Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Jegyzet
Kisüzemi kézművesség
2016-09. szám / Bóta Gábor

Food Truck Show volt a Kincsem Parkban szeptember első hétvégéjén. Elképesztő alakú, színű ételes kocsik mustrálhatók ilyenkor végig. Rögtön a bejáratnál érdekfeszítő látvány a Szegyház masinája. Hasonlít egy régi, füstös mozdonyra, csak persze azért kisebb. Főleg marhaszegyet készítenek benne, innen az elnevezés.

Na de persze az oldalas se kutya! Magyar Gergely megmutatja, hogy három különböző részben háromféle hús készülhet. Bizony, tizenkét órát sülnek, és nem lehet közben elmenni aludni, mert cirka félóránként spéci faszénnel kell táplálni a meglehetősen falánk szerkentyűt. Na de utána aztán valószínűtlen puhaságú, fölöttébb kellemesen meg­füs­tö­lő­dött, a nedveit, zamatait megőrző, fenséges húst kapunk.
A Nyárson sült röfi nevű, mutatós kocsinál pedig már szépen pirospozsgásodó malacok forognak ínycsiklandozóan nyárson. Megint csak szerephez jut a faszén. Kaphatunk például frissen sült hússal teli kenyércipót, melyhez ízletes csalamádé és tejföl dukál. De van rukkolasalátás, pikáns, mézes-mustáros szószos változat is. Mindez Szekszárdról érkezett, és Kiss Ferenc készíti nekünk. Vele szembe pedig ott tanyázik egy igazán reprezentatív kocsi, a Babuskáé, melynek ott van hátteréül az ugyanerre a névre hallgató vendéglő. Nemcsak néhány étellel érkeztek, hanem ízelítőt adnak a vendéglő kínálatából. Van például a jellegzetes, orosz húsos tészta, a pelmenyi és a desszertként ajánlott édes tészta, a szirnyiki. Megkóstolom az egyik legismertebb orosz fogást, a borscslevest, ami lehet ugyanolyan tartalmas egytálétel, mint a gulyás. Érdekesség, hogy itt krémleves formájában adják. Sűrű, ízletes, nekem furcsa, hogy nem meleg, de megtudom, hogy nyáron így, langyosan szolgálják fel, és mellé a pirog meleg, míg télen fordítva. Ha már a borscsnak a cékla az alapja, egy céklás blinit kérek még, ami leginkább a palacsintához hasonlítható, és vöröshagymás, marinált heringgel töltött; vodkás majonéz teszi teljessé a kompozíciót. Érdekesség a tárkonyos limonádé.
hirdetés

Finomak a húsgolyók a Kanálgépnél, különösen a mentás-paradicsomos, a lime-os-babosban nem érződik eléggé a lime. Szendvics formában is sok minden kapható. A Telecipó Bt.-nél helyben tudják dagasztani, sütni a különböző finomságokat. A csülöktepertős pogácsa fenomenális. Van csülkös bableves is, nem túl zsíros, de igen tartalmas és ízes, az a fajta, amiben szinte megáll a kanál. Már kifelé tartok a parkból, és annyira elteltem, hogy úgy érzem, napokig nem tudok enni, de a Göröngy fiatal párja olyan kedvesen mosolyog rám, hogy kóstolok a fantáziadús, szintén helyben készülő lepényükből, ami igazán finom. Szeretet van abban, ahogy adják. Érződik, hogy szívügyük ez a kis vállalkozás, amibe nem is olyan régen fogtak bele.

Az érződik több kocsinál is, hogy örömmel főznek. Ez nem nagyipari, futószalag munka, hanem kisüzemi kézművesség. A kiszolgálásban is van valami személyes. Jó így összegyűjtve látni, hogy a gaszt­ronó­miának ez az ága is fejlődik nálunk.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor