Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Egész nyáron Kvártélyház”
2022-05. szám / Nagy Klaudia

2008-ban alakult a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft., amely kulturális programokat szervez Zalaegerszegen és annak térségében. Feladatkörei közé tartozik a ZAlaegerszegi KOrtárs Mű­vé­sze­ti Fesztivál (ZAKO), a Kvártélyház Nyár, az EgerszegFeszt és a Vadpörkölt és Borfesztivál –
Zalai Teríték megrendezése, amelyeken koncertekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal pezsdíti fel a régió kulturális életét. A Kvártélyház igazgatóját, Tompagábor Kornél rendezőt arról kérdeztük, mi min­den­nel készülnek ezen a nyáron.

Tavaly a Kvártélyház Szabadtéri Színház is csatlakozott a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez, amely immár 14 taggal rendelkezik. Miért döntöttek így?
T. K.: Fontosnak gondoljuk, hogy tagjai legyünk minden szakmai szervezetnek, ahova felvételt tudunk nyerni, ahogy a Magyar Teátrumi Társaságnak vagy a Magyar Fesztivál Szövetségnek is, így szélesebb alapokra tudjuk helyezni a kapcsolatrendszerünket. A Szabadtéri Színházak Szövetségéhez való csatlakozásunk csak hivatalossá tette eddigi többéves együttműködésünket a különböző nyári színházakkal.

Mozgalmas nyár elé néznek: 2022. június 16-án kezdődik a Nyitott Fesz­ti­vál a Hevesi Sándor Színházban és környékén az Eger­szeg­Feszt keretében, 2022. június 26-án pedig indul a Kvártélyház Nyár – A TIZENHATODIK ÉVAD.
T. K.: Az EgerszegFeszten kezdjük a Kvártélyház Nyár idei évadát, hiszen a Nyitott Fesztivál részeként A padlás című előadást játsszuk június 17-én a Nagyszínpadon. A Kvártélyház Nyár keretében július első felében a tavaly bemutatott A Pál utcai fiúkat fogjuk továbbjátszani 7-8 alkalommal, utána következik az új bemutatónk július végén. A padlást a keszthelyi Festetics-kastély udvarán is előadjuk, majd a nyarat a Zalai Táncegyüttes műsorával zárjuk.

A Kvártélyház Nyár első eleme a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZAKO), amely június 26-án kezdődik és július 2-ig tart. Milyen produkciókkal várják a nézőket?
hirdetés

T. K.: Nagyon izgalmas az idei program, látható lesz a Válogatáskazi – avagy szomjas fiúk tolják a kakaót Máthé Zsolt rendezésében, Lengyel Tamás Kitolás című estje, Ficzere Béla A pacal ideje című előadása, valamint a Grecsó Krisztián Vera című regényéből készült monodráma is.

Fontosnak tartják a fiatalok megszólítását, ezért mindig rengeteg ifjúsági és gyerekprogrammal készülnek. Idén is így lesz?
T. K.: Azért is kerül a Nyitott Fesztiválon a Nagyszínpadra június 17-én A padlás, mert az elmúlt két év leginkább a diákokat viselte meg, hiszen az ifjúsági bérletek álltak le először. Többek között azért is mutattuk be tavaly A Pál utcai fiúkat, hogy a fiatal közönséget minél gyorsabban visszacsábítsuk a nézőtérre. Az EgerszegFeszten is rengeteg gyerekprogram lesz, a pedálos járművektől kezdve a bábszínházig, a Kéklámpás felvonuláson keresztül az óriásbábosokig, lesz utcafestés Buday Mihály festőművésszel, illetve külön gyereknapot is tart majd a fesztivál.

Az EgerszegFeszt mellett augusztus 26. és 28. között kerül megrendezésrea Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték, ami a vadászat, a zalai erdő legnagyobb ünnepe. Ki mindenki lép fel a két fesztiválon?
T. K.: Az EgerszegFeszten fellép Bot Gábor és a Savaria Szimfonikus Zenekar, a The Carbonfools, a Leander Kills, a Follow The Flow, a Konyha, a Blahalouisiana, a Margaret Island, a Hűvös, a Pandóra Projekt, zalaegerszegi táncegyüttesek, mint például az Albatrosz Tánc Sport Egyesület és a Gála Társastáncklub. A Vadpörkölt és Borfesztiválon lesz Wellhello, Tankcsapda, PASO, Firkin, Anna and the Barbies és Kelemen Kabátban. A végén egy nagyon különleges közös programra kerül sor a Zalai Vadászati Évadnyitóval a Sohollári-völgyben – amely Zalaegerszegtől 10 km-re található, egy erdészház varázslatos környezetében –, ami a vadászat szakrális ünnepe. A Zalai Terítéken a Festetics-kastély kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők, ebből is kitűnik, hogy széles művészeti fundamentumra helyezzük a rendezvényeinket.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor