Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Öröm a Várkert Bazárban – Csók István-emlékkiállítás
2015-03. szám / Kőszeghy Béla

Már több mint hatezren voltak kíváncsiak Csók István derűs világára a Várkert Bazár Testőrpalotájában. Az egy hónapja megnyílt emlékkiállítás a Csók István-emlékév kiemelkedő rendezvénye, amely július 5-ig várja a szépségre, örömre, derűs pillanatokra vágyókat.

Csók István születésének 150. évfordulóját 2015. február 13-án ün­ne­pel­tük, ami egybeesett azzal, hogy L. Simon László mi­nisz­ter­he­lyet­tes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a Várkert Bazár Testőrpalotájában megnyitotta azt az emlékkiállítást, amely ízelítőt ad a majdnem nyolc évtizedet átfogó, hatalmas életműből. A Csók – a derűs élet festője című, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult kiállítás kurátora Gärtner Petra, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum művészettörténésze, Csók életművének egyik legjobb ismerője.
Elegáns és különleges térben, a Várkert Bazár Testőrpalotájában merülhet el Csók István világában a látogató. A kiállítás öt tematikus egységben kalauzol végig a Csók-életmű legfontosabb állomásain, a művész legkedvesebb témáin. A műteremsarok ihlette az első terem válogatását: önarcképek, aktok és a műterem sajátos, intim hangulata jelenik itt meg. Ezt követően a nép­rajz, a népviselet, a magyar népművészet iránt érzett lelkesedését és elhivatottságát tükröző alkotásokban gyönyörködhet a látogató. Külön „szentélyt” kaptak a keleti kultúrák hatására létrejött alkotások. A kiállítás második emeletén Csók legkedvesebb témája: az eszményi otthon és a család szerepel. Itt láthatók a híres Züzü-képek, amelyeket kislányáról, Júliáról, becenevén Züzüről festett, valamint legszebb portréi feleségéről. Az utolsó teremben a derűs élet, az idilli táj, a természet szépsége ihlette remekművek gyönyörködtetik a szemet és lelket. A kiállítást egy, az ötvenes években készült film vetítése zárja, amelyben a mester is megszólal.
A Várkert Bazár Testőrpalotájában látható tárlaton nemcsak a remekművek idézik Csók István művészetét, hanem személyes tárgyai, bútorai segítségével még közelebb kerülhet az érdeklődő a festő sze­mé­lyi­sé­gé­hez. A gyönyörű bútordarabok, a tulipános láda, a dísztárgyak több festményen is felfedezhetők.
hirdetés

A kiállításhoz megnyitása óta több kísérőprogram is kapcsolódott. A Magyar Nemzeti Bank például a tárlaton mutatta be a Csók-emlékérmét február 27-én. A Szabad a Csók elnevezésű esemény február 14-én, Bálint-napon, a Múzsa Csókja címet viselő pedig nőnapon vonzott sokakat a kiállításra. Ezeknek is köszönhető, hogy egy hónappal a megnyitó után már az ötezredik látogatót köszönthette Gyutai Csaba, a Várkert Bazárt működtető Várgondnokság Nonprofit Kft. ügyvezetője. A március 15-ei hétvégén pedig, amikor a nemzeti ünnepen ingyenesen volt látogatható a kiállítás, több mint másfél ezren nézték meg Csók István alkotásait.
A július elejéig nyitva tartó kiállítás természetesen a következő hónapokban is tartogat különleges programokat. Március végétől tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják az érdeklődő csoportokat a Testőrpalotában. Április 8-án az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Csók-kerekasztalt szervez. Májusban Csók a kertben rendezvénnyel, a Múzeumok Éjszakáján pedig meglepetésekkel várják a Várkert Bazár Testőrpalotájában a szervezők az érdeklődőket.
A Csók István-emlékév főszervezője, Rodics Eszter elmondta: az emlékév során más helyszíneken is számos eseménnyel és kezdeményezéssel emlékeznek a 150 éve született festőművészre. A programokkal igyekeznek a fiatal generációkhoz is közelebb hozni Csók személyiségének és művészetének varázsát. A Képzőművészeti Egyetem például pályázati kiírással és a pályaművekből rendezett kiállítással csatlakozik az emlékévhez. Székesfehérvár, amely szintén fontos szerepet játszott a festőművész életében, a Szent István Király Múzeummal közösen rendezett kiállítással és különböző kísérőprogramokkal gazdagítja a palettát.
Rodics Eszter beszélt arról is, hogy Cecén, a megújult szülői kúria épülete előtt február 14-én avatták fel a művészt ábrázoló szobrot, Pethő Hunor alkotását. Az épületben pedig ősszel nyílik állandó kiállítás, így idén újra látogathatóvá válhat a Csók István Emlékház.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor