Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
MMA: eredmények és tervek
2014-11. szám

Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) eddigi elnökét választotta újra a köztestület október 15-i tisztújító közgyűlésén. Az elnököt az eddigi eredményekről és a tervekről kérdeztük.

Az elmúlt időszak eredményeiből melyeket emelné ki, mire a leg­büsz­kébb?
F. Gy.: Három nagyon fontos dolgot emelnék ki: a Pesti Vigadót, a Nemzet Művésze díjat és a Műcsarnokot. Tavaly március elseje óta a Pesti Vigadó a Magyar Művészeti Akadémia székháza. A gondolat, hogy a Pesti Vigadó legyen az Akadémia otthona, szinte magától teremtődött. Ez az a helyszín ugyanis, ahol a rendelkezésre álló produkciós terek – tanácsterem, koncertterem, kiállító helyiségek, könyvtár, színház – adottságai az Akadémia művészeti tagozati pro­fil­jait szinte hiánytalanul lefedik. Budapest szívében áll ez a tra­di­cio­ná­lis épület, amely igen magas színvonalú műemléki helyreállítás után be­lép­he­tett a főváros és az ország legfontosabb kulturális színterei közé. A Pesti Vigadóban megindult az élet, s a színházterem és az étterem közeljövőben történő átadásával Európa első és egyetlen olyan művészeti intézménye jön létre, amelyben hat művészeti ág egy napon, egy időben lehet jelen. A Pesti Vigadóban van az MMA könyvtára is, itt az akadémikusok alkotásai mellett a róluk írt művek, valamint a más fórumokon publikált saját írások, cikkek, tanulmányok is megtalálhatók.

Közgyűlési beszámolójában elmondta, a köztestület életében nagy változást jelentett, hogy megalakult a kilencedik, a művészetelméleti tagozat, valamint megvalósulhatott a Nemzet Művésze díj.
F. Gy.: Az elméleti tagozat felállítása létkérdés volt. Nem elméleti művészetről van szó, hanem azoknak a kérdéseknek a felvetéséről, kutatásáról, összegezéséről, amelyek a különböző művészeti ágak gya­kor­la­tában nap-nap után felmerülnek. A múlt feltérképezéséről, a jelenben való biztonságosabb eligazodásról és a jövő tervezhetőségéről döntöttünk akkor, amikor a művészi gyakorlat mögött szakadatlanul jelen lévő esztétikai és filozófiai kérdéseket kívánjuk összegezni. Nagy eredménynek tekintem, hogy kez­de­mé­nye­zé­sünk­re létrejött és az MMA gondozásába került a Nemzet Művésze díj. A díjban azon művészek részesülhetnek, akik elmúltak 65 évesek – táncművészek és cirkuszművészek esetében 50 évesek –, saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre és Kossuth-díjjal rendelkeznek. A művészeti ágak képviselői közül életjáradékra eddig csak a színészek, a filmesek és az Operaházhoz kötődő művészek, illetve irodalmárok voltak jogosultak. Ez nagyon méltánytalan volt a többi művészeti ág képviselője számára. Első alkalommal 69 művésznek adtuk át az elismerést november 17-én, ünnepélyes keretek között a Pesti Vigadó épületében.
hirdetés


Szólna még néhány szót a Műcsarnokról és a jövőbeni tervekről?
F. Gy.: A Műcsarnok átvétele után megrendezett I. Építészeti Szalon óriási sikert aratott, több mint 25 ezren tekintették meg, és a Múzeumok éjszakájának egyik leglátogatottabb kiállítása volt. A nemzeti szalon rendszerének kialakítása hosszú távú programunk, amelynek az a jelentősége, hogy a vizuális művészetek – fotó, építészet, képző-és iparművészet, dizájn – teljes országos teljesítményét bemutassuk a nagyközönségnek. Jövőre a képzőművészetben valósul meg a nemzeti szalon, és azt szeretnék, ha a Műcsarnok és az MMA képzőművészeti tagozata közreműködésével olyan koordináció és „szellemi terjeszkedés” indulna meg, amely a nagyvárosok lehetőségeit is bővítené például úgy, hogy a szalon anyagát részekre bontva több nagyvárosban is láthatóvá tennénk.

Említene néhányat a Vigadóba tervezett kiállítások közül?
F. Gy.: A Vigadó a következő esztendőben mintegy 30 kiállítással várja a látogatókat: a programkínálatban szerepel többek között Székely László díszlettervező életmű-kiállítása, Karácsony Gábor festőművész tárlata, babakiállítás és ötvösművészek bemutatkozása. Kiállítást tervezünk Supka Manna művészet­történész és Kemény Henrik bábművész emlékére, valamint Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós tiszteletére. Rendszeres lesznek irodalmi felolvasóestek, kamara opera-előadások és nemzetközi elméleti konfe­renciák.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor