Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Borozó, kávézó, bisztró
2017-03. szám / B. G.

A mostani Pio Vinotéka – Magyar Borok Szaküzlete három évig működött klasszikus kávézóként, cukrászdaként a Ferenciek terén. De aztán mind több bor került a választékba. Először tíz bor volt, majd húsz, majd ötven, meséli Bank Szilárd üzletvezető. Aztán átalakították a helyiséget, amiben a magyar boroknak a szaküzletét hozták létre, s ami tavaly márciusban nyílt meg.

Több mint hatszázféle magyar bor kapható. Található még egy borkóstoló-automata is, amiben huszonnégyféle nedűt tárolnak és hűtenek. Ez nitrogéngázzal működik, és megfelelő hőfokon tartja a bort, féldecinként, decinként vagy éppen két decinként adagolja. Nem engedi levegőhöz jutni, így a bor nem öregszik meg. Kimérve több mint öt­ven­faj­tát rendelhetünk. A hatszázféléből pedig bármelyiket palackonként kérhetjük az asztalunkra, szaküzleti áron, ezer forintos szervízdíjjal. Vagyis például egy 2500 forintos bort 3500 forintért fogyaszthatunk a belvárosban, nincs a vendéglátóhelyeken szokásos háromszoros, négy­sze­res szorzó. Villányból, Szekszárdról, Egerből, Tokajból, Sopronból egyaránt kaphatók borok. Sőt, Erdélyből, a Ménesi borvidékről is. On­nan Balla Géza borait forgalmazzák.
Szűk választékkal bisztrókonyha is üzemel. Igazodniuk kell ahhoz, hogy egy nyári napon a vendégek nyolcvan-kilencven százaléka külföldi. Ezért gyorsan elkészíthető, közkedvelt ételeket szolgálnak fel. Ezenkívül van napi menü ajánlatuk, ami 990 forintért ezen a környéken olcsónak mondható. Persze úgy éri meg, hogy azt remélik, a vendégek isznak hozzá bort is, meg még vásárolnak is maguknak a vacsorához, esetleg visszajönnek a hétvégén a családdal. Nagyon erős alapot ad a napi forgalomhoz a déli menü. Gyakran a menüzők miatt mennek be a külföldi á la carte vendégek, akik nem ismerik az éttermeket, és sokszor azt gondolják jónak, amelyikről látják, hogy tele van. A tömeg tömeget vonz elve működik. Üres étterembe senki nem megy be, üres teraszra nem ül le. Van egyébként egy negyvenfős terasz is. Kapható gulyásleves bográcsban, vadragú, tradicionális szegedi halászlé. Rendelhetők könnyű saláták, tészták, hamburgerek, szendvicsek. És árulnak húsmentes, vega ételeket is. Pici kávézó, pici cukrászda, pici bisztró és borszaküzlet és borozó keveréke a hely.
hirdetés

A negyven főt befogadó borospincében pedig borkóstolókat szerveznek, neves borászok, borszakértők közreműködésével. Ezek már telt házzal mennek, bár kezdetben előfordult, hogy jelentkezők hiányában elmaradtak az események. De szépen, lassan kiépült az érdeklődők köre. Ezeken az esteken hat-nyolc bort lehet megízlelni, apró pogácsákkal, sajtkrémes, sonkás, szalámis falatkákkal, ásványvízzel, megint csak nem drágán, háromezer forintért. Arra helyezik a hangsúlyt, hogy a különböző borvidékeket megismertessék a közönséggel. A következő szezonban már kultúrával, szavalással, felolvasással, mini színházzal is fűszerezni akarják az ilyen esteket.

V., Ferenciek tere 7-8.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor