Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Pécsi Ildikó Keleti Éva szemével
2021-04. szám

A múlt év decemberében távozott közülünk Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész. Lakóhelyén, Gödöllőn különleges fotókiállítással elevenítik fel alakját. A Pécsi Ildikó Keleti Éva szemével című
tárlat a tervek szerint május 21-én nyílik meg a Művészetek Házában, Pécsi Ildikó születésének 81. évfor­dulóján. A kiállításról beszélgettünk L. Péterfi Csabával, a kiállítás rendezőjével.

L. P. Cs.: Keleti Éva Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész három évtizeden át készített fotókat Pécsi Ildikóról, akihez nemcsak szakmai szálak fűzték, hanem személyes és családi barátság is. Fotózta a színpadon, de készített róla számos személyes képet is. Megörökítette Szűcs Lajossal való kapcsolatát, ő készítette az esküvői képeiket, majd fiuk, Csaba születése után is visszatérő vendég volt a családnál. Termé­szetesen megörökítette őt számos színpadi szerepében is, Pécstől a Vígszínházig és tovább kísérte a pályáját.

Ebből a rendkívül gazdag anyagból mit láthat majd a közönség?
L. P. Cs.: A többszáz fotó közül nagyjából hetven-nyolcvan kerül a fa­lak­ra, amelyek átfogó képet nyújtanak erről a három évtizedről. A színpadi szerepek mellett bepillantás engednek a magánszférába is. Bemutatunk több olyan képet is, amik eddig nem jelentek meg sehol. Így például néhányat abból az 1964-ben készült sorozatból, amely a szexszimbólum Pécsi Ildikót mutatja be, ezeken fehérneműben pózol. Bár Nyugat-Európában ekkor már készültek ilyen jellegű képek a sztárokról, a szocialista országokban ezek akkor még nagyon merésznek számítottak. Ildikó volt az egyetlen, aki idehaza ezt Keleti Éva kérésére bevállalta, „szexibombi” képeknek nevezte őket. Ezek sosem születhettek volna meg, ha a két művész között nincs ilyen szoros barátság. Ezért is választottuk a kiállítás címének: Pécsi Ildikó Keleti Éva szemével.

Hol tart jelenleg az előkészítés?
L. P. Cs.: Keleti Éva nemrég személyesen is megnézte a helyszínt, átbeszéltük a koncepciót, és most kez­dő­dik a munka java része. A Pécsi Ildikó hagyatékából származó képek hozzám kerültek, ezeket már átnéztem és szelektáltam, a következő lépés a Keleti Éva archívumában lévő fotók kiválasztása, és ha még ennek ellenére sem érezzük a kiállítást teljesnek, akkor az MTI Nemzeti Filmarchívum anyagából kell vásá­rolnunk képeket, amelyek a falakra kerülnek.

Mondhatjuk, hogy ez kiállítás nemcsak egy csodálatos művész életébe enged bepillantást, hanem két le­gen­da barátságába is?
L. P. Cs.: Ahogy Pécsi Ildikó neve meghatározó a magyar színművészetben, úgy Keleti Éváé is a magyar fotóművészetben. Barátságuk a munkából indult, hiszen a ’60-as, ’70-es és ’80-as években ő fotózta a legkiemelkedőbb színházi előadásokat és a legnagyobb magyar színészeket. 1990-ben visszavonult, majd 2019-ben, 88 évesen kezdett el ismét dolgozni. Ma ismét korunk legnagyobb színészeit fotózza, kiállításai van­nak országszerte. Pécsi Ildikóról készült képei azonban sokkal többet mutatnak egy szakmai kap­cso­latnál. Különleges összhang volt közöttük.
hirdetés

Mennyi ideig lesz látogatható a kiállítás?
L. P. Cs.: A tervek szerint május 21-től kora őszig. Szeptemberben ugyanis – szintén a Művészetek Há­zá­ban – nyílik egy állandó kiállítás Pécsi Ildikóról, s azt szeretnénk, ha ez a két anyag együtt is megtekinthető lenne.











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor