Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Örömmel főzni
Fausto’s Ristorante és Osteria
2017-04. szám / Bóta Gábor

Fausto Di Vora Örömmel főzni címmel írt pár éve szakácskönyvet, és tényleg mindig azt érzem rajta, hogy szinte mámoros állapotban főz. Izgalomba jön tőle. Ihletett állapotba kerül. Láttam már a konyhában tevékenykedni, de ez akkor is kiderül róla, amikor kihozza az ételt, ami gyakran fordul elő. Rendszeresen feltűnik a vendégtérben.

Szinte száguld, amíg az asztalhoz ér, de közben mosolyog, időnként az az érzésem, hogy üdvözült állapotban van. Hirtelen megáll az asztalnál, mint festő a jól sikerült képeire, úgy néz az ételeire, boldogan mutatja őket. Mond róluk pár szót. Majd amikor leteszi a műveit, szemérmesen odébbáll, az élvezetet meghagyja nekünk. És már egy másik asztalhoz köszön oda, beszélget kicsit, esetleg bort ajánl, vagy ételt, és nyargal vissza a konyhába, hogy aztán hamarosan újra feltűnjön, és megint terepszemlét tartson.
Kétfelé is kell mennie, mert egy konyha két egymásba nyíló éttermet szolgál ki. Ha a bejáraton belépve balra fordulunk, akkor első saját éttermébe, a volt Fausto’sba jutunk, ami most viszont már Osteria. A Fausto’st 23 esztendeje nyitotta, miután az első magyarországi olasz vendéglőben, a Marco Polóban dolgozott. Csak hát szerelmes lett Anikóba, aki olasz nyelven volt idegenvezető, és így itt maradt Magyarországon. Belevágott egy színvonalas olasz étterem nyitásába, pedig akkoriban még igencsak nehéz volt nálunk ehhez beszerezni a megfelelő alapanyagokat. Kifinomult, elegáns és bizony egyáltalán nem olcsó, a szakmai élbolyba meglehetősen hamar bekerülő helyet nyitott, ami többször is Az év étterme lett, a vendég minden rezzenését leső, fehér kesztyűs pincérekkel. Először ott-jártamkor kicsit feszélyezve is éreztem magam, de csodákat ettem. Aztán egészen laza, oldott lett a hangulat, de az elegancia megmaradt. Ahogy a szerelem is, amiből házasság lett, Fausto Di Vora Anikó pedig beletanult a vendéglátásba, és üzletvezetővé vált. Igazi háziasszony módjára ő is kihozza az ételt, ha úgy adódik. Róla is lerí az öröm, jó ezt a két embert együtt látni. Láthatóan szeretik egymást, és két fiukon kívül ezt a szintén édes gyermeküknek tekinthető helyet.
Amit, amikor másik helyre vágytak, sem bírtak elhagyni. A Székely Mihály utcában nyitották meg az új Fausto’st, a régit el akarták adni, de végül csak nem volt szívük hozzá. Akkor találták ki, hogy csinálnak benne egy bisztrót, alacsonyabb árakkal, egyszerűbb terítéssel, kevésbé bonyolult ételekkel, ha valaki be akar ugrani egy tésztára meg egy pohár borra, az is megtehesse. Az ötlet bevált, mindkét étterem jól működött, de egy idő után fárasztóvá volt, hogy nap mint nap kétfelé kell rohangálni, és az Osteria mellett sikerült megvenni egy helyiséget, így ide költöztették a Fausto’st, és 2013-ban ismét megnyitottak, azzal a boldogsággal, hogy ez az étterem pontosan olyan, mint amilyet elképzeltek maguknak, ez már a végleges szakmai otthonuk.
hirdetés

Mi most az Osteriában ülünk le, de kapunk ételeket a Fausto’s kínálatából is. Ez oda-vissza, ha nagyon szeretnék, a vendégek számára is lehetséges, de azért már nem propagálják annyira, mint egykor, mert tényleg el akarják különíteni a két hely jellegét. Van persze táblára felírt napi ajánlat is, de az átlagon felül sokan szoktak megbízni Faustóban, azt gondolják, akkor járnak a legjobban, ha ráhagyják a menüsor összeállítását. Mi is ezt tesszük. Ő ilyenkor mindig megkérdezi, van-e, amit nem kedvelünk, van-e allergia, a hal vagy a hús domináljon, vagy mindkettőből szeretnénk kóstolni, és elrobog a konyhába. Akad dolga bőven, mert egy sima hétköznap, hétfő este telt ház van.
Finom házi kenyérrel, vajjal kezdünk, és ugyanilyen gonddal készített ropogtatnivalókkal. Az aranysügér (4600 Ft) előzékenyen elomlik a szájban, némi wasabi, fekete olíva teszi még karakteresebbé. A polip carpaccio (5600 Ft) markáns ízű polipszeleteket tartalmaz, spárgával, lazaccal, zöldborsóval lesz teljes a kompozíció. Majd üdítő, enyhén savanykás, a zöldség friss ízeit jól kiadó citrusos spenótkrémleves (1900 Ft) következik. A tálalás igéző, de nincs túlbonyolítva, agyoncsicsázva semmi. Ahogy agyonfűszerezve sem, fontos szempont, hogy az alapanyagok ízei abszolút jól érvényesüljenek. A tányérok könnyű, egyénien formatervezett, szép kerámiából készültek. A tészták mindig kiemelkedően jók. Hát még a libamájas, zelleres, szarvasgombás ravioli (4200 Ft), ami pazarul fenséges. Gusztusos látvány a csontjain hagyott, igencsak zsenge húsú báránygerinc (8200 Ft), medvehagymás pecorino habbal, háromszög alakú bundában, brick tésztában sült zöldségekkel, édesburgonyával. A citrusos panna cotta, a tetején sós karamellel (1400 Ft), finom levezetése a menüsornak. Aki fajsúlyosabbra vágyik, annak nyugodtan ajánlható a mutatós piros edényben érkező meleg csokoládétorta (2000 Ft).
Fausto, aki a kezdetektől együtt dolgozik Giorgio Cavicchiolo séffel, a tartós minőség garanciája. Gondosan őrzi a hagyományokat, soha nem ront ajtóstul a házba, ételeit szép lassan, de mindig biztos kézzel és ízléssel, remek érzékkel újítja meg.

VII., Dohány u. 3.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor