szabó Fruzsina / Csendőr I: Kiss Péter / Csendőr II: Kovács Norbert / Falubeliek, zsidók: Adorjáni Nagy Zoltán, Balázs Hunor, Bálint Örs, Ferenczi H. István, Csiki Roland-Ádám, Kiss Eszter, Kiss Péter, Kovács Norbert, Pintér Janka, Póra Jácinta, Renczés Viktória, Soós Máté Bátor, Szabó Fruzsina, Szilágyi Orsolya, Timár Csenge-Mária.
Rendező: Sebestyén Aba
Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulatának vendégjátéka.
hirdetés

Ivan Viripajev: IRÁNI KONFERENCIA
Szeptember 4., szerda 19:00

A kortárs drámairodalom kiemelkedő szerzője, az orosz származású és Lengyelországban élő Ivan Viripajev 2017-ben írta meg egyik legnagyobb hatású, kultikus darabját, az Iráni konferenciát, amelyet azóta már számos nyelvre lefordítottak, és több jelentős színházban is bemutattak.
A színműnek már a címe és a helyszíne is szimbolikus – Dánia fővárosában, a Koppenhágai Egyetemen összegyűlik néhány értelmiségi, egy keletkutató tudós és teológus, politológus és haditudósító, televíziós műsorvezető és író, lelkipásztor és karmester, valamint az irodalmi Nobel-díjas iráni költőnő, hogy az „iráni probléma” kapcsán kifejtsék a véleményüket az emberi jogokról és a szólásszabadságról, a Közel-Keleten zajló geopolitikai konfliktusról. Ám a tudományosnak induló konferencia egy idő után váratlan fordulatot vesz, amikor a felszólalók eltérő világnézete és gondolkodásmódja, különböző élettapasztalata egymásnak feszül, és az izzó párbeszédek, a kitárulkozó, vallomásos monológok során felszínre kerülnek a szereplők személyes élettörténetei, belső vívódásai. A világban zajló kataklizmák okait és következményeit kutatva a szereplők eljutnak a keleti és nyugati civilizáció szembenállásáig és az emberiség alapkérdéséig – mi az élet értelme?
Az előadás egy megrendítő spirituális utazás, amely a szabadság, az istenhit, a boldogság témáját járja körül többféle megközelítésben, arra késztetve a nézőket is, hogy szembesüljenek korunk legfontosabb kérdéseivel, civilizációnk létállapotával.
Philip Rasmussen, 50 éves: Kónya-Ütő Bence, Kolcsár József / Daniel Christensen, 42 éves: Pálffy Tibor, Márton Lóránt-László / Oliver Larsen, 60 éves: Szakács László, Pignitzky Gellért / Magnus Thomsen, 35 éves: Varsányi Szabolcs, Kónya-Ütő Bence / Astrid Petersen, 33 éves: Gajzágó Zsuzsa, Korodi Janka / Emma Schmidt-Poulsen, 40 éves: D. Albu Annamária, Fekete Mária / Gustav Jensen, 42 éves: Erdei Gábor / Augustin atya, 50 éves: Mátray László / Pasquale Andersen, 90 éves: Nemes Levente / Shirin Shirazi, 38 éves: Szalma Hajnalka, Pál Ferenczi Gyöngyi / Mathilde Hansen: Göllner Boróka
Kathrine Johansen: Vass Zsuzsanna / Patrik Nilsson: Nagy-Kopeczky Kristóf.
Rendező: Bocsárdi László.
Az előadás a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátéka.


Pintér Béla – Darvas Benedek: GYÉVUSKA
Zenedráma
Szeptember 7. szombat, 20:00
1942. április húsz. Horthy Miklós katonái, a Nyolcadik Kinizsi Pál Kerékpáros Lövészezred tagjai búcsúzkodnak szeretteiktől az ezredes feleségének névnapjára rendezett bálon. Egy utolsó tánc, egymásnak feszülő tisztek: a gyűlölködő Halász százados és a kétségbeesett Kovács hadnagy; szerető feleségek és morfiumfüggő arisztokraták együtt isszák a pezsgőt, amelyet a zsidó munkaszolgálatos, Heinz Ármin szolgál fel. Reménytelen szerelem, féltékenység, árulás. Előkerül egy titkos kartoték, egy születési anyakönyvi kivonat, egy kiürült krómnikkel fecskendő. Kirobban a botrány. Von Ziege vezérezredes azonban véget vet a mulatságnak, és teljes készültséget rendel el. Irány az orosz front. Ahol már nemcsak Kovács hadnagy és Halász százados sorsa pecsételődik meg, hanem az egész második magyar hadseregé.
A Darvas – Pintér szerzőpáros ezúttal a késő romantika leginkább Puccinire emlékeztető elemeit és a kor slágereit elegyítve alakították ki a darab zenei világát.
A történelmi téma kortárs rezonanciája ma sem vesztett aktualitásából. Nemzeti trauma, örökké fájó sebek, kompország. A tragikus történetet Pintér a tőle megszokott elementáris humorral, elevenséggel és empátiával írta meg.
Felkay ezredes: Gáspár Tibor / Halász százados: Harsányi Attila / Kovács hadnagy: Bodoky Márk / Mikó honvéd: Farkas Sándor / Nyíri honvéd: Feczesin Kristóf / Heinz Ármin, munkaszolgálatos: Görög László / Von Ziege vezérezredes: Rózsa Krisztián / Gizella, Felkay felesége: Seres Ildikó / Zsuzsika, Felkay lánya: Czakó Julianna / Jolánka, Mikó felesége: Czvikker Lilla / Aranka, Nyíri felesége: Rudolf Szonja / Tatjána Stohl, partizánnő: Czakó Julianna / Orosz lányok: Rudolf Szonja, Szilágyi Gabriella, Vajda Éva.
Rendező: Ascher Tamás.
Az előadás a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka.























vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor