Impresszum | Előfizetés  
  2024. június 14., péntek
Vazul

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Csábító nyári szabadtéri programok Siófokon
2023-05. szám

A Kálmán Imre Szabadtéri Színpad nagy múltra tekint vissza Siófokon. A Balaton legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű (1576 férőhely) szabadtéri előadóhelye az idei nyáron számos előadással és koncerttel várja mindazokat, akik egy üde nyári kulturális felfrissülésre vágynak.
Kiss Lászlóval, a Kálmán Imre Művelődési Központ igazgatójával beszélgettünk.

Hogyan vált meghatározóvá a helyszín Siófokon?
K. L.: 1949-ben kezdődött a Siófoki Szabadtéri Színpad építése. A színpad helyének az akkori Dimitrov, mai Jókai parkot választották, ahol a sporttelep nyugati felét az elöljáróság és az üdülőhelyi bizottság átengedte erre a célra. A színpad tervezésével Varga Mátyás Kossuth-díjas színházi mérnököt keresték meg, aki társával vállalta a tervek elkészítését. A mérnökök ’49 nyarán hosszas tervezés után meg­ha­­tározták a színpad fekvését, és megkezdődhetett az építkezés. A színpadot Kálmán Imréről nevezték el. A mestert felkérték, hogy vezé­nyelje a zenekart híres operettjének, a Csárdáskirálynőnek előadásán. Azonban a politikai és hidegháborús légkör miatt sajnos nem tudott eljönni. 1953-ban a művész Párizsban elhunyt, így már nem láthatta a ró­la elnevezett létesítményt. A Szabadtéri Színpad 2010-ben teljes ránc­felvarráson esett át.

Milyen szellemben állítják össze a programkínálatot?
K. L.: A nyári szezonban működő intézményben idén musicalek, valamint egy-egy könnyűzenei koncert, táncszínházi előadás, operett kerül bemutatásra. Célunk a színvonalas, igényes színpadi megjelenés és a kiemelkedő művészi megvalósítás – és természetesen a szórakoztatás.

Siófok a Balaton déli partjának fővárosa. A turizmusnak köszönhetően sokszorosára duzzad a városban tartózkodók száma. Mit vár el a közönség 2023-ban?
K. L.: Törzsközönségünk a helyi lakosokból és a nyaralóközönségből áll. A közönség elsősorban szóra­koztató előadásokat, sikerdarabokat vár. Siófok és környékén a nyári szezonban hatalmas a verseny a közönség kegyeiért, mi igyekszünk a prémium kategóriát képviselni ebben a versenyben.
hirdetés

Milyen egyéb programokkal készül a Kálmán Imre Művelődési Központ a nyári szezonra?
K. L.: Siófok a pünkösdi hétvégén hivatalosan is megnyomta a rajtgombot, és fantasztikus esemény­sorozattal ünnepelte, hogy végre elkezdődhet a felhőtlen szórakozás időszaka. A Pünkösdi Rózsaünnep helyszíne a siófoki hajóállomás volt. A The Carbonfools, Zséda, a KFT együttes, ünnepi felvonulás, ügyes­ségi játékok is szerepeltek a palettán. Július közepén rendezzük meg a XX. New Orleans Jazz fesztivált. Ez a jubileumi esemény Siófok Fő terén lesz, a Benkó Dixieland Band, a Molnár Dixieland Band, az Apáti Dixieland Band és a Hot Jazz Band lépnek fel.

Milyen családi programokat kínálnak júliusban és augusztusban?
K. L.: Július közepétől augusztus közepéig öt tematikus programsorozat veszi kezdetét. A KulTerasz igényes irodalmi és zenés előadásokat kínál a központban. A Zene a Zöldben a Jókai parkban különleges zenei koncertekre invitál, melyeket akár a fűbe telepedve is meghallgathatunk. Hétfőnként a gyermekeknek hangszerbemutatóval és játszóházzal tarkított Vakációs gyermekkoncerteket szervezünk. A Nyári Zenei Esték sorozat könnyűzenei koncerteket kínál, idén például Vastag Csaba, a Piramis zenekar az alapító tagokkal és Kovács Kati érkezik hozzánk. Siófokhoz szorosan kötődik az operett műfaja és annak legismertebb képviselője: Kálmán Imre. Így az operettrajongókat a Nyáresti Operett szerdai alkalmain is várjuk a kikötőbe.

Rengeteg pozitív visszajelzést kap az intézmény. Önnek mit jelent a siker, és mi az, amire igazán büszke az elmúlt két évre visszatekintve?
K. L.: Természetesen a telt házas előadások száma a siker egyik mércéje. A másik, hogy megtaláltuk a módját, hogy hogyan lehet egy rendkívül heterogén közönséget magas színvonalon kiszolgálni. Nemcsak Siófokról, hanem az ország többi régiójából is ellátogatnak az előadásainkra. Számos előadó keres meg bennünket, hogy szeretne fellépni nálunk, ez a siker másik mutatója, de ez már a szakma oldaláról.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor