Impresszum | Előfizetés  
  2024. október 23., szerda
Gyöngyvér

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Szeptember elejéig látható a Magyar Nemzeti Galéria két időszaki kiállítása
2024-07. szám

A nyár végéig két izgalmas időszaki kiállítás is látható a Magyar Nemzeti Galériában: az Anna Margit életművét bemutató nagyszabású tárlat mellett Sean Scully kortárs alkotó műveit is láthatja a közönség.

A bábu megszólal című nagyszabású Anna Margit életmű-kiállítás min­den korábbinál teljesebb képet ad a magyar festészet egyik kiemelkedő alkotójáról. A művész első életmű-kiállításán kétszázhúsz műalkotást, fest­ményeket és grafikákat is láthat a közönség. Anna Margit az Euró­pai Iskola nevű művészcsoport egyik alapító tagja és kiemelkedő kép­vi­se­lője. Alkotásait nehezen lehet besorolni bármelyik képzőművészeti irányzathoz; életművének jelentős része leginkább a szürrealizmussal, illetve az expresszív látásmóddal ro­konítható. A kiállítás olyan új szem­pontok mentén mutatja be az élet­művet, mint: önarckép és maszk viszonya; a nőiség sajátos értel­mezése a Biblia, a mitológia vagy a tömegkultúra hatására megfogalmazott új női szerepek révén; a zsi­dóüldözés és a holokauszt traumájának feldolgozása; 1956 élménye; a népművészet, a giccs és a pop-art hatása, és szinte minden formában a szenvedő és túlélő ember örök problémái. A kiállított műtárgyak nagy része ritkán szerepel kiállításon, köztük többet korábban még egyál­talán nem láthatott a közönség.


Az egyik legfontosabb kortárs alkotónak, Sean Scullynak a művei Kibefordítva címmel láthatók a Galé­riában. Scully a kortárs művészeti színtér legfontosabb alkotói közé tartozik, aki megújította az absztrakció hagyományait, munkái a világ szinte összes jelentős múzeumának gyűjteményében megtalálhatók.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2020-ban rendezte meg a művész nagy sikerű életmű-kiállítását. A bemutató után Scully több jelentős művet adományozott a múzeumnak: a Kibefordítva című monumentális – kifejezetten a budapesti tárlatra átdolgozott – festményt, Az 50 című, iPhone-rajzokra épülő digitális nyomatsorozatot, a Tájvonalak és köpenyek című tízdarabos akvatinta-sorozatot, illetve legújabb ceruzarajzai közül hármat. A tárlat ezeket az adományokat mutatja be, a kiállított művek széles körű áttekintést nyújtanak az életműről.
hirdetés

------------------------------------------------------------------------------------------------
A bábu megszólal. Anna Margit (1913-1991) életmű-kiállítása és
Sean Scully. Kibefordítva 2024. szeptember 1-ig a Magyar Nemzeti Galériában





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor