Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Programparádé a Városmajorban
2021-05. szám / Pavlovics Ágota

Várkonyi Zoltán osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd mások mellett a Vígszínházban és a Nemzeti Színházban játszott. Láthattuk a Rómeó és Júlia címszerepében, a Három nővér Natasájaként, hogy csak kettőt említsünk fontos szerepei közül. A közönség imádta.
Olyan népszerű filmekben játszott, mint a Ki beszél itt szerelemről? Lemezei jelentek meg. 1997-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 2000-ben Amerikáig vitte a szerelem, azóta ingázik, és közben bejárt több mint 54 országot. Az elképesztően merész, mindig új utakat kereső Peremartoni Krisztina új feladatairól és a Városmajori Szabadtéri Színpad néhány különösen nagy érdeklődésre számot tartó programjáról kicsit sem szokványos módon mesélt.

Húsz éve röpködsz Amerika és Magyarország között, de most úgy tű­nik, megváltozott valami, mert tartósan itthon vagy. Mi történt?
P. K.: Itt ragadtam. Tavaly márciusban mentem volna vissza Ame­ri­kába, amikor indult a járvány első hulláma. Benkő Nóri, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója éppen művészeti tanácsadót keresett, rólam pedig tudják, ha itthon vagyok, megállás nélkül színházba, koncertre járok, így pótolom a kultúrahiányomat. Nóri felkért, segítsek neki, nézzek meg mindent, amit lehet, persze közel sem volt olyan széles a paletta, mint korábban. A Városmajori Színpad egyik legfontosabb küldetése a határon túli és a vidéki színházak produkcióinak bemutatása, hiszen nekik nincsenek a fővárosban ját­szó­helyeik, de nem lehetett a szemlére meghívható határon túli pro­duk­ció­kat sem nézni. A nehézségek ellenére soha nem látott számú programot sikerült összeállítanunk.

A Városmajorban a Játékszín Nagyvárosi fények című előadásával június 2-án indul a szezon.
P. K.: Charlie Chaplin a filmművészet egyik legnagyobb alakja, személye és alkotói munkássága feltétlenül megérdemli a figyelmünket. A darab Chaplin 1931-ben forgatott, azonos című némafilmjének színpadi adaptációja. A Szente Vajk rendezői kvalitásait dicsérő előadás különleges élményt ígér, fekete-fehér látványvilágot, a némafilmek stílusát idéző színészi játékot láthatnak majd a nézők. A történet jó, a főszereplők pedig – Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár – kiválóak. Nagyon várjuk a nyitást, azt remélem, hogy a közönségünk is vágyik már kulturális élményekre, és sokan eljönnek hoz­zánk.

Említsünk meg még egy friss, ropogós darabot, ami ősbemutató, és szintén júniusban lesz látható.
P. K.: Június 18-án Besss Wohl friss darabja, a Válaszfalak hazai bemutatójára várjuk a nézőket. A darabot 2020 januárjában mutatták be a Broadwayn, szerzője a New York-i színházi élet legrangosabb elismerése, a júniusban kiosztásra kerülő Tony-díj egyik esélyese új dráma kategóriában. A darab főszereplői Hernádi Judit és Kern András, a történet arról szól, mi történik, ha az évtizedek óta látszólag jó házasságban élő pár egyik tagja eldönti, kilép a kapcsolatból, és megvalósítja saját vágyait. Az Orlai Produkciós Iroda darabját Szabó Máté rendezi. Ennek az előadásnak azért is örülök nagyon, mert Hernádi Judittal egy osztályba jártam a főiskolán, ahol volt közös szerepünk, majd játszottunk együtt a Vígszínházban is, és most a Válaszfalakban nekem is van egy kis szerepem, úgyhogy ismét együtt leszünk a színpadon.

2009-ben veszítettük el Magyarország 20. századi krónikását, Cseh Tamást, aki generációk számára nyújtott meghatározó élményt. Emlékére színdarab készült. Kinek a kezdeményezésére?
P. K.: Cseh Tamás nagyon jó barátom volt, annak idején sokat beszélgettünk a Vígszínház mögötti Művész kávézóban. Mindig igyekszem a szellemiségét, az emlékét ápolni, támogatni. A Váróterem című előadás első változata csak dalokra fókuszált, amivel Kleb Attila, a producer nem volt maradéktalanul elégedett, ezért felkérte Keresztes Tamást, korosztálya kiemelkedően tehetséges tagját, hogy készítsen szín­ház­sze­rű előadást, aminek gerincét a Cseh Tamás–Bereményi Géza–Másik János-életmű legfontosabb dalai adják. Azt gondolom, hogy a Cseh Tamás-dalok szövegei egyre értékesebbek lesznek. Tamás pó­tol­hatatlan, nem lehet őt lemásolni. Szép pillanat, hogy ebben az előadásban összeér a két kimagasló tehetség.
hirdetés

Ki mindenkit láthatunk az előadásban?
P. K.: A Bonus Track Band és tíz színész lép színpadra. Mások mellett a csodálatos Jordán Adél, akivel már akkor sétáltam, amikor az édesanyja, Lázár Kati pocakjában volt. Zalaegerszegen a nyári színházban játszottam, szabad lány voltam, és az volt a szokásom, hogy a Vár mögötti nagyréten reggel 6-7 óra között meztelenül sétáltam. Meglátott egyszer a szüléshez nagyon közel álló Lázár Kati, és azt mondta, szeretne csatlakozni hozzám, ettől kezdve együtt sétáltunk. Azt gondolom, hogy ez a közös meztelen sétálás is adott löketet Adél szabad létéhez. Nagyszerű színészek vannak a produkcióban, a teljesség igénye nélkül, Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Tasnádi Bence, Trokán Anna és Trokán Nóra.

Az Európa Kiadó az elmúlt évtizedekben folyamatosan változó felállásban játszott, többször újrafogalmazta magát, egy dolog azonban nem változott, a közönség rajongása.
P. K.: Június utolsó hétvégéjén a nyolcvanas évek elején alakult, Menyhárt Jenő gitáros-énekes-igazgató köré épülő Európa Kiadó ad koncertet, és néhány dalt a formabontó produkcióiról elhíresült Soharóza kórussal ad elő.

Már csak néhány programra van helyünk, azokra is dióhéjban.
P. K.: Az elsősorban délszláv népzenét játszó Söndörgő együttessel Sebestyén Márta lép színpadra, aminek nagyon örülünk, mert Márta kevés felkérést vállal el. A Győri Balett idén egy Kodály Zoltán életműve előtt tisztelgő darabbal és Maurice Ravel népszerű műve, a Bolero ihlette koreográfiával érkezik. Két saját produkciónk is lesz, az egyik a Soharóza kórus és Nagy Fruzsina gasztroszínháza, a másik egy teljesen új Ahogy teccik, aminek Beck Zoli írja a zenéjét. Az előadás nem kisebb kérdést feszeget, mint azt, hogy a fiatalok milyen új világot tudnak teremteni, mert a jelenlegi élhetetlen. Szeretettel és sok tartalmas estével várunk mindenkit.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor