Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Mozgalmas nyári programokkal pihennek az Udvari Kamaraszínház művészei
2022-06. szám / Gáspár Kinga

A nyár a feltöltődés és az őszi évadra való felkészülés időszaka az Udvari Kamaraszínházban. Bár a most kezdődő nyári alkotói szabadság elsősorban a felfrissülésről és a pihenésről szól, a művészi életforma nyárra is tartogat érdekes feladatokat.

Andrássy Attila Jászai Mari-díjas rendezőről, az Udvari Kamaraszínház igazgatójáról kevesen tudják, hogy a kerékpározás a szenvedélye: ha teheti, minden nyáron ellátogat a horvátországi Dugi Otok szigetére, azaz a „hosszú szigetre”, ahol kiváló kerékpárutakon száguldva, a természet szinte érintetlen szépségét élvezve találja meg a nyüzsgő színházi élet ellenpontját. A kikapcsolódás mellett persze az őszi évad­ra való felkészülés munkálatait is felügyeli: „Szigeti Réka dra­ma­turgot megbíztam egy, a Martinovics-összeesküvésről szóló színdarab megírásával, Kelecsényi Lászlót felkértem, hogy Kemény Zsigmond Rajongók című regényéből írjon színdarabot, Varga Tamás pedig éppen a tatárjárás körüli eseményekkel foglalkozik, ebből is darab készül. Emellett a nyáron szeretnénk színre vinni a korábban már játszott Wass Albert-darabot, A világ és a végét, amit majd’ tizenöt éve írtunk a Jönnek és az Adjátok vissza a hegyeimet! című regényekből.”
A történelmi drámáiról híres színház társulatának fiatal művésznői is igazi kettős életet élnek a nyáron: a kikapcsolódás mellett szakmai kihívásokat keresve. Orbán Borbála, az Anjou – A liliom útvesztői című, idén bemutatott darab főszereplője csupa titokzatosság. Az énekesnőként és színésznőként is fellépő fiatal művésznő szakmai kvalitásait még nem ismerhetjük eléggé, hiszen csak két előadásban mutathatta meg tehetségét. Számára a nyár a fellépések és a gyermekkori balatoni idill újraélésének időszaka. Énekesként több műfajban is színre lép a nyáron, a francia sanzonoktól a filmzenéig többféle előadásban és több helyszínen is szerepel. Amit viszont kincsként őriz, az a gyermekkori balatoni varázslat: idén is szakít időt a családi nyaralóban való pihenésre.
Stelly Zsófia a társulat egyik legnagyobb reménysége, akit többek között a Zergetáncban, a Tizennyolcban és a Tizenkilencben is láthattunk, kiváló alakításokban. A korát meghazudtoló érettséggel játszó művész nyáron sem adja alább: a pihenés mellett énektanulással tölti a nyarat, de jut idő az Ördögkatlan Fesztiválra és a családi lovardában tervezett lovaglásokra is. Augusztus második felétől pedig az őszi előadások felújító próbái zajlanak már. A fiatal művésznő szerint leginkább ez az időszak izgalmas számára, hiszen igazán elemében a színpadon és a társulat körében érzi magát.
hirdetés

Tóth Zsuzsanna, a Zergetánc temperamentumos Maylád Margitja, a Fehér Szarvas Irmája a nyári programok közül elsősorban az Udvari Kamaraszínház vendégszereplését említi: tavaly a Zergetánccal, idén A Vörös Pimpernellel utazik a társulat a Gyulai Várszínházba. A vendégelőadások egyben remek csapatépítési alkalmak is: az előző esti hangolódás sokat segít az évközi rohanást feledtető könnyed hangulat megteremtésében. Elmaradhatatlan nyári program továbbá a színjátszó táborok szervezése is: az energikus művésznő egész évben szervez gyermektáborokat, nyáron Csikász Ágnes „játszótársával” együtt szervez egyhetes visegrádi színjátszó tábort a fiatal generációnak. Régóta dédelgetett vágya, az erdélyi körút ennek a nyárnak lesz a nagy ajándéka – mondja Zsuzsanna, aki már nagyon várja ezt a kirándulást.
Utazásban és táborokban Csikász Ágnes művésznő nyara is bővelkedni fog: a Zsuzsannával együtt szervezett, 7-14 éves korosztálynak szóló tábor mellett a fő célpont természetesen a Balaton és a régóta vágyott görög tengerpart idén nyárra. Az utolsó augusztusi napokban pedig ismét együtt lesz a társulat a következő évad darabjainak felújító próbáin.
Úgy tűnik, az aktív pihenés és a szakmai fejlődés a fő irány a nyári feltöltődésben az Udvari Kamaraszínház ifjú tehetségei számára. Türelmetlenül várjuk, milyen új előadásokkal lep meg Andrássy Attila társulata a következő évadban!


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor