Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Összeállítás
Berlinale 2019
2019-01. szám / Szalóky Bálint

Idén egy héttel korábban, február 7. és 17. között várja a világ filmrajongóit a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. Noha ez a legnagyobb tömegeket vonzó európai fesztivál, nagyon is ingadozó a színvonal: itt sosincsenek tuti befutók, a világsztárok és a kis nemzetek alacsony költségvetésű rétegfilmjei könnyedén
megélnek egymás mellett, de azt sosem sejthetjük előre, hogy a két véglet közül melyik irányba dől a mérleg nyelve. Öt alkotást választottunk ki, amikre biztosan érdemes lesz odafigyelni és lesni, mikor jutnak el a hazai mozikba.

The Kindness of Strangers
Az ígéret: Olyan alakokat sodor egymás mellé a sors egy étteremben, akik normális esetben soha nem találkoztak volna. A tulajdonos és a bűnözőből lett étteremvezető mellett köztük van az erőszakos rendőrférj elől menekülő anya, a szégyellős nővér, egy önbecsüléshiányos ügyvéd és egy munkára vadászó fiatal fiú is.
Alkotók: Lone Scherfig rendező, Zoe Kazan, Tahar Rahim, Andrea Riseborough és Bill Nighy színészek
Szekció: Nyitófilm

Miért érdekes: A dán rendezőnő 2000-ben az Olasz nyelv kezdőknek című remek vígjátékával négy díjat nyert a Berlinalén, azóta is otthonosan mozog a fesztiválon. A Carey Mulliganból sztárt csináló Egy lányról óta azonban rendszeresen sztárokkal és angol nyelven forgat, így cseppet sem meglepő, hogy legújabb munkája ismert arcokkal van teli. A The Kindness of Strangers elsősorban a Grand Hotel című 1932-es, Oscar-díjas klasszikust juttathatja eszünkbe – hamarosan kiderül, felnő-e annak nagyságához.


The Golden Glove
Az ígéret: Az 1970-es években Hamburg vörös lámpás negyedében rettegett sorozatgyilkos szedte ál­do­za­tait: Fritz Honka feldarabolta a magához felhívott prostituáltakat – a holttesteket a lakásában és a pincéjében rejtette el. Az eredeti helyszíneken forgatott film alapjául Heinz Strunk sikerregénye szolgált.
Alkotók: Fatih Akin rendező, Jonas Dassler, Margarethe Tiesel és Hark Bohm színészek
Szekció: Versenyfilm

Miért érdekes: Fatih Akin változó minőségű filmeket jegyző alkotó, aki a Sötétben című thriller után újra a csúcson van, így jó hír, hogy ismét műfaji filmmel jelentkezett. A horrorba hajló mozi érdekessége, hogy nem valamelyik áldozat vagy a rendőrség, hanem az alkoholproblémái miatt rendszeresen agresszívvá váló, csupán a véletlennek köszönhetően elfogott Honka szemszögéből mutatja be az eseményeket.

By the Grace of God
Az ígéret: Néhány évvel ezelőtt hatalmas botrányt kavart a pedofil francia pap, Bernard Preynat esete: a cserkészszövetséget vezető Preynat beismerte, hogy 1986 és 1991 között számos rá bízott gyermeket molesztált. A film főhőse egy negyvenes éveiben járó lyoni családapa és két másik áldozat, akik akkor határozzák el, hogy kiállnak a nyilvánosság elé, amikor megtudják, hogy zaklatójuk a mai napig gyerekekkel foglalkozik.
Alkotók: Francois Ozon rendező, Melvil Poupaud, Denis Ménochet és Swann Arlaud színészek
Szekció: Versenyfilm

Miért érdekes: A számos műfajban alkotó Ozon igen aktív mostanában. A Dupla szerető című erotikus thriller után olyannyira aktuális témát választott magának, hogy a Preynat-ügyben idén januárban újabb fejlemények derültek ki, például, hogy Preynat felettesei tudtak a molesztálásokról. Ozonban megvan a tehetség ahhoz, hogy megrázó filmet készítsen, ami nem csak az aktualitásának köszönhetően izgalmas.
hirdetés

Mid90s
Az ígéret: Élet a ’90-es évek elején Los Angelesben, egy tizenéves srác szemével, aki a nyári szünetben az otthoni zűrök elől az újdonsült haverokhoz, valamint a gördeszka világába menekül.
Alkotók: Jonah Hill rendező, Sunny Suljic, Lucas Hedges és Katherine Waterston színészek
Szekció: Panorama

Miért érdekes: Jonah Hill rendezői bemutatkozása Amerikában már lefutott darab, Európába azonban elsőként a Berlinalénak köszönhetően jut el. Klasszikus értelemben vett felnövés-történet, amit többek között Larry Clarke korabeli botrányfilmje, a Kölykök inspirált. Izgatottan várjuk, mivel az amerikai kritikák annak ellenére lelkendeztek érte, hogy mostanában számos hasonló nosztalgiamozi készült.

Skin
Az ígéret: Bryon Widner egész életét gyűlöletben élte egy skinhead közösségben. A tetőtől talpig te­to­vá­lá­sokkal borított férfi élete megváltozik, amikor beleszeret egy három gyermekét egyedül nevelő nőbe. Azon­ban nem olyan egyszerű hátrahagyni saját családját: az egykori bandatagok folyamatos fenyegetésekkel és zaklatásokkal igyekeznek tudtára adni, mennyire nem helyeslik a kilépését. Bryon összesen 25 műtéten esett át, hogy idővel eltávolíttassa a múltjáról árulkodó tetoválásokat.
Alkotók: Guy Nattiv rendező, Jamie Bell, Danielle Macdonald és Vera Farmiga színészek
Szekció: Panorama

Miért érdekes: Egy 2012-es dokumentumfilm, valamint saját kisfilmje ihlette Guy Nattiv izraeli rendezőt, hogy egész estés mozit faragjon e megtörtént esetből. A főszerep pedig igazi ziccernek ígérkezik Billy Elliot egykori megformálója, Jamie Bell számára,


Magyar vonatkozás
Két évvel ezelőtt Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről tarolt a fesztiválon, és ez a lendület kitartott egészen az Oscar-jelölésig. Tavaly Bucsi Réka A Solar Walk című kisfilmje gondoskodott a magyar jelenlétről, idén pedig Mészáros Mártának köszönhető, hogy a Berlinale ismét nem marad magyarok nélkül. A rendezőnő Örökbefogadás című filmje a Berlinale Classics válogatásba került be: a felújított mozi úgy pompázik, mint talán korábban sohasem, a 4K-s digitális felújítás fényelését Koltai Lajos operatőrlegenda felügyelte. A film 1975-ben elnyerte az Arany Medvét – ezzel a fesztivál történetében Mészáros Márta lett az első nő, aki átvehette a szobrot.








vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor