Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Összeállítás
Egy karakterszínész ezeregy arca
2019-02. szám / Szalóky Bálint

John C. Reilly drámákban és vígjátékokban egyaránt otthon van, de Oscar-jelölését egy mu­sicalvsze­rep­nek (Chicago) köszönheti. Olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Martin Scorsese,
Paul Thomas Anderson, Roman Polanski, Terence Malick, Robert Altman, Yorgos Lanthimos, Matteo Garrone, Adam McKay és Lynne Ramsay, de a lista természetesen korántsem teljes.



Paul Thomas Anderson
A kezdet kezdetén Andersonra ígéretes Scorsese-imitátorként tekintettek. Filmről filmre formálta stílusát, és mára az egyik legfontosabb, összetéveszthetetlen szerzői kézjegyekkel rendelkező amerikai alkotóvá vált. Reillyvel korai korszakában, első három filmjében dolgozott. A szerencse zsoldosaiban (1996) Reilly ifjú szerencsejátékos, akit egy tapasztalt vén róka (Philip Baker Hall) vesz a szárnyai alá, de egy pincérnő (Gwyneth Paltrow) képében megérkező szerelem mindent összezavar. Következő filmjük, a Boogie Nights (1997) a pornóipar aranykorában játszódik, a három órát is meghaladó, számos mozaikdarabból álló Magnóliában (1999) pedig egy drogfüggő nőbe beleszerető jószívű rendőrként láthattuk a színészt.

Martin Scorsese
Az élő klasszikusként emlegetett rendező 2002-es, nagyszabású bűneposzában, a New York bandáiban Reilly egy korrupt rendőrt alakított, míg két évvel később a hasonlóan látványos és kosztümös Aviátorban Howard Hughes jobbkezét, Noah Dietrichet formálta meg. Dietrich több mint harminc éven át vezette a filmrendezőként, feltalálóként és pilótaként is jeleskedő, dúsgazdag Hughes üzleti birodalmát.
hirdetés

Judd Apatow és Adam McKay
A sok drámai alakítás mellett Reilly komikusként is számos alkalommal bizonyított. Vígjátéki tehetségét elsősorban Judd Apatow író-rendező-producer és Adam McKay rendező látta meg benne, akik együtt és külön-külön is dolgoztak vele. Bár A híres Ron Burgundy legendájából végül kimaradt, a szereplőválogatáson olyan nagy hatást gyakorolt az alkotópárosra, hogy a Taplógáz: Ricky Bobby legendája (2006) egyik fontos szerepét már egyenesen rá írták. Emlékezetes komikus szerepei közé tartozik A nyughatatlant és a hasonló énekes életrajzokat parodizáló A lankadatlan: A Dewey Cox sztori (2007) is. A címszereplő rockerként ismét megcsillogtathatta énekesi tehetségét, amit korábban klasszikus musicalszerepben is bizonyított; a Chicago mellékszereplőjeként meg sem állt az Oscar-jelölésig. A Will Ferrell-lel összeszokott párost alkotó komikus (lásd Adam McKay-összeállításunkat) legutóbb tavaly, a kevésbé sikerült Holmes és Watsonban bohóckodott Ferrell-lel.

Európai kirándulások: Jacques Audiard, Thomas Bidegain és mások
Ha a jó szerepek éppen elkerülnék, Reilly nem tétlenkedik, inkább levadássza őket. A Testvérlövészek megfilmesítési jogait közel egy évtizede vásárolta meg, majd összehozta hozzá a megfelelő csapatot, élén Jacques Audiard rendezővel és állandó alkotótársával, Thomas Bidegain forgatókönyvíróval. Bidegain nemrég rendezőként is kipróbálta magát; a Cowboyokban, amely tulajdonképpen Az üldözők című westernklasszikus kortárs francia környezetbe helyezett változata, Reilly egy amerikai fejvadászt alakított. A színész más európai nagyságokkal is dolgozott, többek között fontos szerephez jutott Roman Polanski kamaradrámájában, Az öldöklés istenében (2011), Lynne Ramsay letaglózó filmjében, a Beszélnünk kell Kevinről-ben (2011), de emlékezetes darabja színészi filmográfiájának Matteo Garrone nagyszabású fantasyje, a Szörnyek és szerelmek (2015), illetve Yorgos Lanthimos A homár című filmje is.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor