Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Online debütált a BP Underground zenei dokumentumfilm-sorozat legújabb epizódja
2021-03. szám

Turán Eszter és Koltay Anna egyedi hangvételű, fesztiváldíjas sorozatának epizódjai átfogó korképet adnak a ’90-es és a 2000-es évek Budapestjének meghatározó ifjúsági, zenei szub­kul­tú­ráiról.
A sorozat legújabb, rockzenéről szóló része március közepén online pre­mier bendebütált és a többi epizóddal együtt elérhető a hazai fej­lesz­tésű cinego.hu oldalon.
Az 1989 utáni hazai underground közeg irányzatairól korábban még nem született ilyen részletes és átfogó dokumentumfilm- sorozat. A kilencvenes években sok új, korábban alig ismert irányzat élte fény­korát, a hardcore-punktól a rock/metalon, a hip-hopon és az elek­tro­nikus zenéken át a skaig, a rockabillyig, amelyek a sajátos magyar ízzel keveredve izgalmas közeget hoztak létre. A BP Underground címmel 2017-ben indult sorozat filmjei ezeknek az alulról szerveződő csoportoknak a társadalmi hatásaival és a mai napig ható közös­ségépítő erejével is foglalkoznak, megvizsgálva, hogy maga Budapest milyen szerepet játszott ezeknek a csoportoknak a kialakulásában. Az egyes epizódok egyfajta korlenyomatként visszahozzák a kilencvenes-kétezres évek életérzését, a nyugati zenei hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát. Mindegyik film elkalauzolja a nézőt az adott csoport, szubkultúra legismertebb zenekaraitól a stílus üzenetéig, a jellemző ruhabolttól az íratlan szabályokon át a jellemző figurákig és kultikus szórakozóhelyekig. A sorozat első része a hardcore-punk szcénát mutatta be, ezt követte 2018-ban a budapesti hip-hop közeg története, 2019-ben pedig a Telekom Electronic Beatsen debütált a harmadik epizód, amely az elektronikus zenei szcénába kalauzolta a nézőket. A stáb 2020 márciusában kezdte forgatni a legújabb, rockzenei epizódot, melyet a korlátozások miatt nyáron fejeztek be. A rendezők több mint ötven embert szólaltatnak meg a filmben a 90-es és 2000-es évek underground rock közegének rekonstruálásához. A film 2020 végén érkezett volna a mozikba, de a járványhelyzet miatt a premier elmaradt, és végül március közepén, online debütált a film a www.cinego.hu magyar streaming portálon, ahol az összes korábbi rész is elérhető. A rendezőpárosnak ez a legszemélyesebb filmje, ez volt számukra a leginkább ismerős közeg. „A rock epizódnak volt tavaly egy szűk körű vetítése, a vírus miatt redukált közönséggel. A film után sugárzó arccal jöttek oda hozzánk az emberek, és megköszönték az időutazást. Talán nem túlzás azt mondani, hogy néhányan nagyon érzelmes állapotban jöttek ki a teremből, mert újra átélhették velünk a saját tizenéves korukat – és ezért érdemes filmeket csinálni.” – nyilatkozta Turán Eszter és Koltay Anna a tavaly őszi szakmai bemutató után. A film, mint a BP Underground filmsorozat többi része is, a Moviebar Productions gyártásában készült el.
hirdetés





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor