Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ízletes és házias
Házi/Állat Bisztró
2017-01. szám / Bóta Gábor

A Házi/Állat Bisztró november elején nyílt, hamar bekerült a gasztronómiai köztudatba. Mindig izgalmas, ha egy szakmai szempontból magasan jegyzet séf új intézményhez adja a nevét. Pláne, ha egy igencsak ismert fine dining étterem, a Babel egykori meghatározó embere, Lőrincz György egy nem elegáns környéken, a Blaha Lujza tér közelében, minden puccosságtól mentes, kimondottan házias, ár-érték arányban meglehetősen kedvező, akár még olcsónak is nevezhető bisztrót nyit, ahol már maga is tulajdonos.

Persze, hogy sokakat izgat, mibe vágta a fejszéjét! Ráadásul a 2015-ös évre a Gault&Millau étteremkalauz őt szavazta meg az év konyhafőnökének, a Babelban nyújtott – ahonnan több munkatársa követte ide – teljesítménye alapján. De akkor éppen már odébbállt. Elment szabadúszónak, és egy ismerőse ezt megtudva felhívta, nem menne-e el hozzá, hogy az Oz Kantinban irányítsa a konyhai hadműveleteket. Ehhez a híváshoz persze merészség kellett, mert egy menzáról van szó, az illető hölgy tartott is attól, hogy a neves séf kapásból leteszi a kagylót. De nem így történt, mert szereti a kihívásokat. És egy menzából szakmailag elfogadható helyet teremteni igencsak nagy kihívás. Állt elébe a feladatnak, és a hírek szerint egyáltalán nem eredménytelenül.
Nem először fordul elő, hogy top séf egészen más típusú helyen próbál szerencsét. Ismeretes, hogy például a szakmai szempontból meglehetősen körbeajnározott Zonából Huszár Krisztián – akiről nyilván nem véletlenül híresztelik, hogy a tulajdonosok rémületére szeret méregdrága nyersanyagokat rendelni – a Konyhába ment, ahol emlékeim szerint nem volt olyan étel, melynek ára elérte a háromezer forintot. Számára akkor ez volt kihívás, ahogy Lőrincz számára most az, mit tud kezdeni a Házi/Állattal, ahol aztán igazán nincs puccparádé, és a vendégek többsége abszolút megnézi, hogy a fekete táblára kiírt, állandóan kapható és aznap ajánlott ételek mellett milyen ár szerepel.
A bisztró helyén pékség állt, Lőrincz személyesen, saját kezűleg is részt vett az átalakításában, ha kellett, akár maga verte le a vakolatot, és csempézett. A vendégtérbe spéci kemence került, amiben nemcsak pizzát, hanem például velőt is sütnek. Természetesen fehér abrosz nincs, ott-jártunkkor sajnos fűtés se nagyon volt, de ezen a téren állítólag jelentősen javul a helyzet. Egyszerű asztaloknál, egyszerű faszékeken ülünk, az étterem pedig egybe van nyitva az Aznap nevű bárral, ami tán alternatív kocsmának is nevezhető, sok fiatallal van tele. Abszolút nyüzsgő az élet. Ifjú, roppant közvetlen pincér, Feke Soma szolgál ki bennünket, a házias konyha mellé jól passzol a kimondottan barátságos hangvétel. A különböző adagok kiadósak és a magyar konyha hagyományait követik. Ami a tányérra kerül mutatós, gusztusos, külalakjában is figyelemre méltó kompozíció.
hirdetés

Tepertős tojáskrémmel (890 Ft) kezdünk, markánsan erős indítás, belül omlós, de ropogós héjú házikenyér dukál hozzá. Előételként, de akár főételként is ehető a séf kedvence, ami az én kedvencem is, a velős pirítós tojással (1490 Ft), a kemencében szép pirospozsgásra sütve. A szürkemarhagulyás (1390 Ft) sűrű, jól fűszerezett, karakteres nedű, nekem forróbban jobban esne, bár tudom, hogy akkor nem érvényesül ennyire jól az íze. Kovászos kenyérrel és házi, zöld Erős Pistával tehető még emlékezetesebbé.
A rosé módon elkészített, halvány rózsaszínűre sült kacsamell (1990 Ft) puha hús, amit a szekszárdi vörösbor redukció még inkább feldob. Harmonikusan illeszkedik hozzá a gratini burgonya. Fajsúlyos fogás a jól fűszerezett zaftú, zamatosan nedvdús marhapofapörkölt. (1890 Ft). Előzékenység, hogy vidéki ízeket idéző dödöllét szolgálnak fel hozzá.
Cukrász is dolgozik itt, de sajnos ott-jártunkkor éppen beteg volt. Ezért csak egyféle desszert, gesztenyetekercs (690 Ft) szerepelt a kínálatban. Nevezzük korrektnek. A Házi/Állat azonban sokkal több ennél. Izgalmas kísérlet arra, hogyan lehet sokak számára, fesztelen körülmények között, igencsak jutányos áron egy jelentős séf főztjét elérhetővé tenni. Nincsenek itt túlbonyolított, nagyon sok összetevőből álló ételek. Az egyszerűség párosul minőséggel és szakértelemmel.

VII., Dohány u. 68.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor