Impresszum | Előfizetés  
  2024. június 22., szombat
Paulina

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Három premierrel készül októberben a Miskolci Nemzeti Színház
2022-09. szám

Világhírű rockopera, mindenki kedvenc mesehőse és egy kultikus szerző legismertebb színműve érkezik a miskolci teátrumba októberben.
Szabó Máté rendezésében a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera lesz látható a Miskolci Nemzeti Színház idei évadában október 7-től a Nagyszínház színpadán.
„Hétéves lehettem, amikor apám hirtelen felindulásból elvitt moziba. A tv-ben a Petrocelli című tévéfilmsorozat ment, ezért nem annyira örültem. Aztán a film elején megszólalt a gitár, közeledett a távolból egy busz a szereplőkkel, és ezek a könnyeden teátrális sivatagi körülmények a 2000+ évnyi homállyal fedett, mégis örökös érdeklődést kiváltó történetbe úgy vontak be, hogy egész más emberként tekintettem a világra hazafelé menet egy kék Trabantban, 1984-ben – emlékszik vissza Szabó Máté rendező a fiatalkori Jézus Krisztus Szupersztár filmélményére. – Most 2022 van. A világ is megváltozott – és én is. A Petrocellit már nem is adja a tv. Vajon mi a helyzet ma ezzel a különös történettel? Mi a szerepe ma mindannak, amire hivatkozva szöggel és kalapáccsal a kézben követünk el nap mint nap bűnöket, ha valaki valóban a vízen jár, lényegileg már észre sem vesszük, maximum készítünk róla pár képet a telefonunkkal.A Passió szenvedéstörténet, ugyanakkor Andrew Lloyd Webber művében olyan szenvedély történetét ismerjük meg, ami által a külső szemlélő óhatatlanul részese lesz és ezáltal részesül is mindabból a zenei ihletettségből, amelynek az alapjához mindannyiunknak van közünk. Egy útszéli kőkereszt mellett elhaladva, a templomban, az álmainkban, egy múzeumban egy festmény előtt, vagy ha csak széttárjuk a kezünket, és szembefordulunk a világgal, óhatatlanul szembejön velünk egy lehetőség, amit azonban csupán kívülről szemlélünk, ahelyett, hogy a részesévé válnánk. Hiszen nem egyszerű. A világ kalapácsot és szögeket ad a kezünkbe. Néha pedig egy színházjegyet...”
Az előadás a The Really Useful Group Limiteddel kötött megállapodás alapján jött létre.
hirdetés

Béres Attila rendezésében egy igazi zenés-mesés állatkavalkád van készülőben a Kamaraszínház színpadán Miskolcon, a Micimackó. A Százholdas pagony lakóit, Micimackót, a „csacsi öreg medvét”, Malackát, Nyuszit, Fülest, Kangát, Zsebibabát, Baglyot és Róbert Gidát mindenki ismeri. A bájos humorral és szeretetteli filozófiával átitatott történet, melyet a világ szinte minden nyelvére lefordítottak – még latinra és eszperantóra is –, és amit A. A. Milne saját fiának, Christopher Robinnak kedvenc játékmackójáról írt, most Lőrinczy Attila színpadi átiratában, Nagy Nándor zenéjével kel életre a Miskolci Nemzeti Színház színpadán október 7-én.

Thomas Bernhard (1931-1989) a múlt század második felének alighanem legjelentősebb osztrák regény- és drámaírója, világszerte kultikusan tisztelt alkotója, akinek fogalmazás- és gondolkodásmódja kivételesen megtermékenyítőleg hatott az utána következő nemzedékek irodalmárjaira. Miskolcon most Keszég László rendezésén keresztül ismerkedhetnek meg vele a nézők.
Bernhard legismertebb színművében, A színházcsinálóban a hatalmas szenvedélyű alkotó, az író-rendező Bruscon családjával az ausztriai falucskába, Butzbachba érkezik, hogy előadják halhatatlan remekművét, A történelem kereke című drámáját. A színház belvilágán messze túlmutató helyzetek nyomán a néző eldöntheti, hogy Bruscon személyében egy meg nem értett, korszakos zsenit vagy egy rettenetes despotát, egy önimádó dilettánst tisztelhetünk-e…
Bruscon hatalmas, sokszínű szerepe páratlan lehetőség és feladat az őt alakító színésznek – ez esetben Görög Lászlónak.vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor