Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 24., szerda
György

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Fegyverek, múzsák, találkozások
– A 2023-as MITEM a Színházi Olimpia zászlóshajója

2023-03. szám / Lukácsy György

A színház csodája a lélek gyógyítását is szolgája – mondja a 2023-as év legnagyobb színházi ese­mé­nyé­ről a MITEM és 10. Nemzetközi Színházi Olimpia főszervezője. Kulcsár Edit szerint ko­runkban egyre fontosabb egymás megismerése. És az olimpia erre jó lehetőség: több mint ötven
ország társulata mutatkozik be Magyarországon. A főszervezőt ezúttal az olimpia részét képező ese­ményről, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóról (MITEM) kérdeztük.

A magyarországi Színházi Olimpia megrendezését a MITEM sikere tette lehetővé, amelyet kilenc éve szervez meg a Nemzeti Színház. Mi az a gondolat, ami ezt a két eseményt összeköti?
K. E.: Ma az emberek információözönben élnek, viszont felületes tu­dás zúdul ránk, ami inkább elfedi, nem feltárja a valóságot. Sztereo­tí­piák­ban gondolkodunk a világ eseményeiről, tőlünk távol élőkről. Ebben a helyzetben felértékelődik a személyes találkozók, tapasztalások szerepe. A művészeti fesztiválok lehetőséget adnak arra, hogy mé­lyeb­ben megismerjük más népek kultúráját, világnézetét, közérzetét. Ezt szolgálja 2014 óta az évente megszervezett MITEM. Idén a Szín­házi Olimpia keretében immár országosan válnak hozzáférhetővé külföldi előadások. Még a világjárvány kitörése előtt fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy 2023, a Madách jubileumi év lenne a legjobb alkalom a MITEM kiterjesztésére Színházi Olimpiává, budapesti eseményből országos programmá növe­lé­sére. A járvány után megint nagyot fordult a világ, kitört egy háború a szomszédunkban, ami nem várt akadályok, kihívások elé állít mindannyiunkat.

Végül kik tudnak eljönni a hadviselő felek közül?
K. E.: A kijevi nemzeti színház érkezik a MITEM-re, ők visszatérő vendégeink. És ukrán rendezője lesz az olimpiát lezáró Szentivánéji álom előadásnak is, ami a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható, és ehhez kapcsolódóan a sziget egy varászlatos performansz és látványosság színhelyévé alakul az olasz Teatro Potlach társulatának köszönhetően!
hirdetés

Mit érdemes kiemelni a MITEM kínálatából?
K. E.: Több olyan előadás is szerepel a programban, amelyeket nemrég mutattak be, és európai turnéjuk keretében Budapestre érkeznek. Ilyen a világhírű angol rendezőpár, Declan Donnellan és Nick Ormerod legújabb nemzetközi projektje a Cheek by Jowl társulatával, ami Madrid, London után a MITEM-en látható. Szintén friss bemutató a Peter Brook által is nagyra tartott londoni Complecité társulat új előadása, a Nobel-díjas Olga Tokarczuk regénye alapján készült Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című előadás Simon McBurney rendezésében. És ugyancsak „végre”: mexikói társulatok is érkeznek, ízelítőt adva a latin-amerikai színházi világból. És újra lesz cirkusz-színház – a Slawa Snow Show a műfaj magasiskolája! Évek óta terveztük, de most végre bemutatkozhat Magyarországon a legjelentősebb japán rendező, Suzuki Tadashi és társulata, akinek a módszeréről könyv is meg fog jelenni magyarul. Ő a Színházi Olimpia egyik alapítója, a másik ősatya pedig Theodórosz Terzopulosz, aki visszatérő vendég a MITEM-en, sőt tavaly már a Nemzetiben is rendezett. Az olimpia nagyságrendje tette lehetővé egy olyan produkció meghívását, mint a Minden, ami megtörtént és megtörténhet. A német Heiner Goebbels – aki nemcsak rendező, hanem zeneszerző is – nagyszabású színházi víziói a legjelentősebb fesztiválok kiemelkedő eseményei, ünnepei. Goebbels látványból, mozgásból, zenéből, képzőművészetből építkező látomásainak nemcsak a szellemi dimenziói óriásiak, hanem a terek is, amikben azokat bemutatják. Így lesz ez a MITEM-en is, hiszen ez a monumentális performansz a Tüske Csarnokban lesz látható. Igazi fesztiválcsemege!

A korábbi olimpiák tapasztalatai alapján mire számíthat Magyarország és színházi kultúránk az ese­ménytől?
K. E.: A Színházi Olimpia az idei év legnagyobb nemzetközi színházi eseménye lesz, de a magyar szín­ház­művészet ünnepe is egyben. Többek között a Miskolci Nemzeti Színház fennállásának 200. évfordulóját és a Budapesti Operettszínház centenáriumát is az olimpián ünnepeljük, és ezek a színházak meg­ren­dezik a maguk nemzetközi fesztiválját. Mivel a Színházi Olimpián részt vevő magyar színházak több mint ötven országból és a határon túli magyar társulatok közül is meghívnak partnerintézményeket, a Színházi Olimpia hosszú távú hatása már csak a meghívókon múlik: sikerül-e tartós külföldi kapcsolatokat kiépíteni. A nézők 2023-ban megismerkedhetnek a világszínház jelentős társulataival, a szakma pedig sokat tanulhat ebből a páratlan kitekintési lehetőségből.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor