Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Színház a leeresztett függöny mögött – helyzetjelentés a Miskolci Nemzeti Színházból
2021-03. szám

Drámapályázat, készülő produkciók, online közvetítések – a járvány alatt sem állt meg az élet a Miskolci Nemzeti Színházban. Bár nézőket továbbra sem fogadhat a teátrum, a háttérben folya­ma­tos a munka. Készülnek az új bemutatók, hogy amint lehetségessé válik a nyitás, a megszokott
műfaji sokszínűség és magas minőség várja a kö­zön­séget. Az utóbbi hetekben pedig két felhívást is közzétett a miskolci teátrum. A mai Magyarország első állandó színtársulata 1823. augusz­tus 24-én kezd­te meg működését Miskolc városában. A Miskolci Nemzeti Színház a bicentenárium alkalmából Miskolc 200 címen drámapályázatot hirdet, melynek első díjjal kitüntetett darabját a jeles nap alkalmából, 2023. augusztus 24-én kívánja bemutatni. A színház vezetése műfaji és tema­tikus megkötés nélkül, belföldről és a határon túlról várja minda­zokat az eredeti, magyar nyelvű, prózai vagy zenés színpadi műveket, amelyek eddig még semmilyen formában nem ke­rül­tek nyilvánosság elé. A szakmai zsűri a győztesnek 10 000 eurós fődí­jat ítél oda.
A pályázatokokat 2021. december 31-ig a titkarsag@mnsz.hu e-mail címre várják.
A Miskolci Nemzeti Színház – a 200 éves fennállásának alkalmából szervezett rendezvénysorozata nyitányaként – 2021 nyarán lehetőséget kínálna az elmaradt XX. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába meghívott előadások bemutatására. A teátrum művészeti tanácsa levélben intézett felhívást a társulatok igazgatóihoz, melyben a bemutatkozási lehetőség mellett közös beszélgetésre, gondolkodásra invitálják őket.
Mindeközben pedig a színház folyamatosan készül arra, hogy ha véget érnek a járványügyi korlátozások, színes és izgalmas repertoárral fogadhassa újra a közönséget. A szigorú biztonsági intézkedéseket betartva, rendszeres tesztelések mellett készülnek az új bemutatók. Januárban elkészült a Producerek című musical, februárban a Miskolci Balett új táncjátéka, A helység kalapácsa, márciusban pedig a Hermelin című színműre készült a társulat, míg a táncosokkal Garrett Smith amerikai koreográfus dolgozott a „Forbidden Paths”, azaz Tiltott ösvények című produkción. A személyes találkozásig pedig az online.mnsz.hu oldalon minden csütörtökön és szombaton az elmúlt évek legsikeresebb előadásainak rögzített felvételeit közvetítik. Amint a járványügyi helyzet megengedi, elindulnak az oldalon az élő streamek is.
hirdetés







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor