Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Válts színházjegyet a sikeres történelemérettségire!
2022-08. szám

Mi köze a színházjegynek a sikeres érettségihez? Nagyon is sok köze van hozzá, különösen ha nem éred be a tömegszórakoztatásra szánt bulvárdarabokkal, és mondjuk az Udvari Kama­raszín­ház történelmi drámáira váltasz belépőt. Akkor ugyanis a magyar történelem különböző korsza-
kaiba kapsz élvezetes betekintést oly módon, hogy azt a történelemérettségin is sikeresen kamatoz­tatha­tod. És még jól is szórakoztál a tanulás mellett.

Hőskorában a színház egyik elsődleges célja valóban a tanítás volt, még ha ez mára kissé háttérbe is szorult. A mozgókép megjelenése előtt ugyanis ez volt a történetek közösségi megjelenítésének egyetlen interaktív, élő formája, melyet hivatásos előadók műveltek. Ma már olyan kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy szinte bármilyen igényre találunk szakosodott társulatot és repertoárt, különböző mennyi­ségben. Történelmi előadásokra – minthogy ez a terület rendkívül mun­kás – nagyon kevesen szakosodnak, ezért is értékelődik fel Magyar­ország és a Kárpát-medence egyetlen, forráskutatásokra alapozott drámákat bemutató történelmi színtársulata, az Udvari Kamaraszínház.
A szeptemberi évadot a Zengetánc nyitja. Az ifjú Báthori Zsigmond és Krisztina főhercegnő kapcsolata köré szerveződő dráma az Erdélyi Fejedelemség történetének egyik meghatározó korszakába nyújt betekintést; a Tizenkilenc és a Tizennyolc a magyar sorstörténet 20. század eleji fordulatát dolgozzák fel; A Vörös Pimpernel az 1792-es francia forradalmi terror idején játszódik, amikor arisztokraták sokasága került guillotine alá; az Anjou IV. Lajos királyunk nápolyi hadjáratának körülményeire építi cselekményét; A király és a szűz IV. Béla és lánya kapcsolatát dolgozza fel; a Fehér Szarvas pedig a második világháború utáni hazakeresés szimbóluma – csupán néhány téma a történelemérettségi lajstromából, amit egy-egy esti előadás keretében könnyebben megérthetünk, feldolgozhatunk.

Mitől más a színházban megszerzett tudás, mint a tananyag biflázása?
Egyszerű: a színházban nem információkat kell megjegyeznünk, hanem élményben részesülünk, amely érzelmi lenyomataival könnyedén rögzíti a megfelelő tudást, és könnyedén előhívhatóként raktározza el. Vizsgahelyzetben nemcsak arra fogunk emlékezni, amit olvastunk, hanem gesztusokra, mozdulatokra, mimikára, a cselekmény részleteire, a színészek pazar játékára. Sokkal többre, mint ami a tankönyvekben van és amit a szigorúan vett érettségi regula megkíván: olyan pluszt tudunk nyújtani írásbeli és szóbeli vizsgákon, amelyre nem mindenki lesz képes, csak aki hiteles megformálásban láthatta az eseményeket. Ilyen lehetőséget nem kár, egyenesen hülyeség kihagyni.
Igényes történelemtanárok és magyar szakos tanárok egyébként is felhívják a diákok figyelmét a míves drámairodalomban rejlő lehetőségekre, de amit az Udvari Kamaraszínház kínál, ezen felül is unikum: kortárs drámákban eleveníti fel a történelem eseményeit, így hozza közelebb a fiatal és az érett színházlátogató közönséghez mindazt a tudást, ami már csak könyvekben él tovább.

Jegyvásárlásért látogass el az Udvari Kamaraszínház oldalára: https://mkuk.hu/jegyvasarlas/


Az Udvari Kamaraszínház őszi előadás-ajánlója:
– Szeptember 15., 19:00, Altemplom – Zergetánc
– Szeptember 17., 19:00, Altemplom – Tizenkilenc
– Szeptember 21., 19:00, Altemplom – A Vörös Pimpernel
– Szeptember 24., 19:00, Altemplom – Anjou
– Szeptember 28., 19:00, Altemplom – Tizennyolc
– Október 1., 19:00, Altemplom – A király és a szűz
– Október 4., 19:00, Altemplom – Zergetánc
– Október 7., 19:00, Altemplom – Fehér Szarvas
– Október 11., 19:00, Altemplom – Tizennyolc
– Október 14., 19:00, Altemplom – Kié ez az ország?
– Október 19., 19:00, Altemplom – A király és a szűz
– Október 26., 19:00, Altemplom – Anjou
– November 8., 19:00, Altemplom – Kié ez az ország?
– November 11., 19:00, Altemplom – Anjou
– November 18., 19:00, Altemplom – Tizenkilenc
– December 2., 19:00, Altemplom – Anjou
– December 6., 19:00, Altemplom – Fehér Szarvas
– December 9., 19:00, Altemplom – A Vörös Pimpernel
hirdetés

































vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor