Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 22., hétfő
Magdolna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Táncünnep Miskolcon – ötödik alkalommal rendezik meg a Horizont táncfesztivált
2022-03. szám

Idén már az ötödik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválra készül a Miskolci Nemzeti Szín­ház és a Miskolci Balett. A pandémia miatt 2021-ben augusztusban került sor a tánc­fesz­ti­vál­ra,
most azonban visszatérnek a hagyományokhoz, és idén ismét áprilisban lesz táncünnep Miskolcon, ahol a külföldi és hazai meghívottak között fiatal, pályakezdő koreográfusok is lehetőséget kapnak a bemu­tat­ko­zás­ra. A fesztiválról Kozma Attilát, a Miskolci Balett és a Horizont művészeti vezetőjét kérdeztük.

A Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál hagyományosan az ápri­lis végi A Tánc világnapjához kötődik.
K. A.: A fesztivál megalakulásakor, a dátum keresésekor arra gon­dol­tunk, hogy valamilyen módon szeretnénk, ha kapcsolódna A tánc világnapjához, ami április 29-e. A pandémia idejét leszámítva mindig a világnap hetén vagy ahhoz közeli héten rendezzük meg a Horizont fesz­ti­vált. Tavaly a járványhelyzet miatt eltolódott az időpont, augusz­tus­ban került sor a programokra, idén azonban visszatérünk a hagyo­mányokhoz, és áprilisban valósul meg a Horizont Nemzetközi Kor­társ­tánc Fesztivál. Igyekeztünk idén is izgalmas programot összeállítani, és eközben jöttem rá, hogy az idei tulajdonképpen a női koreográfusok fesztiválja is lehetne, hiszen Finnországból, Csehországból, Lengyel­or­szágból és Magyarországról is több női koreográfus előadását hívtuk meg. Nem szándékosan, de úgy alakult, hogy „túlsúlyban” vannak a női koreográfusok ezen a fesztiválon.

Az április 19-23. között megrendezett táncfesztivál a hagyományokhoz híven idén is Éder Vera fotóművész kiállításával indul.
K. A.: Ezen a napon kerül sor a Miskolci Balett legújabb bemutatójára is, melyet Hugo Viera portugál koreog­ráfus készít Jobb későn, mint soha címmel. Hugo már a táncosként eltöltött időkben is készített saját koreográfiákat. Ezt követően jöttek a további felkérések a Karlsruhe Balett, a Braunschweig Balett, a Hannoveri Operaház, a Dançarte, az ICZ Lipcse, valamint a zágrábi Horvát Nemzeti Balett részéről is. William Forsythe, Itzik Galili, Vasco Wellenkamp, Jiři Kylián, Rui Horta, Nacho Duato és Olga Roriz koreográfiáiban is szerepelt. Szabadúszóként dolgozik, és 2021-ben saját formációt is alapított, Ballett Contemporaneo do Oeste (BCO) néven. A Jobb későn, mint soha lesz Hugo Viera magyarországi bemu­tat­kozása.
hirdetés


Kiket láthatunk az Imre Zoltán Programban?
K. A.: Úgy gondolom, hogy egy táncfesztiválnak kötelessége megmutatni fiatal magyar pályakezdő ko­reográ­fu­sokat is, és egy nemzetközi táncfesztivál kiváló lehetőséget nyújt nekik a bemutatkozásra, ezért is hívtunk meg idén fiatalokat a fesztiválra. Az Imre Zoltán Program keretében a Góbi Rita Társulat a Nemzeti Táncszínházzal közös Tátikák című előadást hozza el Miskolcra, a Gera Anita/DanceLab jóvoltából pedig A meztelen majom című koreográfia látható a Játékszínben. Újszászi Dorottya/dot.Consla projekt társulata az SOS lebegés című előadást mutatja be a miskolci közönségnek, a Csuzi Márton – Rácz Réka páros pedig a Hepp című produkciót hozza, mindkettő az Imre Zoltán Program keretében, a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósul meg.

Milyen csemegéket kínál még a miskolci táncünnep a műfaj rajongóinak?
K. A.: Lengyelországból a Teatr Rozbark Gemini – Tryptyk (Ikrek – Triptichon) című produkciója lesz lát­ha­tó Anna Piotrowska koreográfiájában, Finnországból pedig a Susanna Leinonen Company BODY (Test) című előadása érkezik. Csehországból a Lenka Vagnerová & Company jön a La Loba (Farkasasszony) című táncelőadással. Kozma Johanna koreográfiája, a The illusion of matter (Az anyag illúziója) című produkció a Horizont fesztiválon debütál, Oberfrank Réka és a MU Színház pedig a ZOOM című előadást mutatja be Miskolcon. A Kulcsár Noémi Tellabor társulat Dániel András nagy sikerű Kuflik mese­könyv­sorozata nyomán készített a legkisebb korosztálynak játékos, sajátos humorú és szórakoztató új darabot Kuflik és a nagy táncelőadás címmel, amit a legfiatalabb tánckedvelő közönség is láthat a fesztiválon. A FrenÁk Társulat az InTimE című előadást tartogatja a miskolci nézőknek a fesztivál utolsó napjára. Próbáltuk úgy összeállítani a programot, hogy olyan külföldi együtteseket hívjunk Magyarországra, akiket mi miskolciak még Budapesten sem láthatunk. Így mondhatjuk, hogy ezeknek az előadásoknak Magyar­or­szág egyben premiert is jelent. Ezen kívül izgalmas látni az új alkotókat. Megtudhatjuk, kik alkotják azt az új generációt, amely az elkövetkezendő években megerősödik, és új előadásokkal fog jelentkezni akár alternatív, akár színházi közegben. És természetesen nincs fesztivál a hazai kiemelkedő alkotók munkái nélkül! Úgy gondolom, hogy minden évben az a különlegessége ennek a táncfesztiválnak, hogy mindig más és más csapatokat, technikákat, fogalmazásokat, valamint új alkotói koncepciókat láthatnak a nézők.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor