Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat

Kedves Olvasóink! – A kultúra él!
2020-06. szám

Előző, május-júniusi, összevont lapszámunk bevezetőjében még arra buzdítottuk Önöket, hogy alkalmazkodva a veszélyhelyzet körülményeihez, a karanténban se maradjanak kulturális élmények nélkül, hanem keressék az online tér változatos lehetőségeit. Partnereink vissza­jel­zései alapján a karantén alatt rengetegen váltak a virtuális kultúra fogyasztóivá, színházi előadásokat, koncertfelvételeket, irodalmi műsorokat néztek, kiállításokat jártak be. Közben per­sze, ahogy az intézmények, a közönség is készült arra, hogy egyszer csak vége lesz a rendkívüli időknek.
Mikor ezeket a sorokat írjuk, sorra jönnek az e-mailek a színházaktól, múzeumoktól, fesztiváloktól, szabadtéri játszóhelyektől – mind-mind az újranyitás öröméről számolnak be, előadásaikat, programjukat ajánlják a közönség figyelmébe, amely igencsak kiéhezett már a sze­mélyes találkozásra.
Akad olyan játszóhely, amelyik nyáron szabadtérre költözik, mások előbb kezdik a szezont, igaz, egyelőre még nagy a bizonytalanság, mit engednek meg a szabályozások, az idő előrehaladtával lesznek-e változtatások, esetleg lazítások, netán szigorítások. Van, ahol már min­den székre nézőt ültetnek, máshol kihagynak ülőhelyeket, ha ké­rik, arcmaszkot biztosítanak a nézőknek. Abban a legtöbben egyetér­te­nek, hogy ingyenes előadásokkal, jegyárkedvezményekkel sze­ret­né­nek kedvezni a nézőknek, akik anyagi helyzete is megsínylette az elmúlt hónapokat.
Egy biztos – ahogy összevont lapszámaink, így a július-augusztusi magazinunk mottója is hirdeti –: A kultúra él! Most arra biztatjuk olvasóinkat, éljenek is vele, hiszen alkotóknak és befogadóknak nagy-nagy szükségük van egymásra – nem kizárólag anyagi szempontból. Ugyanakkor ne feledkezzenek el arról sem, hogy a vírus itt van köztünk, óvjuk-védjük egymást.
Mélységesen egyetértünk jelen lapszámunk egyik megszólalójával, a Szentendrei Teátrum igazgatójával, Vasvári Csabával, aki szerint: „Nagyon sok mindenhez megváltozott a viszonyunk: az időhöz, a térhez, a kapcsolatainkhoz, az ismerőseinkhez és az ismeretlenekhez, a szokásainkhoz. Ebben a megváltozott világban nekünk is máshogy kell működni. Az biztos: ezentúl nem szólhatunk ugyanúgy a nézőkhöz, mint eddig. Másképp állunk majd újra színpadra. Velünk együtt a nézőink is más fénytörésben látják majd a világot.”
hirdetés

A július-augusztusi lapszámunk struktúrája is még eltér a megszokottól – nem közlünk műsorokat és a hagyományos rovatbeosztás is elmarad –, de bízunk abban, hogy augusztus végén megjelenő szeptemberi lapszámunk, ha új fénytörésben is, de visszatér a rendes kerékvágásba. Addig is jó egészséget, szép nyári élményeket kívánunk minden kedves olvasónknak!

A PM szerkesztősége

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor