Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Népek Krisztusa, a magyarság
2022-03. szám / Kékesi Raymund

Húsvétkor azt ünnepeljük, hogy Jézust bár megfeszítették, kereszthalálával és feltámadásával az egész világ megváltását hozta el. Vérével lemosta a bűneinket, és a végtelen isteni kegyelemnek köszönhetően azóta bárki a köztünk jelenvaló, ám sokak számára még láthatatlan Krisztushoz
fordulhat megváltásért. Sokan a magyarság sorsában bizonyos tekintetben üdvtörténeti párhuzamot látnak.



Magyarországot és a magyar népet számtalan alkalommal feszítették keresztre, és bár feltámadásunk többször is megtörtént, eddig mindig csak részlegesen sikerült. Márai nem véletlenül nevezte az ’56 ka­rá­cso­nyán írt Mennyből az angyal című versében a magyarságot az egész Európáért és a szabad világért, áttételesen a világ megváltásáért vállalt küzdelméért – melyben ráadásul hazánkat csúfosan magára hagyták és elárulták, számtalanszor megtagadták és végül megfeszítették – a „népek Krisztusának”.
Tény, hogy a világ és benne Európa általunk védett fele sokszor hazánkat és nemzetünket választotta áldo­zat­nak, feszítette meg és darabolta fel részben a saját és többségében mások bűnei és mohósága miatt, legdurvábban és legvéglegesebben éppen 1920-ban, a trianoni békében. Bár országunk az utóbbi év­ti­ze­dekben sokat tett a szétszabdalt nemzetrészek egymásra találásáért, az igazi magyar feltámadás még messze van, ráadásul geopolitikai helyzetünknél fogva az odáig vezető út nem veszélytelen. A szomszédos országok elmúlt évtizedeit és jelenét figyelve jól láthatjuk, hogy az igazságtalanul és önkényesen meghúzott határok által előidézett viszályok könnyen háborúhoz vezethetnek. Most húsvétkor imádkoznunk kell, nehogy belesodródjunk az ukrán-orosz háborúba, ráadásul azt Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság is si­ke­re­sen átvészelje.
A túléléshez szükséges közös cselekvést azonban meghatározza a nemzet kollektív tudatalattija. Ma már orvosbiológiai kutatások igazolják, hogy a feldolgozatlan családi és nemzeti traumák az önpusztításra való fokozott hajlamon kívül még öröklődő genetikai változásokat is előidézhetnek, ezért elengedhetetlen, hogy a jelenünket és jövőnket meghatározó múltunkat minél jobban megismerhessük. A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház (MKUK) múltidéző előadásai ezt teszik lehetővé, hiszen bemutatják az ok-okozati össze­függéseket és a magyar keresztút állomásait.
Nyilvánvalóan nem véletlen párhuzam, hogy éppen virágvasárnapon vonultak be a délvidéki magyar városba a magyar katonák, mind a valóságban, mind a Halottak napjától virágvasárnapig című előadásban. Hogy virágvasárnap után mi történt, és meddig tartott az ünnep, azt mind az üdvtörténetből, mind a magyar történelemből jól tudjuk. Mégsem csüggedhetünk, és nem csupán Madách küzdésre és bízva bízásra intő szavai miatt. Mások mellett Pio atya is magyar feltámadásról beszélt, amikor azt írta: „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre.”.
hirdetés

Az Udvari Kamaraszínház áprilisi előadásai

• Április 1-én az Altemplomban Nédó Olga hegedűművész ad a kárpátaljai menekültek számára jótékonysági koncertet az Udvari Kamaraszínház színészeivel
• A március 25-én bemutatott új előadásunk, az Anjou – A liliom útvesztői április 8-án is megtekinthető, ugyancsak az Altemplomban.
• Április 4-én Bonyhádon a Tizenkilenc című előadásból ismerhetik meg a nézők a Tanácsköztársaság véres valóságát.
• Április 6-án az Altemplomban a legendás Vörös Pimpernel lép színre.
• Április 12-én az Altemplomban a Siposhegyi Péter által írt és Andrási Attila által rendezett Halottak napjától virágvasárnapig mutatja be a délvidéki magyarság Trianon utáni küzdelmeit és reményeit.
• Április 20-án az Altemplomban, 23-án Encsen, majd 27-én Szatmárnémetiben a Tizennyolc című előadással Andrási Attila és társulata bemutatja, milyenek valójában a kommunisták.


A www.mkuk.hu oldalra kattintva Ön online módon válthat jegyet az Udvari Kamaraszínház előa­dá­saira.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor