Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Négy formabontó előadás az Operából – nem csak operarajongóknak
2021-08. szám

Újító, műfaji határokat feszegető előadások otthona kíván lenni az Magyar Állami Operaház új multifunkcionális komplexuma, az Eiffel Műhelyház, amely azok számára is tartogat érdekességet, akik nem rajongói a hagyományos opera- vagy balettelőadásoknak. Az intézmény szeptemberi
premierjei között egyedi Carmen-értelmezés, drámai és humoros modern balettprodukciók, valamint zene és próza ötvözetét nyújtó, összművészeti előadások is szerepelnek.

BIZET: CARMEN (bemutató: szeptember 3.)
Opera két részben, négy felvonásban, francia nyelven, magyar és angol felirattal
Az operarendezés „Tarantinója”, Calixto Bieito katalán rendező előadásaiban a történetek valóságát húsba vágó élességgel és ezért megrázóan provokatív módon mutatja be. Mi más passzolna jobban ehhez a rendezői stílushoz, mint a szintén őrült indulatokat és érzelmeket megmozgató Carmen? A provokatív szín­re­vi­teleiről ismert alkotó a 19. századi Sevillában játszódó operát a Franco-diktatúra utáni Spanyolországba helyezi, ahol a realizmus magas fokán ábrázol egy vad és kegyetlen világot – távol tartva tőle a fol­klo­risz­tikus flamenco kliséjét. Az előadás az elmúlt 22 évben az egész világot bejárta, tavasszal Bécsben mutatták be, a budapesti produkció pedig nyáron debütált a Margitszigeten nagy sikerrel. Csak 18 éven felülieknek!



KAROL JÓZEF WOJTYLA: AZ ARANYMŰVES BOLTJA (bemutató: szeptember 8.)
Elmélkedés a házasság szentségéről Krzysztof Penderecki zenéjével, egy részben, magyar nyelven
Mielőtt II. János Pál pápa néven ismerte meg a világ, Karol Józef Wojtyla egyházi pályafutása mellett jelentős irodalmi munkák szerzője is volt, és erősen kötődött a színház világához: még egyetemi évei alatt irodalmi esteket szervezett, több színjátszó társulatnak tagja, vezetője volt. Az aranyműves boltja című, 1960-as verses dialógusának középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A filozofikus szöveg a párok történetének bemutatásán keresztül járja körül a szeretet és a házasság szentségének témáját. A székesfehérvári Vörösmarty Színházzal közös produkcióban a szerző szövegeihez a közelmúltban elhunyt lengyel komponista, Krzysztof Penderecki műveit párosítja Szikora János rendező. Az Opera a darab bemutatójával is készül az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kong­resz­szusra.

ÚJ(RA) LENDÜLETBEN (bemutató: szeptember 17.)
Balett-est három részben
Az ország egyetlen klasszikus balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett újult erővel lép ismét a közönség elé. A klasszikus technikát és az akrobatikus elemeket sem nélkülöző legújabb modern táncestjükön újra látható az Örvény, Lukács András lendületes, örvénylő mozdulatokban bővelkedő, szenvedélyes kettős táncaiból építkező munkája, valamint Alexander Ekman nemrégiben bemutatott Cacti című táncműve, melynek témája maga a kortárs tánc – a koreográfia fergetegesen szedi ízekre a modern produkciók értelmezéseit övező modorosságot. A műsor záródarabjával az Opera régi álma válik valóra, hiszen a Magyar Nemzeti Balett repertoárján is megjelenhet Paul Lightfoot és Sol León, a Holland Táncszínház egyik meghatározó alkotópárosának magával ragadó alkotása. A Sad Case-ben a mexikói mambó zenével kísért meglepő mozdulatok a szatirikus és a komoly közötti feszültség folyamatos keresését tükrözik.
hirdetés

BEETHOVEN: ISTVÁN KIRÁLY / ATHÉN ROMJAI (bemutató: szeptember 25.)
Beethoven születésének 250. évfordulójáról a járványhelyzet miatt a jubileumot követő évben két magyar vonatkozású művel emlékszik meg az Opera, melyek a mai Vörösmarty téren felavatott Pesti Német Színház 1812-es megnyitójára születtek. Az alkalmi darabokat az est rendezője, Oberfrank Pál aktualizálja napjainkban is érvényes formába. Az István király esetében Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Sík Sándor vendégszövegek egészítik ki az August von Kotzebue által eredetileg írt színpadi játékot, ami így a honfoglalástól István halálig tartó periódust öleli fel.
Az Athén romjai egy, a mai kor nézőjének is ismerős kérdésre keresi a választ: globális krízisek, kon­flik­tu­sok közepette miben találhat fogódzót a hétköznapi kisember. Több mint egy évszázaddal keletkezése után Hugo von Hofmannsthal drámaíró és Richard Strauss zeneszerző termékeny szerzőpárosa átiratot készített az eredetileg August von Kotzebue szövegére írott műből, mellyel most a budapesti közönség is megis­mer­kedhet. A darabhoz Venekei Marianna készít koreográfiát, az est karmestere a rendező fivére, Oberfrank Péter.












vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor