Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 9., csütörtök
Gergely, Katinka

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Katonai Emlékpark Pákozd: kirándulás és emlékezés
2023-08. szám

Csak egy ugrásra a fővárostól, autóval, tömegközlekedéssel és kerékpárral is könnyedén meg­közelíthető helyszín a pákozdi Katonai Emlékpark, ahol a történelem, a természet és az aktív kikapcsolódás szerelmesei is tartalmas programokra lelhetnek bármilyen időben. Görög Viktória,
az Emlékpark ügyvezetője elmondta: a családok mellett a nyugdíjasok, az iskolai osztályok és az aktív állományú katonák is remek élményekkel távozhatnak tőlük.

A Katonai Emlékpark Pákozd és Sukoró között, a Mészeg-hegyen he­lyezkedik el. Kikre számít az Emlékpark?
G. V.: Remek megközelíthetősége okán bárkinek bátran ajánljuk, hogy jöjjön el hozzánk! Az Emlékpark könnyedén megközelíthető az M7 autópálya „Pákozdi pihenőtől” és a két települést összekötő főút leá­ga­zásától is. A Velencei-tavat körülölelő kerékpárút egyik leágazása, valamint a Budapest-Balaton kerékpárút pedig a biciklis vendégeknek kedvez. A tóparti szállodák vendégei szintén a hét minden napján prog­ramot találnak nálunk. Aki pedig Budapestről vonattal érkezik, Agárdról hajóval is átjöhet a Szúnyog-szigetre, ahol egy pár perces, kellemes ki­rán­dulással jut el hozzánk, s közben a Velencei-tó legszebb pano­rá­máját is megkapja.

Milyen lehetőségeket tartogat a vendégeknek az Emlékpark területe?
G. V.: A látogatók azonnal észrevehetik, hogy az Emlékpark nem egy egyszerű szabadtéri múzeum, ám a számos kiállítás és köztéri alkotás által övezett sétaút mégis alkalmas arra, hogy a látogatók szimbolikus időutazáson vegyenek részt. Az 1848-as pákozdi győzelem a magyar honvédség megalakulásának pillanata, éppen ezért ettől az időponttól számítva a mai napig mutatja be a Park hazánk honvédelmének fontos állomásait, területi feladatait. Első és második világháborús kültéri emlékpontokkal – például egy különleges fülelővel, egy első világháborús barakkal, valamint a 154 méter hosszú lövészárokkal – mutatjuk be a vendégeknek az eredeti állapotokat. Az 1956-os eseményekre autentikus tank emlékeztet, a modern kor hadviselésének pedig a Békefenntartók emlékműve és a tűzszerész kert állít emléket. Ezek a tartalmak a beltéri kiállításokban is visszaköszönnek.
hirdetés

Miért érdemes gyerekekkel, illetve fiatalokkal érkezni?
G. V.: Külön gondoltunk a gyerekekre is az Emlékparkban. Így például vezetett kirándulásokat szervezünk osztályok számára, továbbá könnyített katonai akadálypályát, vagyis BakaLandot építettünk a mozogni vágyóknak. Akik nehezített pályára vágynak, jelezhetik előre nekünk, s mi málhazsákkal, kúszófolyosóval, kézigránátos játékkal készülünk nekik. Továbbá lézerharc, kardforgatás is megtalálható a programjaink között. Az osztályok számára kialakított Hazafiság Iskolája program egyik központjaként pedig izgalmas lehetőségekkel készülünk a fiataloknak: ha kedvük tartja, például megtanulhatják a leghazafiasabb fegy­ver­nemet, a huszárvágást is!

Mindig sok program várja a vendégeket a Katonai Emlékparkban Pákozdon, a 2023-as év azonban az egyébként színes programpaletta tekintetében is kiemelkedik. Miért?
G. V.: A pákozdi Katonai Emlékpark rendszeresen új időszaki kiállítás, előadás, koncert, katonai meg­em­lékezés, fesztivál keretében ad módot egy-egy korszak eseményeinek, a katonáink helytállásának megis­me­résére, emlékük előtti főhajtásra. Tizenegy éve rendezzük meg ingyenes nyári programsorozatunkat, az Emlékparki Nyár koncertjeit, amely 2023-ban is nagyon sikeres és népszerű volt. A szeptember pedig nem szól másról, mint az 1848-as forradalmi események felelevenítéséről. Idén a magyar honvédség mega­la­kulásának 175. évfordulóját ünnepeljük szeptember 30-án, a Honvédfesztivál keretein belül: nagyszabású rendezvényre készülünk! Az egész napos, ingyenes történelmi, hagyományőrző bemutatók mellett a mai modern technikával is találkozhatnak a vendégek. Szimulátoros lehetőségekkel, katonai eszközök bemu­ta­tóival, színpadi programokkal és az elmaradhatatlan pákozdi csata felelevenítésével is készülünk. Ez utóbbi minden évben nagy élmény a látogatóknak: puskadurrogtatással, ágyúdörgéssel és látványos csataje­le­ne­tekkel idézi meg 50 lovas és több mint 200, korhű ruhába öltözött hagyományőrző a győzelem emlékét.

Honlapjukon, a kempp.hu-n is olvasható, hogy különleges kedvezményeik vannak. Kiknek szólnak a lehetőségek?
G. V.: Igen, szeretnénk kedvezni például az unoka-nagyszülő jeggyel, amelynek lényege, hogy a háborús emlékeket őrző nagyszülők élményeiket e korhű környezetben biztosan szívesebben megosztják a következő generációkkal. Így számukra van különleges ajánlatunk. Emellett kedvezményeket biztosítunk osztályoknak, csoportoknak és az aktív állományú katonák részére.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor