Impresszum | Előfizetés  
  2024. október 23., szerda
Gyöngyvér

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Műcsarnok ősz-tél 2024
2024-09. szám

Álom logika / Szerényi Gábor grafikái
2024. szeptember 13. – november 10.
Szerényi Gábor sajtógrafikus, karikaturista, autonóm művész – alkotó és egyben közéleti

szerepvállaló ember, aki kedvvel merül el a hírek fonák, de derűs értelmezésében, közvetítésében. Mostani tárlatára a grafikus-karikaturista örökbecsű műveiből válogattunk.

Hommage – Tiszteletadás / Keserü Ilona kiállítása
2024. október 11. – 2025. január 26.
Keserü Ilona a jelenkori magyar festészet világszerte elismert alkotója. A közel kilencven éve rajzoló-festő művész műveiből idén ősszel a Műcsarnok három legnagyobb terében rendezett kiállításnak fő fókusza a tiszteletadás. Az hommage-képek címzettjei nagyra becsült mesterek, pályatársak, példaképek, költő barátok, mint Martyn Ferenc, Korniss Dezső, Ottlik Géza, Vidovszky László, Weöres Sándor, Bódy Gábor és Ország Lili. A Műcsarnok egyik termében rekonstruáljuk a Hang–Szín–Tér zenei és képzőművészeti installációt, amelyet Keserü Ilona Vidovszky Lászlóval közösen készített.

Kőben, fában, fémben… / Farkas Ádám művészete
2024. október 18. – 2025. február 2.
A kortárs magyar szobrászművészet egyik legkiemelkedőbb, nemzetközileg is elismert képviselőjének, Farkas Ádámnak a műcsarnoki kiállítása az eddigi hat évtizedes életmű jellegzetes fordulópontjait emeli a középpontjába, bemutatva a mögöttük húzódó eszmei, művészetelméleti alapvetéseket is. A korábbi művek mellett szereplő legújabb plasztikák nemcsak az alkotóművészt foglalkoztató legfrissebb szobrászati kérdéseket reprezentálják, hanem a gesztus teremtő értékét hangsúlyozva elősegítik a korábbi évtizedek munkásságának újraértelmezését. Természet és művészet szoros egymásra hatása, a közös törvényszerűségek megragadása kiemelt szerephez jut Farkas Ádám gondolkodásában, és ez organikus absztrakt szobrászatának formavilágában és jelképiségében is érvényre jut. Mindez élményszerűen jelenik meg a Műcsarnok tereiben.

A kor falán / Kulinyi István naplója
2024. október 25. – 2025. január 12.
Kulinyi István művészetét olyan aporetikus gondolkodásmód határozza meg, amelyben az igazságot kereső attitűd során a töprengő, elemző szemléletű művész minden lehetséges megoldást sorra vesz. Kiállításának fókuszában az elmúlt 4-5 év társadalmi és egzisztenciális jelenségeire reflektáló, kvázi naplóként alkotott munkái szerepelnek, festmények, digitális alkotások, fotók, videó-morzsák és versek, valamint az életmű korábbi alkotásai, mai utódaikkal helyezve párbeszédbe.
hirdetés

©wierkiewicz Róbert emlékkiállítása
2024. november 8. – 2025. január 19.
©wierkiewicz Róbert (1942-2019) festőművész a második világháború utáni magyar avantgárd képzőművészet meghatározó alakja. Alkotásaira jellemző, hogy teljes szabadsággal használta fel a 20. századi stílusirányzatokat: az arte povera, az absztrakt expresszionizmus, a pop-art, a mail-art, a Fluxus, illetve a távol-keleti tradicionális művészet jellemzőit. Sok műfajban alkotott: éppúgy készített fest­mé­nyeket, asszamblázsokat, objekteket, sokszorosított grafikákat, mint kisfilmeket vagy akciókat, performanszokat. A XERTOX csoport alapító tagja volt. Emlékkiállításán gazdag művészi hagyatékából válogatunk.

A szép rettenete / Jovián György kiállítása
2024. november 15. – 2025. január 19.
Jovián György sajátos romlás-esztétikájának elemeit immár több évtizede ismerjük. A Bontás-sorozat szuper- vagy hiperrealizmusa egy 2009-es, párizsi inspirációk nyomán született képpel indult. Az azóta eltelt évek komoly kutató- és terepmunka nyomán újabb és újabb víziókat szültek az ember építette világ ember általi elpusztításáról, a magunk tervezte világ kivéreztetéséről, a háborúskodás előszeléről. Csakhogy Jovián rút-ábrázolása egyáltalán nem tagadása semminek: a rút – mint romlás, elmúlás – az élet része, azon belül kell megtalálnia helyét. A kiállítás az alkotó újabb munkáiból válogat, emellett kitekint a korábbi inspirációkra és művekre, amelyek a kortárs darabok képi világára is hatással vannak.

Pácser Attila fotóművész kiállítása
2024. november 29. – 2025. február 16.
Pácser Attilának az utóbbi években készült fotói nagyon egyszerű, hétköznapi témákat járnak körül, olykor a közvetlen környezetében látható tárgyaktól, családjától inspirálódva, máskor pedig a városi vagy vidéki tájban megtapasztalt közeli és távoli dolgok egy képtérben megjelenő élességének, illetve elmosó­dott­ságának dichotómiáját vizsgálja. Külön sorozatot alkotnak azok a fotók, amelyeken a látvány részletei vízcseppekben tükröződnek, varázslatos esztétikai élményt nyújtva.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor