Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Négy kihagyhatatlan nyári nap Bujtor István árnyékában
2021-07. szám / Nagy Klaudia

2021. augusztus 19-22. között rendezik meg Balatonszemesen a XII. Bujtor István Filmfesztivált. A sokszínű fesztivál a filmes program mellett színházzal, koncertekkel, utcabállal, kaszkadőr show-val, családi programokkal várja a szórakozni vágyókat. A fesztivál célja, hogy emléket állítson
Bujtor István szellemi örökségének, beleértve az életműben meghatározó humor és rejtély mai filmes jelenlétét. Jelenleg ez a régió legnagyobb filmes seregszemléje, ami az egyik legnagyobb retrofesztivállá nőtte ki magát. A fesztivál igazgatójával, a Magyar Kultúra lovagjával, a Radnóti-díjas Lutter Imrével az izgalmas programkínálatról beszélgettünk.

A fesztivál törzsprogramja a filmes seregszemle, ami egyben verseny is. Milyen műfaji kategóriában lehetett nevezni, és mennyien je­lent­keztek?
L. I.: Négy kategóriában lehetett nevezni. A játékfilm és kísérleti fikciós alkotások kategóriája az egyik legnépszerűbb. Ebben rövidfilmek és egész estés nagyjátékfilmek is szerepelnek. Az animációs filmek között kevés készült el az elmúlt másfél évben, amit neveztek. Szép számmal jött viszont dokumentumfilm és versfilm, utóbbi képezi a legnagyobb halmazt. Alkotócsoportok, versmondók, filmesek különféle költészeti alkotást dolgoznak fel a saját filmes formanyelvükön: etűd­ként, játékfilmszerűen, animáció vagy videóklip formájában. A 167 ne­ve­zett alkotás közül 110 filmet válogatott be a zsűri a ver­seny­prog­ram­ba, egy részüket nagy filmes műhelyek, produkciós irodák készítették, más részük független filmes alkotás, de neveztek önkormányzatok, múzeumok, levéltárak, könyvtárak, vala­mint filmes és kommunikáció szakos hallgatók is. Értékes és újszerű alkotásokat láthat majd a közönség.

Van személyes emléked, történeted Bujtor Istvánnal, amit szívesen megosztanál?
L. I.: Sajnos kevésszer találkoztunk, s akkor is főleg szakmai témákról beszélgettünk. Tudom, hogyan vezette annak idején a színházát, jól ismerem a filmjeit, a versmondását. A művészete számomra azért fontos, mert rendkívül sokoldalú. Egyszerre volt színész, producer, színházigazgató, filmes és színházi rendező, versmondó előadóművész, kiváló szinkronszínész, és mindezt úgy gyúrta egybe, hogy minden személyessé vált általa. Ezért van az, hogy a filmfesztivál nem pusztán az ő emléke előtt tiszteleg, hanem sokkal messzebbre, a múltba és a jövőbe egyszerre mutat. Hogy az új generációk is megismerjék, ki az a Bujtor István, ahhoz jó út a fesztivál. Amikor elővesszük az Ötvös Csöpi-filmeket, nemcsak a közép­ge­ne­ráció vagy az idősebbek mulatnak rajta, a fiatalok is tele szájjal kacagnak, nagyon élvezik. Ez az időtállóság rá és féltestvérére, Latinovits Zoltánra is igaz. A Latinovits Emlékmű Alapítvány kettejükre próbál meg két eseményt felépíteni: az egyik a Latinovits Találkozó, a másik a Bujtor István Filmfesztivál, a kettő szorosan kiegészíti egymást.

Kik fogják zsűrizni az alkotásokat?
L. I.: Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró, aki egyben a zsűri elnöke, Stork Natasa színművész, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film főszereplője, Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas tévéfilm- és dokumentumsorozat-rendező, Kalász József, a Magyar Független Film és Video Szövetség dunántúli küldötte, valamint fesztiváligazgatóként én vagyok az ötödik zsűritag. Mindannyian más aspektusból nézzük, értékeljük az alkotásokat.
hirdetés

A költészettel, versekkel kapcsolatban olyan tudással rendelkezel, amellyel nem sokan büszkélkedhetnek az országban. A versfilm mennyire segít megkedveltetni a költészetet?
L. I.: Sokan úgy gondolnak a versre, amit az iskolában kötelezően meg kell tanulni, aztán a memoriter után el lehet felejteni. Meg kell próbálnunk megmutatni, hogy a sorok között ott van az élet, hogy minden egyes mozzanatban, amit a költő megél a születéstől a halálig, felfedezhetjük a saját életünket is. A vers nem hazudik, ezért kíméletlen, de mellettünk áll a nehéz helyzetekben, láttat és beszél helyettünk. A Sorok között Lutter Imrével című műsornak is ezért adtuk ezt a címet. A versfilmek azért jók, mert mindenkihez közel tudják vinni a költészetet. Vizuális perspektívával, zenével, rendezői és dramaturgiai háttérrel meg­spé­kel­ve egészen másfajta fogalmunk alakul ki a versről, mint amikor odateszünk magunk elé egy kötetet és elkezdjük olvasni. Ez egy más közvetítő közeg, ezért igazán divatos.

Már az első napon sztárvendégek vonulnak fel a vörös szőnyegen, előtte oldtimer találkozó során vete­ránau­tókban gyönyörködhetünk. Milyen programokkal, Ötvös Csöpi-érdekességgel készültök még?
L. I.: A Latinovits Művelődési Ház lesz a fesztivál középpontja, a nagyteremben és a klubteremben zajlanak a vetítések, pódiumbeszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal a zsűrivel és az alkotókkal. Lejjebb, a zenepavilonnál koncertek, színházi előadások várják az érdeklődőket, fellép Gerendás Péter, Huzella Péter, Cory a Happy Gangból és Takács Nikolas is. A büfésoron meg lehet kóstolni az Ötvös Csöpi menüket. Mellette helyezkedik el a filmfesztivál kiállított hajója és háromdimenziós betűsora, ahol DJ Dominique retró utcabáljával, gyerekprogramokkal és vásárral készülünk. Az Ancsika Kertmoziban a nagy Ötvös Csöpi-filmeket vetítjük minden este 8-tól, s előtte az egykori szereplők mesélnek emlékeikről. Velünk lesz Frenreisz Károly és a Bujtor család is. A Bujtor István Emlékkiállításon találkozhatunk Kardos doktor (Kern András) rendőrségi szobájával, forgatási kulisszafotókkal. Régi rendőrzubbonyok, egykori járőrautók különböző változatai mellett megnézhetjük Bujtor saját hajója, a Tamangó makettjét is. A nagy csinnadratta keretében, az augusztus 19-i megnyitón pedig Piroch Gábor világhírű kaszkadőr és stábja mutat be egy Ötvös Csöpi-akciófilmjelenetet a vörös szőnyeg mellett, és bárki koccinthat a sztárvendégekkel. A program elérhető a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon, ahol minden információ megtalálható az érdeklődők számára. Ha valaki eljön, akár több, akár csak egy napra, remekül fog szórakozni, hatalmas buli lesz.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor