Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Rettenetes cselek
2019-09. szám / D. MAGYARI

Szabadidőmben szívesen szomorkodom az antik kultúra iránti érdeklődés megcsappanásán, eltűntén. Elsüllyedt, mint Atlantisz hatalmas szigete, aminek a legendáját egyébként Platón két dialógusából ismerjük. Jókaihoz ma már szótár kell, illetve kellene, mert azzal sem olvassák
(van egyébként!), a kőszívű ember szintén elsüllyedt a fiaival együtt. Kérdés persze, hogy amikor az iskolában még tanítottak latint és gö­rö­göt, hányan szótározták szorgalmasan, olvasták lelkesen az auk­to­ro­kat, Vergiliust, Horatiust, Homéroszt és a többieket. Azt hiszem, az igazi rajongók kevesen voltak.
Akárhogy is: a műveltség szerkezetének változását tudomásul kell venni. Tényleg szomorú vagyok, hogy ma már csak nagyon kevesen veszik kézbe Jókait vagy Homéroszt, de hiába ágálunk ellene. Viszont talán nem öncsalás azt hinni, hogy azért mindig lesznek, akik leveszik a polcról Az arany embert vagy az Íliászt. Ha megnézzük a szín­ház­mű­sort: az ókori szerzők darabjai ritkán ugyan, de folyamatosan felbuk­kan­nak, s akadnak olyan alkotások is, amelyek valamilyen módon ókori művekre utalnak, itt van például a Katona József Színház nagyszerű, Székely Kriszta rendezte, szellemes, üde, játékos Itha­kája.
Madeline Miller is, aki klasszika-filológiát tanult a Brown Egyetemen, levette a polcról az Íliászt, aztán az Odüsszeiát is. Olvasgatta őket, reméljük, eredetiben is, aztán megírta az Akhilleusz dalát, majd a Kirkét, ami igazán kedves tőle. Mindkettő megjelent magyarul, az utóbbi az idén, Frei-Kovács Judit nagyszerű átültetésében, bár azt azért megkérdezném tőle, milyen az, amikor a najádok egymás ölébe alélnak (23. o.). Vagy ezt Millertől kérdezzem? Nem lehetetlen, fel lehet venni vele a kapcsolatot a madelinemiller.com honlapon, egymásba folynak a korok.
Kirké az Odüsszeia tizedik énekében szerepel, ahol „rettenetes cselek”-kel akarja Odüsszeuszt is el­va­rá­zsolni, de Hermész kiokítja… Miller az epizódot izgalmas és szórakoztató regénnyé bővítette, megismerjük Kirké egész életét, családját, rokonait, azaz olvasmányos bevezetést kapunk a görög mitológiába.
Kirké az elbeszélő is, az ő előadásában ismerjük meg például, milyen volt találkoznia egyik nagybátyjával, bizonyos Prométheusszal. Egész megható, amikor kislányként nektárt visz a megkorbácsolt titánnak. És megható Kirké találkozása Glaukosszal, akibe bele is szeret, ő azonban Szküllát akarja feleségül venni…
Én hálás vagyok Millernek, amiért nyit egy ajtót az antikvitásra. Csak lépjünk is be rajta!!!
hirdetés

Madeline Miller: Kirké
General Press, 2019
424 oldal / 4990 Ft




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor