RSS | Impresszum | Előfizetés  
  2017. június 29., csütörtök
Péter, Pál

 
 
Küldés e-mailben Nyomtatható változat
Jegyzet
Lelkiismeret-furdalás
2016-10. szám / Bóta Gábor

Évtizedek óta írok éttermekről, éppen a Pesti Műsorban kezdtem, Haspók álnéven, az első cikkem a legendás Kispipáról szólt, ami áprilisban zárt be.
Nagy szám volt az Aubel Ervin által vezetett vendéglő, vagy háromszáz tétel szerepelt a kínálatban, és nem a szokásos pirított máj, sertésflekken, volt csiga, béka, vad, franciás ételek éppúgy, mint magyarosak vagy főzelékek. És nem este tízig volt nyitva, hanem hajnali egyig. A viszonylagos hiánygazdaságban ez a fényes választék, és az, hogy ellentétben sok hellyel, itt szinte mindig minden volt, nem fogyott el ez is, az is, szinte maga volt a mámor. Törzsvendégként is csak egy dolgon kaptam rajta őket, hogy nem volt vadnyúlgerinc, csak vadnyúlcomb, ami azért a bocsánatos vétségek közé sorolható.
hirdetés

Aztán, amikor fejlődött a magyar gasztronómia és a Kispiában hosszú-hosszú ideig teljesen ugyanaz maradt a választék, ez a patinás hely lényegében múzeummá vált, szomorúan sok lett benne az üres asztal. Látszott, hogy ekkora választékot csak korszerűtlenné vált lefagyasztásokkal, egyen mártásokkal lehet fenntartani, mára pedig minden a harsogó frissességről, a nem túl széles választékról, de a nagy műgonddal elkészített ételekről szól.
Lettek nálunk is Michelin-csillagos helyek. Még mindig gyakran külföldről kell rendelni az igazán jó alapanyagokat, de azért csak mozgolódnak a hazai termelők is. Több tucat éttermünk már nemzetközi színvonalon is bizton megállja a helyét. Zömükben aránytalanul nagy a külföldi vendégek aránya, mert nekik általában olcsók, többségünknek viszont még nehezen vagy nem megfizethetők ezek a helyek. Olykor, amikor prémium kategóriás éttermekről írok, lelkiismeret-furdalásom van, belegondolok, hogy hányan engedhetik ezt meg maguknak. De ahogy az autós újságban a trabantos is szeret a legmárkásabb kocsikról olvasni, azt tapasztalom, hogy a jó éttermek is szinte mindenkit vonzanak. Meg aztán ezek a leginkább kísérleti műhelyek, és sok-sok eredmény leszivárog belőlük az olcsóbb vendéglőkbe is, ahogy a méregdrága autóversenyzés ugyancsak újdonságokat eredményez a mindennapi autók gyártásában.

vissza

Értékeléshez  jelentkezz be!
vissza a lap tetejére | küldés e-mailben | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Gyerek | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat | RSS |
2009 Copyright © Pesti Műsor