Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Összeállítás
Pop, csajok, foci, mozi és a satöbbi – Nick Hornby nagyvásznon
2018-09. szám / Kovács Gellért

Jobb későn, mint soha: a brit sztáríró 2009-es regénye, A Meztelen Juliet is megkapta a maga adap­tá­ció­ját, október 11-én érkezik is a filmváltozat a hazai mozikba. Nagy öröm ez a Hornby-
fanoknak, fel is vettük a legmenőbb zenekaros pólónkat, hogy átnézzük a 61 éves popkulthős filmográfiáját.

Egy férfi, egy nő és egy focicsapat (1997)
A könyv: Fociláz. Hornby első könyve, rajongói önvallomása Arsenal-mániájáról. Nagyon vicces, nagyon szenvedélyes – nagyon Hornby.
A film: Nagyon nem ismert. Pedig a férfifőszerepet Colin Firth alakítja – aki ekkortájt már ugyan túl volt Mr. Darcyn (nem a Bridget Jones-félén, hanem az igazin, a BBC Büszkeség és balítéletének sorozathősén), ám még a világsztárságon innen rajongott a futballért. A film kihagyott ziccer, a könyvnek aztán Hollywood ment neki még egyszer – de erre még visszatérünk.


Pop, csajok satöbbi (2000)
A könyv: Az azonos című főmű. Számos zenebolond (talán) legfontosabb csajozós könyve, amelyből kiderül, hogy a dalok és a párkapcsolati kínlódások között és közben mindig, mindenben segíthet egy jó szám – vagy egy egész lemeznyi dal.
A film: Stephen Frears nagyon érezte a regényt – pedig a forgatókönyvbe a szerző nem is írt bele. John Cusack tökéletes Hornby-hős, Jack Black tökéletes Jack Black, és az sem árt a filmnek, hogy hallhatjuk is a dalokat (és láthatjuk a lányokat), amikről és akikről szó van. Kultkönyvből kultmozi.

Egy fiúról (2002)
A könyv: Hornby harmadik könyve – 1998-ban adták ki először. Sajátosan szép és őszinte történet egy nagyra nőtt és egy igazi gyerek barátságáról.
A film: Hugh Grant egyik bombasikere s egyik legnagyszerűbb alakítása. Az okos-cuki gyerek Nicholas Hoult, a törékeny lelkű anyuci a törékeny lelkű anyucik értő megformálója: Toni Collette. A rendezők: Chris Weitz és Paul Weitz. Igen, az Amerikai pités emberek. Érdekes, hogy egy évvel később angol tévéfilm is készült a regényből – az mondjuk már kevéssé, hogy 2014-ben egy tévésorozat is, ami egyetlen évadot élt csak.
hirdetés

Szívem csücskei (2002)
A könyv: És akkor megint a Fociláz! Illetve ebben az esetben: baseball-láz. Őrület, mit meg nem engednek maguknak az amerikaiak.
A film: Az amúgy igencsak vulgáris, de sokszor bizony így is csupaszív filmjeikről elhíresült Farrelly tesók helyes kis filmet hoztak össze Drew Barrymore és Jimmy Fallon főszereplésével, ami, ha a sportágat nem számítjuk, nem erőszakolta meg a könyv szellemiségét – de Hornby persze a közelébe se ment a forgatókönyvnek.

Hosszú út lefelé (2014)
A könyv: 2005-ös. Öngyilkosságra készülő szomorú emberek összebarátkoznak, a végzetes cselekedet halasztódik – hátha együtt képesek lesznek összekapni magukat.
A film: 2014-es. Az öngyilkosságra készülő szomorú emberek között ott van Pierce Brosnan és Toni Collette is. A film viszont – azzal együtt, hogy tisztességes – nincs ott a legmegjegyezhetőbb Hornby-filmek között.


A Meztelen Juliet (2018)
A könyv: Egy pár egy kiégett rocksztár nyomában – illetve egy eltűnt rocksztáréban, aki nem is tűnt el, vagy csak majdnem. S ezzel ala­po­san felkarvarja a pár életét.
A film: Már majdnem azt írtam, hogy hosszú idő óta az első Hornby-film, de ez nem igaz, mert 2016-ban készült egy olasz adaptáció a Betoncsókból. De azt szinte csak az olaszok látták. Ezt viszont többen fogják. Ami a szereposztást illeti: a rocksztár Ethan Hawke, a pár Rose Byrne és Chris O’Dowd. Az előzetes alapján eléggé helyesnek tűnik. Az persze nem mindig elég, de itt talán az lehet.

Hornby, a forgatókönyvíró
Mármint olyan forgatókönyvíró, aki nem a saját regényéből dolgozik. Például Lynn Barber memoárjából (Egy lányról), amelynek köszönhetően Nick Hornbyt Oscar-díjra jelölték. Először, mert aztán ez megismétlődött a Colm Tóibín regényéből készült (és egy másik lányról szóló) Brooklynnal is – és a kicsit korábbi, Vadon című filmért is megérdemelte volna. Ott egy fiatal lány túrázós-önkeresős visszaemlékezéseit dolgozta át érzékeny forgatókönyvvé.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor