Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„Minden van, ahogy van, és lesz, ahogy lesz”
2019-01. szám / P. Á.

A címben szereplő idézet egy svéd kisvárosban, egy nyugdíjas otthonban élő bölcs embertől származik, aki nem híve a szócséplésnek. A százéves Allan Karlssont akkor zártuk a szívünkbe, amikor meglépett az ablakon át az otthonból, néhány perccel azelőtt, hogy születésnapja
alkalmából felköszöntötték volna. Ekkor indult el kalandos útjára a svéd író, Jonas Jonasson hőse, akinek kiszámíthatatlan és nagyon vic­ces ámokfutása a szerző humorának köszönhetően már a könyv első oldalain magával ragadta az olvasót. És persze távolról sincs egyedül. Jonasson első könyvét egy év alatt nyolcszázezren vásárolták meg a kilencmillió lakost számláló Svédországban, és több mint harminc nyel­ven jelent meg szerte a világon.
Még fel sem ocsúdtunk az elsőkönyves szerző sziporkázó ötleteinek áradatából, amikor megjelent következő kötete, ami ismét világsiker lett. Az analfabéta, aki tudott számolni című könyv nem kevesebbel szembesített bennünket, mint a szikár ténnyel, hogy az események különös egybeesése okán megtörténhet, hogy egy dél-afrikai fekete nő tíz kiló antilophúsért tömegpusztító fegyverhez jut.
Szerencsénkre a szerző továbbfűzte hőse, az immár 101 éves Allan Karlsson életének eseményeit, az új kalandsorozat Baliról indul, egy hőlégballontúrával és néhány üveg pezsgővel. Allan és kísérője, Julius a semmihez nem hasonlítható látványért száll be a kosárba, ám a felhők közé tervezett kalandjuk kényszerleszállással végződik a tengeren. Nem is ők lennének, ha nem éppen a Becsület és erő nevű észak-koreai hajó kapitánya sietne segítségükre, aki éppen négy kiló dúsított uránt fuvaroz hajójával Kim Dzsongunnak. Az események sora a világ meghatározó politikusainak társaságába repíti hőseinket, itt van Margot Wallström külügyminiszter, Angela Merkel és persze Donald Trump is. Utóbbiról így ír az intellektuális humor nagymestere: „Az történt, hogy a Fox Televízió leadott egy hírt egy észak-koreai úgynevezett sajtótájékoztatótól, amiről azután a Breitbart News Hírügynökség egy cikket is közölt. Az elnök ezekből mindent megtudott, amit az ügyről tudni érdemes, a mélyebb össze­függések kivételével.”
Jonas Jonasson újságíró, kommunikációs tanácsadó és televíziós producer volt, mielőtt regényírásra adta a fejét. Reméljük, nem un rá. A regényt Kúnos László kiváló fordításában olvashatjuk.
hirdetés

Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik
Athenaeum Kiadó, 2018


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor