Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A Honvéd Férfikar egy igazi hungarikum”
2021-11. szám / Nagy Klaudia

A Honvéd Férfikar hazánk egyetlen, hivatásos férfikórusa, 45 fős létszámával pedig az egyik leg­na­gyobb férfikarnak számít az egész világon. Az 1949-ben alakult egykori katonakórust je­len­leg ma­gas képzettségű énekművészek alkotják, akik büszkén viszik tovább a régi nevet és szellemi-
séget. Gazdag repertoárja tartalmaz operákat, oratóriumokat, gregorián énekeket, átiratokat, valamint felö­le­li a férfikari kórusirodalom legnagyobb részét. A Honvéd Férfikar karnagyát és karigazgatóját, Riederauer Richárd zeneszerzőt adventi koncertjükről, jövő évi bérletsorozatukról, valamint hosszú távú terveikről kérdeztük.

November 29-én a Pesti Vigadóban első alkalommal hallható az Advent hajnalán című ünnepváró koncert. Várjátok már, hogy a fő­vá­ros­ban is bemutassátok?
R. R.: Az elmúlt években több adventi koncertet adtunk már, többek között Várpalotán, Szentesen, Veszprémben, Székesfehérváron is, de Budapesten valahogy még nem tudtuk ezt a műsorunkat bemutatni. Azóta persze alakítottunk rajta és új elemekkel is bővítettük. Tavaly decemberben az European Broadcasting Union (EBU) szervezésében Európa különböző országainak együttesei körkapcsolásos rend­szer­ben adtak koncerteket, ahol ezzel a műsorral mi képviseltük Magyar­or­szá­got. Remek visszajelzéseket kaptunk itthonról és külföldről is. Ez a program méltó egy olyan gyönyörű, impozáns helyszínhez, mint a Pes­ti Vigadó. Izgalommal várjuk.

Az idei műsorban a Mária-énekek kapnak nagyobb hangsúlyt. Milyen szempontok alapján választod ki az elhangzó műveket?
R. R.: Az első szempont mindig az, hogy a lehető legigényesebb zeneművekhez nyúljunk, amelyek férfikarra íródtak. Mindig meg kell keresnem azokat a műveket, amelyek a legjobban állnak a kórusnak, éppen aktuális felállásunkban a legszebben tudjuk őket prezentálni. Alapelvárás – a művek szakrális tartalmán túl természetesen –, hogy izgalmas, nagy ívű, szépen felépített koncert legyen, amit a kórus a lehető legmagasabb színvonalon tud előadni.

Próbálod mindig új kihívások elé állítani a csapatot?
R. R.: Igyekszem olyan műveket választani, amelyekben sok a feladat, az adventi válogatásban is van bőven olyan darab, ami akár intonációs szempontból jelenthet kihívást, vagy ritmikailag kicsit bonyolultabb mű. A Honvéd Férfikar különleges helyzetben van amiatt, hogy kevés ehhez hasonló nagy létszámú hivatásos férfikar van Európában, sőt az egész világon. Kifejezetten férfikarként való működésünk pozitív hatással van a hangzásunkra, hiszen profi énekművészeink más terhelésnek vannak kitéve, mint ve­gyes­kar­ban éneklő kollégáik, emiatt azt tapasztalom, hogy igazi férfikari hangzást csak ezen az úton lehet elérni. Ezért az ilyen típusú művek magas szintű bemutatására kifejezetten a Honvéd Férfikar a legal­kal­masabb.

A 2021/2022-es bérletsorozat februári koncertjén az opera kerül a középpontba. Milyen hangulatú estére számíthatunk?
R. R.: Farsangi koncertet fogunk tartani februárban, többféle szerepbe fogunk bújni, mintha jelmezbe öltöznénk. Éveken keresztül volt szerencsénk a Magyar Állami Operaház produkcióiban vendégszerepelni. Sok remek férfikari operakórus létezik, amelyeket nagyon jól meg tudunk szólaltatni. Egy adott opera cselekménye szerint a kórus mindig valamilyen szerepkörben jelenik meg, lehetünk katonák, rablók vagy udvaroncok. Ha koncerten adjuk elő ezeket, akkor művenként cseréljük a szerepeket, de a lényeg nem változik, mintha egy álarcosbálon lennénk. Innen jött a farsangi gondolat, mindig különböző szerepkörökben jelenünk meg, mintha képzeletben jelmezt cserélnénk, minél többféle zenei karaktert is felvonultatva ezáltal, megmutatva sokoldalúságunkat. Ami még lényeges, hogy a Férfikarban rengeteg a szólóképes énekes, nekik köszönhetően gyönyörű áriákat is lehet majd hallani, kiteljesítve egy-egy jelenetet egy adott operából.
hirdetés

2022. március 22-én következik a Romantikus óriások, Goethe és Brahms varázslatos világa. Melyik két ritkán játszott zenemű hangzik el?
R. R.: A német romantika a férfikari zeneirodalom komoly szeletét képezi, számunkra is egy nagyon kedves világ, ezért szerettünk volna ennek egy önálló koncertet szentelni. Az Altrapszódia egy egészen csodálatos zenei élmény, amely Brahms életének egy érzelmileg különösen felfokozott időszakában született, rendkívül személyes ihletésű mű. A Rinaldo-kantáta szövegének alapjául Torquato Tasso Megszabadított Jeruzsálem című eposzának egy részlete szolgál, amely Goethe egyetlen zenei célra írt szövegkönyve. Egy nagy ívű férfikari kantáta, komoly mű, a tenorszóló és a kórus szempontjából is komoly hangi kvalitást igényel.

Költészet Napja és Virágvasárnap címmel április 11-én különleges ősbemutatóra készültök. Kifejtenéd bő­veb­ben ezt az impozáns tervet?
R. R.: Bátor vállalásunk, hogy egy férfikari passió szülessen Nagy László Adrián jóvoltából, aki nemcsak a kórus korrepetitora és orgonaművész, hanem zeneszerző is. A Költészet Napja alkalmából új művek ősbemutatóit is tervezzük nagyszerű fiatal zeneszerzőktől Pilinszky és Petőfi verseire, erről még folynak az egyeztetések. Kétségtelenül ez a koncert lesz a bérletsorozat legizgalmasabb darabja.

Szakmailag hogyan lehet még tovább fejlődni?
R. R.: Hosszú távú koncepciónk, hogy tágítanánk a repertoárt. Új műveket kérünk és rendelünk be, amelyek kizárólag férfikarra íródtak, mert vegyeskarra, női karra gyakrabban készülnek darabok. Nemcsak hazai, hanem külföldi szerzőkkel is szeretnénk felvenni a kapcsolatot. Szerencsére olyan stabilitással működünk, hogy ambiciózus terveket tudunk dédelgetni, ötletekben nincs hiány, most ezeket szeretnénk megvalósítani. Nagy nyitásban vagyunk Magyarország felé, a világ felé, szeretnénk megmutatni, hogy a Honvéd Férfikar egy igazi hungarikum.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor