Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Traktor a belvárosban
Traktor Farmfood Restaurant
2019-01. szám / Bóta Gábor

Azért van annak sármja, hogy Budapesten, a Belváros kellős közepén hatalmas piros traktor áll egy étterem előtt. Mindenki megcsodálja, bámulja, fotózza. Földön nyilván régen nem járt, ki van suvickolva rendesen, úgy ragyog, mint egy gondosan ápolt oldtimer, valaha bent volt a

vendéglőben, de kitették cégérnek. A Traktor nevű helyről van ugyanis szó, ami mindössze pár hónapja nyílt. Kívülről is be lehet látni a jókora ablakokon, az egész olyan, mint egy monumentális kirakat. És rögtön, ahogy belépünk, elénk tárul az impozáns látványkonyha, a tüsténkedő szakácsokkal. És ott vannak előttünk a nyersanyagok is. Különböző halak a jégen, akár ki is választhatjuk, melyiket szeretnénk, és igaz ez a húsokra is. De azért a lényeg itt a zöldség, a zöldség meg a zöldség. Tetszetős kosarakban ezek is ott dekkolnak a hosszú pulton, paprika éppúgy, mint karfiol vagy éppen tök, csodásan megtisztítva. Beillenek akár dísznövényeknek is, de hát ezeket mind-mind előbb-utóbb bekebelezi valaki. Mutatósak, és ét­vágy­ger­jesz­tőnek is kiválóak.
Ugyanis ennek a helynek, ahogy ezt a séf-tulajdonos, Bicsár Attila elmeséli, a zöldség a lényege. Azt mond­ja, jól elkészített húsokat már többfelé lehet kapni nálunk, de a harsogóan friss, változatosan meg­csi­nált, igencsak jó minőségű, naponta érkező zöldségből készült fogásokat kevésbé. Ezek akár lehetnek főételek is. Az pedig végképp újdonságszámba megy, hogy bármelyikhez választható bármilyen feltét, tehát nem szabják meg előre, mihez mi illik, a tetszésük szerint állítják össze a vendégek, hogy mit mivel esznek. Ez a szisztéma újdonságszámba megy nálunk.
Bicsár Attila Londonban látta. Vagy húsz évig volt a Várban található híres Alabárdos nem kevésbé híres séfje. Úgy érezte, változásra, feltöltődésre van szüksége. Járta a világot, temérdek étteremben megfordult tapasztalatszerzés céljából, míg rájött, hogy milyen helyet szeretne, és ezt a többi tulajdonos is támogatja. Természetesen tovább működteti a Sauska 48 éttermet, aminek nevet szerzett. Ezért aztán ingázik Villány és a főváros között. A Traktor nem fine dining hely, mint amihez az Alabárdosban hozzászokott. Itt egy-egy étel nem áll annyi összetevőből, a helyiség nem olyan elegáns, egyáltalán nem patinás, nincs fehér ab­ro­szos terítés, hanem jó alapanyagokból viszonylag egyszerű, de fölöttébb ízletes fogások készülnek, lát­ványos, modern vonalú környezetben, egy talán nem eléggé tagolt, 140 embert befogadni képes nagy teremben.
A szakácsok és a pincérek egyaránt fiatalok, utóbbiak farmerban, kockás ingben, laza közvetlenséggel szolgálnak fel. Feltűnő, hogy sokkal több a nővendég, mint a férfi, tán ők „harapnak rá” leghamarabb az egészséges, kevéssé kalóriadús étkezésre. Van egy bárpult rész is, ahol osztrigák is tanyáznak, ha valaki csak egy kis pezsgőzésre és hozzá netán osztrigázásra akar betérni, arra is van lehetőség.
Az előételek közül élénken szép színe van a sárga cékla raviolinak, amihez egy kis ráksaláta, zöldalma és yuzu majonéz is járul. Később kiderül, hogy szinte minden meg van így bolondítva valamivel, ami kü­lön­le­ges­sé, egyedivé teszi az ételt, miközben nem nyomja el az alapvető nyersanyag ízét. A tálalás egyszerű, mégis gusztusos, nincs semmi agyoncsicsázva, de önmagában a látvány is ínycsiklandozó. A sült édesburgonyát vörös rizs, bébispenót, pekándió veszi körül, a krumpli édeskésségéhez jól passzol a narancsöntet. A mar­ha­ta­tárt kapribogyóval és wasabis majonézzel bolondítják meg. A burgonyakrémleves egészen mennyei, zeller és kolbászmorzsák lubickolnak benne. A csurgódombi, lefegyverzően lágy kecskesajt pa­ra­di­cso­mokkal, bazsalikommal, kalamatával társul.
hirdetés

Nagyon finom a tanyasi csirke, puha, ízes, az angolosan készült bárányfartő pedig szinte elolvad a szájban, ahogy a tőkehal szintén. A hozzájuk hozott fogások tekinthetők köretnek, de főételnek is. Hús, hal nélkül is abszolút megállják a helyüket. Az égetett karfiol alaposan megpirul, bébispenót, kapribogyó és arany­ma­zsola öleli körül. A sárgarépák sóban sülnek, kurkumás bulgurral közösködnek, gyömbéres joghurt, ko­rian­der teszi teljessé a kompozíciót. A kedvencem a lávakövön sült barna csiperkegomba, amihez fokhagyma és petrezselyem is sül. De akár a sült zeller és fodros kel is lehetne kedvenc, kis citromos pestóval és pirított mogyoróval megbolondítva.
A Traktor új, üde színfolt, markánsan talentumos, neves séffel, kedvesen gördülékeny kiszolgálással, ka­rak­te­res ételekkel.

Traktor Farmfood Restaurant
V., Zrínyi u. 2.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor